رسانهها گزارش قرارداد ۱۹ ژوئن را مطالبه کنند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حسین شیخالاسلام سفیر سابق ایران در سوریه، روز گذشته در مراسم رونمایی از مستند «قرارداد 19 ژوئن» تازهترین ساخته ایمان گودرزی که در باشگاه خبرنگاران پویا برگزار شد، گفت: از قرار داد 19 ژوئن یک گزارش در کمیسیون اصل 90 وجود دارد که مربوط به 30 سال پیش است و امروز دیگر محرمانه نیست.
از دوستان رسانهای میخواهم که این گزارش را مطالبه کنند تا نسبت به فاجعه بودن قرار داد 19 ژوئن برای مردم اطلاع رسانی داشته باشند.
شیخ الاسلام درباره تسخیر لانه جاسوسی عنوان کرد: تسخیر لانه جاسوسی غیرقانونی نبود چراکه براساس اصل 55 حقوق بشر سازمان ملل تسخیر لانه جاسوسی یک نوع دفاع از خود بوده است.
تسخیر لانه جاسوسی یک قدرت نمایی از انقلاب جمهوری اسلامی بود چراکه همه میدانستند کارتر بسیار تلاش کرد که دیپلماتهای آمریکایی را پیش از انتخابات آمریکا از ایران بازپس گیرد؛ اما ما زمانی دیپلماتها را به آنها تحویل دادیم که برای او سودی نداشت.
گفتنی است،«قرارداد ۱۹ژوئن» روایتی از یک تطابق تاریخی از مذاکره ایران - آمریکا است، دانشجویان ایرانی در پی تسخیر سفارت آمریکا تعدادی از دیپلماتهای این کشور را گروگان گرفتند، ماجرای مبادله این گروگانها در دولت ایران تبدیل به جریان یک مذاکره طولانی مدت میشود. بهزاد نبوی از طرف دولت شهید رجایی سرپرست مذاکرات میشود، مذاکرهای که هنوز هم نتایج آن تمام نشده و در دادگاه بینالمللی لاهه در جریان است.
«قرارداد ۱۹ژوئن» چیزی است که در تاریخ سیاسی ایران با نام بیانیه الجزایر شناخته میشود. اتفاقات عجیبی در جریان این مذاکرات رخ داده است که آن را بسیار بسیار شبیه به مذاکرات برجام کرده است. سیاستها، حمایتها، تبریکها به رهبری و … همگی شبیه برجام است. حتی وقتی معلوم میشود که مذاکرات شکست خورده است، همه حرفها با کلیدواژه «نظارت امام»، «هدایت امام» و «رهبری امام» مطرح میشود.
بیننده مستند وقایع سال ۱۳۶۰ را تماشا میکند اما در عین حال، همه اتفاقات امروز در جریان مذاکره ایران با کشورهای ۱+۵ و مخصوصا آمریکا را بخاطر میآورد. این مستند با روایت چهرههایی چون حسین شیخالاسلام، فروز رجاییفر، محسن روحالامین، صادق زیباکلام، ابراهیم یزدی، جواد منصوری و محمود کاشانی ساخته شده است. عجیب آنست که بهزاد نبوی به عنوان سرپرست تیم مذاکرهکننده غایب اصلی مستند است. هرچند کارگردان با ظرایف و سختیهایی سراغ او رفته و با نبوی گفتوگو کرده است، اما بهزاد نبوی پس از چند روز با گودرزی تماس میگیرد و میگوید که اگر از فیلمها در مستندش استفاده کند، از او شکایت خواهد کرد.
کارگردان مستند درباره حاشیههای عدم حضور بهزاد نبوی میگوید: «حدود دو ساعت در خانهاش بودم و مصاحبه را ضبط کردم. پرونده مذاکرات آنقدر روشن است که دیگر جای ابهامی ندارد اما در جریان مصاحبه کاملا آرام و منطقی سوالها را پرسیدم تا نبوی بر اثر نوع نگاهم به ماجرا، مصاحبه را ترک نکند. روایتش را میخواستم نه دفاعش. دائما توجیه میکرد. در نهایت اعتراف کرد که «در آن مقطع تاریخی اصلا سواد دیپلماتیک نداشتیم». دو سه روز بعد از ضبط تماس گرفت و گفت که اگر فیلم پخش بشود شکایت میکند و پیگرد قضایی میکند.
«قرارداد ۱۹ ژوئن» روزهای تلخی را برای مردم یادآوری میکند؛ روزهایی که هزینههای بسیاری شد، اما عبرتی برای آینده کشور و مذاکره با آمریکا نشد. ایمان گودرزی مستندساز جوان کشورمان این مستند را کارگردانی کرده است. /807/ 202/ ص