شرح زیارت جامعه کبیره آیت الله مرتضوی منتشر شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خراسان رضوی، «شرح زیارت جامعه کبیره» برگرفته از درسهای زیارت جامعه کبیره آیتالله سید حسن مرتضوی شاهرودی از علمای مشهد و اعضای شورای عالی حوزه علمیه خراسان در مدت بیش از شش سال تدریس خارج فقه در روزهای چهارشنبه در جمع طلاب و فضلای حوزه علمیه خراسان است که به همت محققان «موسسه علمی پژوهشی کلامنا» پس از جمعآوری صوت دروس، پیاده سازی، استخراج مصادر و منابع، تحقیق و تکمیل مقدمه، فهرستها و کتابنامه به زیور چاپ آراسته شده است که حجج اسلام سید محسن مرتضوی و سید مسعود مرتضوی تهیه و تنظیم آن را برعهده داشتهاند.
آیتالله سید حسن مرتضوی شاهرودی همواره به مباحث اعتقادی و اخلاقی و تربیتی طلاب اهتمام ویژه داشته و در مدت بیش از 14 سال حضور در مشهد همزمان با تدریس خارج فقه و اصول به ارائه این مباحث در روزهای چهارشنبه پرداخته است.
«زیارت جامعه کبیره» یک میراثی غنی است که شیخ صدوق و شیخ طوسی آن را نقل کردهاند و بزرگان شیعه بر صحت و استناد و وثاقت و شان و فضیلت آن صحه گذارده و بر مداومت آن تاکید کردهاند. زیارت جامعه کبیره بنا بر نقل معتبر از زبان امام علیبنمحمد الهادی(ع) آموزش داده شده و در میراث روایی شیعه ثبت شده است. بسیاری از مولفان بر قطعیت صدور آن از امام همام تصریح نموده و مناقشه در سند آن را ناشی از جهل دانستهاند.
مضامین عالی این زیارت شریف چندان افق بلند و سطح والایی دارد که به گواهی اهل فن صدور آن از زبان غیر معصوم به طور عادی ناممکن است، معارف ناب توحیدی و آموزههای بلند خداشناسی، پیامبر شناسی، امام شناسی موجود در آن، این زیارت را به منشور اعتقادات خالص اسلام ناب که همان باورهای شیعی باشد بدل ساخته و در کشاکش نگاههای افراطی و تفریطی که از عهد معصومین(ع) تاکنون فرقههای گمراه و گروههای انحرافی بسیاری را از صراط مستقیم پیروی از اهل بیت(ع) بازداشته متن آن را به مثابه اندیشهنامه و شناختنامه تزار و معیار فرهنگ امامت ولایت معرفی میکند.
در فقرات متعدد این زیارت شریف بیش از 200 مورد از فضایل و کمالات اهل بیت(ع) بیان شده که در پوشش این فضایل معارف عمیق و ارزشمند والایی نیز مطرح شده است.
معرفت توحیدی، تنزیه ذات مقدس خداوند، اعتقاد به نبوت نبی مکرم اسلام(ص)، باور به جایگاه امامت و ابتنای آن بر نص و تعیین الهی، اعتقاد به معاد، توجه به اهمیت و نقش خطیر آن، ایمان به استجابت دعا و قبول توبه، تاکید بر لزوم عمل و تسلیم در برابر فرمان حق، اعتقاد به تولی اولیای الهی و تمسک به ایشان، نقش و تاثیر دعا و توسل و شفاعت در زیارت، پذیریش عقیده رجعت و اعلام آن و... از معارف مطرح شده در این زیارت شریف است.
اهمیت این زیارت از یک سو و شمول آن بر مفاهیم ژرف قدسی و اسرار شگرف معرفتی از دیگر سو جمع بسیاری از عالمان و فقیهان و مولفان را برآن داشته تا به نگارش شرح بر آن همت گمارند. دهها شرح موجز یا مبوسط تاکنون از سوی دانشوران عرضه شده که معرفتآموز و دانش افزاست. بزرگانی چون مجلسی اول، سید شبّر، شیخ احسانی، عباسعلی سپهر به شرح آن همت گماردهاند.
بهنشر در راستای نشر آثار اعتقادی، کلامی و معارفی این اثر را در قطع وزیری، شمارگان هزار نسخه و 656 صفحه منتشر کرده و با قیمت 200 هزار تومان در دسترس علاقهمندان قرار داده است.
آیت الله سید حسن مرتضوی شاهرودی در مقدمه کتاب میگوید: زیارت جامعه کبیره در مفاتیح الجنان آمده و برای همه ائمه خوانده میشود. این زیارت را مرحوم شیخ صدوق در عیون الاخبار نیز روایت کرده و بزرگانی که برای این زیارت شرح نوشتهاند کسانی هستند که تا اطمینان نداشته باشند کلام معصوم است شرح نمیکنند. مجلسی اول و مجلسی دوم از این زیارت به عنوان «أکمل الزیارات أحسنها» و «أصح الزیارات سندا» یاد کردهاند، وجود مضامین والای زیارت جامعه کبیره و مواظبت علمای شیعه بر حفظ آن و توصیه حضرت مهدی(عج) به خواندن این زیارت و... از جمله مویدات و قراینی است که میتوان اطمینان حاصل کرد که این زیارت از امام معصوم(ع) صادر شده است./933/