اجازه بیسابقه رهبر انقلاب به پزشکیان
شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا به تازگی در اطلاعیه ای اعلام کرد که در پی پیشنهاد رئیس جمهور مسعود پزشکیان مبنی بر درخواست برای کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفت و گاز به میزان ۲۰ درصد در سال جاری، رهبر معظم انقلاب با این پیشنهاد موافقت فرمودند.[1]
این در حالی است که بر اساس مصوبه نمایندگان مجلس در بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۳، سهم صندوق توسعه ملی از درآمد نفت و گاز ۴۰ درصد تعیین شده بود.
در کنار این خبر همچنین رئیس جمهور پزشکیان نیز در مصاحبه تلویزیونی اخیر خود با بیان اینکه در حال حل مشکل فرهنگیان، پرستاران، داروسازان و کشاورزان هستیم، گفت: از رهبری اجازه گرفتیم که یک مقدار از صندوق توسعه برداریم و یک مقدار از بدهی ها را تسویه کنیم. قدردان رهبری هستم.[2]
رئیس جمهور البته به میزان مبلغ برداشتی اشاره ای نکرد اما طبق آنچه مشرق در لابه لای یک گزارش منتشر کرد؛ مبلغ ۳۵۰ همت به صورت قرض از صندوق توسعه ملی به بودجه عمرانی دولت اضافه شده است که به نظر می رسد همان میزان استجازه از رهبری برای برداشت بوده باشد که پزشکیان گفت. زیرا در خبر قید شده که این میزان از برداشت از صندوق بصورت قرضی است.
اخبار فوق بدان معنی هستند که دولت پزشکیان در شروع کار خود هم توانسته موافقت رهبری برای کاهش واریزی دولت (از سهم درآمدهای ملی) به صندوق را برای یکسال بگیرد و هم با استیذانی که انجام داده؛ مبلغی در حدود ۳۵۰ همت نیز از صندوق توسعه وام گرفته است.
*دو خبر فوق اگر کمی دقیق تر و با تامل نگریسته شوند؛ حکایتگر آن هستند که مقام معظم رهبری و بدنه حاکمیتی کشور در حال حمایتی بزرگ و بیسابقه از دولت دکتر مسعود پزشکیان هستند.
چه اینکه اگرچه برداشت از صندوق توسعه ملی با اجازه مقام معظم رهبری مسبوق به سابقه بوده است اما کاهش سهم پرداختی دولت به صندوق و آنهم به این میزان (20 درصد)؛ یک امر بسیار نادر و بیسابقه محسوب می شود.
جالب است بدانیم که بر اساس قانون، سهم صندوق توسعه از منابع نفت و گاز بایستی سالیانه 2 درصد نیز افزایش یابد. اما با این حمایت ویژه ای که رهبری از دولت چهاردهم به عمل آوردند؛ دولت پزشکیان اقلا در سال جاری فقط به اندازه روز ابتدای تأسیس صندوق توسعه (20 درصد درآمد نفت و گاز)باید پول بپردازد و مابقی درآمدش را به امورات جاریه دولتی و طبق صلاحدید خودش اختصاص می دهد.
و این یک رواداری بیسابقه و جوانمردی تام و تمام در حق دولتی است که به تازگی و با رویکرد اصلاح طلبی روی کار آمده است.
*پاسخ پزشکیان به اعتماد رهبری و نظام چیست؟
اما پزشکیان چگونه می تواند از شکر این کار برآید و پاسخ اعتماد ولی فقیه و بدنه نظام اسلامی در حق دولت چهاردهم چیست؟!
پاسخ آنست که حمایت رهبری و بدنه نظام از دولت جدید التأسیس مستظهر به عقلانیت است. عقلانیتی شیعی و انقلابی که پیامد آن برای مردم بایستی "خدمتگزاری ملموس" باشد.
به این معنی که پزشکیان هنگامی نشان خواهد داد که شکرگذار این حمایت هاست و آنها را قدر می داند که اجازه ندهد دولتش از مسیر مستقیم خدمت به مردم، منحرف و دچار فاجعه ناکارآمدی شود.
پزشکیان اگر پاسخ این حمایت ها را با کارآمدی و خدمت تأثیرگذار و ملموس به مردم بدهد؛ آنگاه اثبات می شود که او هم قدر حمایت نظام را می داند و آمده است که خدمت کند.
قدر دانستن حمایت نظام از دولت چهاردهم البته یک حیث سیاسی هم دارد و آن اینکه رئیس جمهور پزشکیان در دوراهی کارکردن با چپ های نجیب یا چپ های نانجیب؛ کدام را برخواهد گزید؟
به این معنی که پزشکیانِ اصلاح طلب آیا مسیر مستقیم خدمتگزاری به مردم و همکاری با نظام را در پیش خواهد گرفت و به اثرگذاری ملموس در زندگی مردم خواهد، اندیشید یا اینکه مثل دولت خاتمی انحراف به چپ پیدا می کند و با جستن نان خویش در سیاست بازی؛ به اموراتی بیهوده مشغول خواهد شد که صرفا قرار است کامیابی مشتی پیرمرد سیاستباز و شاید برانداز را رقم بزند؟
هرچه هست اما همه امیدواریم پزشکیان مسیر خدمت و سیاست ورزی اصولی را در پیش بگیرد و حمایت های اینچنینی نظام اسلامی که هیچ خدشه یا انکاری بر آن وارد نیست را در عمل ارج بنهد.
چه اینکه مقام معظم رهبری و بدنه حاکمیتی نظام مثل شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با این حمایت ها نشان دادند قول و عملشان یکی است و اگر به زبان گفته اند "موفقیت پزشکیان موفقیت همه است"؛ در عمل هم بر همین مسیر ره می سپرند.
حالا اما همانطور که گفتیم نوبت پزشکیان است...