هزاران تن پرتقال با تدبیر گندید!
به گزارش خبرگزاری رسا، فساد سیب و مرکبات در اردیبهشتماه موضوع جدیدی نیست. هر ساله این اتفاق روی میدهد و کسانی که در زمستان در مقابل پرتقال ۳۰ هزار تومانی سکوت کرده بودند، اکنون از فاسد شدن هزاران تن پرتقال خبر میدهند. یکی ممنوعیت صادرات را بهانه فساد پرتقالها عنوان میکند و دیگری دولت را مقصر میداند و میگوید شب عید گفتیم پرتقالهای تنظیم بازاری را ۱۱، ۱۲ هزار تومان توزیع کنند، اما کسی توجهی نکرد.
تولید سیب و مرکبات در سال گذشته به قدری زیاد بود که دولت در ابتدای پاییز تصمیم داشت برای شب عید ذخیرهسازی نداشته باشد، اما بنا به دلایلی در آذرماه ذخیرهسازی میوه را برای شب عید به میزان محدود انجام داد و واردات موز را به صادرات سیب منوط کرد و دیماه نیز مجوز صادرات پرتقال را صادر کرد، اما در کمتر از دو هفته قیمتها سر به فلک کشید و صادرات ممنوع شد.
ماجرا چیست؟
میوه از جمله کالاهایی است که قیمت آن را عرضه و تقاضا تعیین میکند و دولت فقط شب عید برای جلوگیری از افزایش قیمتها برای میوههای تنظیم بازاری، نرخ تعیین میکند. سال گذشته ارزانی میوه سر درختها باعث شد بسیاری از تجار میوهها را بخرند و روانه سردخانه کنند. این اتفاق سبب شد تنظیم بازار میوه به دست دلالان و سردخانهداران میوه بیفتد، به طوری که بعد از آزادسازی صادرات، میوه ناگهان در بازا ر میوه و ترهبار کم شد و قیمتها به ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان افزایش یافت. این گرانی سیب و مرکبات با افزایش قیمت موز همزمان شد.
هرچند که صادرات به سرعت متوقف شد، اما همین صادرات دو هفتهای باعث شد میوه قطرهچکانی به بازار عرضه شود، زیرا دلالان ترجیح میدادند قیمت را بالا نگه دارند و از ورود میوه به صورت انبوه و فراوان خودداری میکردند.
به گفته یکی از صادرکنندگان سیب در بهمنماه برای ارسال بار به میدان اصلی میوه تهران باید با دلالان هماهنگی صورت میگرفت در غیر این صورت از ورود نیسانهای حاوی سیب و پرتقال جلوگیری میشد.
اکنون که فصل سیب و پرتقال به پایان رسیده و میوههای نوبرانه روانه بازار شده، داد و فغان به راه انداختهاند و دولت را مقصر فساد ۳۰ هزار تن پرتقالشان معرفی میکنند و میگویند نگذاشتند میوه را ارزان بفروشیم، به خاطر همین روی دستمان ماند!
به گفته یک منبع آگاه در وزارت جهاد بعد از کارشکنی و تخلفات واسطهها و سردخانهداران سیب و مرکبات در پاییز و زمستان و گرانفروشی آنها در اسفندماه، رؤسای تشکلها از وزارت جهاد خواستن که میوههای تنظیم بازاری روانه بازار نشود تا آنها میوههای انباریشان را بفروشند، اما از آنجایی که سیاست دولت ارزانفروشی میوه در آستانه نوروز بود، موافقت نکرد.
وی میگوید: اگر دلالان از سودجویی دست میکشیدند هم میوهها در سردخانهها فاسد نمیشد و هم اینکه مردم میوه ارزان در اختیارشان قرار میگرفت.
بعد از اظهارات هفته گذشته دبیر اتحادیه فروشندگان میوه و ترهبار نسبت به فساد حجم زیادی از پرتقال و سیبهای مانده در انبار و سردخانهها، اخیراً رئیس اتحادیه بارفروشان تهران نیز اعلام کرده که ۳۰ هزارتن پرتقال در انبارها فاسد شده است.
مصطفی دارایینژاد گفت: پرتقال و سیب دیگر مشتری ندارد و بهای هر کیلوگرم پرتقال به ۵ تا ۷ هزار تومان کاهش یافته است، اما تاریخ مصرف پرتقال تا پایان فروردین بوده و کسانی که هنوز پرتقال در انبار خود دارند، اکثر بارشان فاسد شده است.
او اضافه کرد: شب عید به دولت هشدار دادیم که میوههای تنظیم بازاری را کیلویی ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان روانه میدان کنند، اما برخی این هشدار را جدی نگرفتند و برای اینکه این میوه را با نرخ بالاتری بفروشند، سیب و پرتقال را به بازار عرضه نکردند و حالا با گرم شدن هوا هزاران تن پرتقال فاسد شده است.
این اظهارات در حالی است که در آستانه نوروز، دلالان و سردخانهداران که قیمتهای ۳۵ هزار تومانی سیب و پرتقال در زمستان را تجربه کرده بودند، حاضر نشدند در ایام نوروز قیمتها را کاهش و توزیع را افزایش دهند و برای سودجویی بیشتر در سردخانههایشان را سه قفله کردند، اما حالا که متضرر شدهاند از گرانفروشی دولت سخن میگویند و از دولت توقع دارند برای ۴۰ هزار تن میوه انبار شده چارهجویی و بازار مصرف برای آن معرفی کند.
علاوه بر سیب و پرتقال، گرانفروشی موز در اسفندماه و نوروز نیز موجب شد بسیاری از بارهای موز از بین برود، به طوری که در هفته دوم نوروز قیمت موز از ۴۵ هزار تومان به ۳۰ هزار تومان کاهش یافت، اما موزها سیاه شده و غیرمجلسی بودند.