استقبال گردشگران سلامت از خدمات ویژه بیمارستان رضوی در حوزه پزشکی هستهای
به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد به نقل از آستان نیوز، دکتر فرشاد امامی با اشاره بر اینکه گردشگران سلامت به طور متوسط یک سوم تا یک دوم تعداد مراجعان روزانه بخش پت سی تی بیمارستان رضوی را به خود اختصاص دادهاند، ابراز کرد: بیشتر این گردشگران، زائران عربزبان منطقه بهویژه زائران عراقی هستند.
وی با بیان اینکه بخش پزشکی هستهای بیمارستان رضوی از سال 1386 در حال فعالیت است، افزود: این بیمارستان به عنوان تنها مرکز شرق کشور از سال 1392 مجهز به دستگاه پت سی تی شده است و به عموم متقاضیان خدماترسانی میکند.
امامی به انجام برخی اسکنهای متداول پزشکی هستهای مانند اسکنهای قلب، استخوان، کلیه، تیروئید و مجاری صفراوی، در این بخش اشاره کرد و گفت: بیمارستان رضوی با مجهز شدن به دستگاه «سیکلوترون»، از سال 1394 در مسیر تولید رادیو داروها گامهای ارزشمندی برداشته و میزان هزینههای انجام پت سی تی اسکن را در این بیمارستان کاهش داده است.
وی با تأکید بر اینکه رادیو داروها نیمه عمر کوتاهی دارند، اضافه کرد: رادیو داروها با توجه به میزان نیاز بیماران در واحد سیکلوترون بخش پزشکی هستهای بیمارستان تولید میشود. البته در صورت افزایش نیاز، دو یا سه بار در روز هم امکان تولید رادیو دارو در این بخش وجود دارد.
این متخصص پزشکی هستهای گفت: با توجه به نگاه ویژه آستان قدس رضوی به ایمنی بیماران، این بخش دارای آزمایشگاه کنترل کیفی بسیار مجهزی برای اطمینان از صحت و سلامت رادیو داروها براساس آخرین فارماکوپههاست.
امامی ادامه داد: باتوجه به عمر کوتاه رادیو داروها، فرآیند کنترل کیفی با دقت خاصی در مدت 45 تا 60 دقیقه انجام میشود، تزریق رادیو داروها نیز پس از کنترل کیفیت و ایمن بودن آنها در آزمایشگاه، صورت میگیرد.
وی با تأکید بر اینکه تعداد مراکز پت سی تی در کشور محدود به چند مرکز است، افزود: تمام این مراکز از یک نوع دارو به نام FDG که نوعی قند است برای تصویربرداری تومورهای سرطانی استفاده میکنند.
ویژگیهای برتر و انحصاری
رییس بخش پزشکی هستهای بیمارستان رضوی درباره ویژگیهای برتر این بخش نسبت به مراکز مشابه کشور نیز گفت: بخش پزشکی هستهای این بیمارستان دارای تعداد دستگاههای بیشتر و بهروزتری است، همچنین جز معدود مراکز اسپکت سی تی در زمینه پزشکی هستهای عادی است.
وی تصریح کرد: رادیو داروهای مختلفی در بخش پزشکی هستهای بیمارستان رضوی تولید میشود که ساخت رادیو داروهای 18F-FET، 68Ga- PSMA و 68Ga- Dota(TATE/ TOC/ NOC)، به طور انحصاری در این بیمارستان فوق تخصصی کشور صورت میگیرد.
امامی با اشاره به تولید رادیو داروی 68Ga- PSMA بر پایه گالیوم(68Ga)، ادامه داد: از این رادیو داروی برای تشخیص و مرحلهبندی بیماران مبتلا به سرطان پروستات استفاده میشود. همچنین با بهرهگیری از این رادیو دارو امکان تشخیص سرطان در مراحل اولیه بیماری وجود دارد.
وی ابراز کرد: همچنین از سری رادیو داروهای 68Ga- Dota(TATE/ TOC/ NOC)، برای تشخیص تومورهایی معروف به «نورواندوکرین» استفاده میشود. عمده این تومورهای سرطانی در دستگاه گوارش قرار دارند.
این متخصص افزود: تومورهای نورواندوکرین، تمایل شدیدی به رشد سریع ندارند و اگر وضعیت بیمار توسط متخصص بررسی و مشخص شده باشد، بیماران مبتلا به آن عمر طولانی دارند.
وی با اشاره به استفاده از رادیو داروهایی با پایه لوتسیوم (177Lu) به جای گالیوم بیان کرد: همچنین رادیو داروهای 177Lu-PSMA و 177Lu-Dota TATE، برای درمان برخی از انواع سرطانهای پروستات و نورواندوکرین بکار میرود.
امامی از رادیو داروی 18F-FET که برای تشخیص سرطان مغز به کار میرود، نام برد و گفت: از آنجایی که سلولهای مغزی از گلوکز استفاده میکنند، به طور معمول پت سی تی بافت تومورال این ناحیه بدن از بافت سالم آن غیرقابل افتراق است. از این رو، از MRI هم برای تصویربرداری بافتهای سرطان مغز کمک گرفته میشود.
وی با بیان اینکه پس از رادیوتراپی، التهابی در ناحیه مغز ایجاد میشود، افزود: نمای این التهاب در تصویربرداری مشابه نمایه عود تومورهای مغزی است، بنابراین افتراق آنها برای پزشک معالج اهمیت بسیاری دارد. زیرا در صورت عود تومورهای مغزی، درمان بیشتری نیاز است.
رییس بخش پزشکی هستهای بیمارستان رضوی ادامه داد: در این حالت، روش پت سی تی با استفاده از رادیو داروی 18F-FET در میان روشهایی که برای افتراق این دو وضعیت بکار میرود، قدرت تشخیصی بهتری دارد و با استفاده از آن میتوان با اطمینان بیشتری اقدامات درمانی را انجام داد.
وی به رادیو داروی 11C- methionine اشاره کرد و گفت: این رادیو دارو مشابه رادیو داروی 18F-FET است، اما خصوصیات تصویربرداری آن به اندازه 18F-FET نیست.
یادآور میشود، پزشکی هستهای، شاخهای از تصویربرداری پزشکی است که در آن از رادیو داروها(مواد رادیو اکتیوی که در دسته داروهای ایمن قرار میگیرد)، برای تشخیص و درمان بیماریها استفاده میشود./934/د103/ب1