چهارشنبه سوری را اسباب آخرت سوزی نکنیم!
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، حجت الاسلام و المسلمین محمدمهدی حائری پور، کارشناس مذهبی که به مناسبت شب چهارشنبه آخر سال (چهارشنبه سوری) انجام شد، در پاسخ به این سوال که آیا رفتار و اقدامات برخی از جوانان در شب چارشنبه آخر سال که موجب آزار دیگران و سلب آسایش و آرامش از آنان می شود، مصداق حق الناس است؟، اظهار کرد: در روایات مربوط به حق الناس حقی مطرح است که معنای آن محترم شمردن حقوق دیگران است و طبق روایت امیرالمومنین علی(ع) هر آنچه که برای خود نمی پسندیم، نباید برای دیگران هم بپسندیم یعنی همانطور که دوست داریم، دیگران حقوق ما را در ابعاد مختلف زندگی، رعایت کنند، ما نیز باید حقوق دیگران را رعایت کنیم.
سلب آسایش و آرامش دیگران مصداق حق الناس است
وی با اشاره به اینکه حق امنیت، آسایش و برخورداری از زندگی آرام، حق طبیعی تمام مردم است، تصریح کرد: جان و جسم مردم براساس این حق، نباید مورد تهدید واقع شود و هر رویدادی که موجب سلب آسایش و آرامش دیگران شود و همچنین صدمات جسمی و روحی به آنان وارد کند، شکستن این مرز و پایمال کردن این حق طبیعی دیگران است.
حائری پور با اشاره به روایات معصومان(ع) در زمینه رعایت حق آرامش و آسایش دیگران افزود: پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: «الْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ؛ مسلمان کسی است که مسلمانان از دست و زبان او در امان باشند» گاهی ممکن است، انسان با غیبت، آبروی دیگران را ببرد و موجب آزار دیگران شود که موجب پایمال شدن، حقوق دیگران می شود و گاهی نیز با دست یعنی اعمال خود، موجب آزار دیگران می شود و یکی از مصادیق آن قطعا همین اعمالی است که با عنوان شادی های چهارشنبه آخر سال انجام می شود.
وی اضافه کرد: این اعمال، با تهدید، مرگ و زندگی دیگران و همچنین سلب آرامش از مردم، مصداق این روایت است که مسلمانان دیگر، از دست این فرد در امان نخواهند بود و مصداق پایمال کردن حق الناس است.
آسیب به خود در آموزه های دینی، نکوهش شده است
این کارشناس مذهبی در پاسخ به این سوال که با توجه به آنکه برخی از اقدامات و رفتارهای مرسوم در شب چهارشنبه آخر سال موجب آسیب به خود فرد می شود و آیا آموزه های دینی این را می پذیرد یا نه: ابراز کرد: بنابر آموزه های دینی انسان هیچ حقی ندارد که به جسم و روان خود آسیب بزند، یعنی همچنان که نباید به جسم و جان دیگری آسیب زد، نباید به جسم و روح خود هم آسیب بزند و باید مراقب خود باشد و از انجام اعمال و رفتن به مکان هایی که موجب آسیب و خطر است، پرهیز کند.
حائری پور بیان کرد: برخی از رفتارها در شب چهارشنبه آخر سال، موجب آسیب رساندن به خود می شود و بارها مصادیق آن از صداو سیما نیز پخش شده است که براساس آموزه های دینی، این اقدامات نکوهش شده است.
عقوبت گناه حق الناس در آخرت
وی با اشاره به عقوبت گناه حق الناس در آخرت تصریح کرد: بنابر روایات وقتی اولین قطره از خون شهید بر زمین ریخته می شود، تمام گناهان او آمرزیده می شود مگر حق مردم، یعنی در مواردی که حتی حقوق مردم بر گردن یک شهید باشد، بخشیده نمی شود و در قیامت باید پاسخگو باشد.
حائری پور با اشاره به اینکه این اقدامات که به عنوان شادی تلقی می شود، نباید موجب آزار دیگران شود، تاکید کرد: هر عملی که موجب آزار و حتی ترساندن دیگران شود و آسیب جسمی هم به آنان وارد نکند، فرضا ترکیدن یک ترقه در برابر پای یک عابر پیاده که موجب ترس وی می شود، قطعا از مصادیق حق الناس است و فردی که در این دنیا موجب ترس دیگران شود، قطعا خداوند، وی را در آخرت دچار ترس و وحشت خواهد کرد.
این کارشناس مذهبی اضافه کرد: باید مراقبت کنیم در شادی ها ما، دیگران حتی دچار ترس و خوف ظاهری نشوند، چه برسد به اینکه آسیبی به جسم و روح آنان وارد شود، در برخی از موارد، این شادی ها اختلالی در جسم و روان دیگران ایجاد کرده است که همگی مصداق حق الناس است و باید از آنها پرهیز شود.
سختی های جبران حق الناس
وی در پاسخ به این سوال که برای جبران این حق الناس انسان باید چه کاری انجام دهد، گفت: فردی که ضرر جسمی به دیگری وارد کند، ضامن آن ضرر است و اگر ضرر روحی وارد کند که حداقل آن ایجاد ترس در دیگران است، موجب ضمانت است و حقی بر گردن فرد ایجاد می کند که باید حلالیت بطلبد.
حائری پور در پایان خاطرنشان کرد: کسب این رضایت و حلالیت گاهی بسیار مشکل است زیرا مشخص نیست با یک عمل چه تعداد نفر آزار می بینند، گاهی با ترکیدن یک ترقه ممکن است، افرادی در خیابان و یا حتی در منازل خود آزار ببینند و احساس ترس کنند که فرد باید از تمامی آنها حلالیت بطلبد و قطعا جلب رضایت از این افراد بسیار سخت خواهد بود./1325//102/خ