برشی از کتاب مطالعات اسلامی زنان و خانواده در فضای مجازی
به گزارش گروه جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، فاطمه کریمی دردشتی در کتاب «مطالعات اسلامی زنان و خانواده در فضای مجازی» می نویسد:
در سده اخیر، ارتباطات در فضای مجازی گسترش یافته و در کشور ما این گستردگی مشهود و انکارناپذیر است و روند صعودی دارد؛ به گونهای که فضای مجازی جزئی لاینفک از جامعه ما محسوب میشود. نکته قابل توجه شیوه حضور زنان در فضای مجازی و انتخاب نوع فعالیت در این بستر است.
فعال یا منفعل بودن، میزان اثرگذاری یا اثرپذیر بودن آن بر سبک زندگی و ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی جهت آسیبشناسی و ارائه راهبرد و راهکار نیازمند تحقیق و پژوهش است. برخی از پژوهشگران باتوجه به اهمیت و ضرورت این موضوع و تغییر و تحولات پیشرو، برآن شدند با رویکرد دینی، به فضای مجازی و مباحث سیاسی، اجتماعی، اخلاقی، روانشناسی، حقوقی و فقهی بپردازند.
پژوهش حاضر از دو منظر حائز اهمیت است: ۱ به عنوان منبعی جامع و کامل برای پژوهشگران در حوزه زنان، خانواده و فضای مجازی است زیرا تمامی مقالات، پایاننامهها و کتابها براساس معیارهای مدنظر پژوهش ارائه شده است. ۲٫ خلأ و شکافهای پژوهشی به ویژه ظرفیتهای موجود در موضوعات وضعیتشناسی، سیاسی و سیاستگذاری، اجتماعی، اخلاقی، روانشناسی، حقوقی و فقهی شناسایی شده است. در این پژوهش در گام اول منابع و سایتهای علمی مهم کشور مورد بررسی قرار گرفت و ۹ پایگاه علمی برتر انتخاب گردید. در گام دوم کلیدواژههای مربوط به موضوع با رصد کلی در پایگاههای علمی، استخراج شد.
در گام سوم کلیدواژههای گردآوری شده، در سایتهای منتخب، رصد و جستوجو گردید. در جستوجوی اولیه بیش از ۴۵۰ اثر پژوهشی یافت شد. در نهایت پس از غربالگری و براساس معیارهای انتخاب آثار، ۲۲۳ اثر مورد ارزیابی و مطالعه قرار گرفت. در گام چهارم گزارش آثار منتخب نگارش شد و در گام پنجم تحلیل آماری انجام گردید