دلایل بی فایده بودن مباحث لفظی وضع، حقیقت شرعیه، صحیح و اعم و مشتق در علم اصول
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دومین نشست تخصصی بررسی زوائد علم اصول با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی اکبرنژاد، رییس مؤسسه فقاهت و تمدن سازی پیش از ظهر امروز در حسینیه شهدای خیابان صفاییه قم برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین اکبرنژاد در این نشست که با حضور جمع کثیری از طلاب و فضلای حوزه علمیه برگزار شد، با اشاره به ضرورت بحث از زوائد اظهار داشت: انس بن مالک نقل می کند که پیامبر در تعقیبات نماز می فرمود خدایا از علومی که سودی ندارد به تو پناه می برم و در روایت دیگری داریم حضرت علی(ع) میفرمایند: مؤمنان واقعی کسانی هستند که گوش هایشان را وقف علومی کنند که برایشان سودمند است.
وی ادامه داد: اصل حقانیت اسلام امروز مورد شبهه است و بدترین چیزی که ممکن است انسان خودش را به آن مشغول کند امور بی فایده است که بخشی از این امور بحث های غیرضروری در علم ضروری همچون اصول فقه است.
رییس مؤسسه فقاهت و تمدن سازی با اشاره به نشست قبلی که در آن در مورد کلیت بخش زوائد علم اصول بحث شد، اظهار داشت: در این نشست می خواهیم وارد جزئیات بشویم و ابتدا از مباحث الفاظ شروع می کنیم و می خواهیم ببینیم چه بخشی از این مباحث ضرورت یادگیری نداشته و وقت طلاب و اساتید را می گیرد که بخش نخست در مباحث الفاظ مبحث «وضع» است.
وی افزود: از دیگر مباحث زائد در مسائل الفاظ حقیقت شرعیه است که دلایل زیادی بر بی فایده بودن آن اقامه شده و مرحوم نائینی در اجودالتقریرات، مرحوم خویی در محاضرات، مرحوم سیدابوالحسن اصفهانی در وسیله الاصول و مرحوم امام در مناهج الاصول نیز به این مسأله اشاره کرده اند.
حجت الاسلام والمسلمین اکبرنژاد به دو بحث دیگر زائد در مباحث الفاظ علم اصول اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: بحث سوم صحیح و اعم است که آیا الفاظ عبادات برای عبادات صحیح وضع شده اند یا اعم از صحیح و فاسد که واقعا بحثی بی فایده و بدون ثمر است و همچنین بحث دیگر مشتق است که ثابت می شود هیچ کدام از ثمرات ادعایی آن صحیح نیست و فقط وقت طلاب را می گیرد.
گفتنی است، گزارش کاملی از این نشست علمی به زودی در خبرگزاری رسا منتشر و جزئیات بی ثمر بودن مباحث اصولی فوق روشن و دلایل این مسأله مطرح خواهد شد./1330/پ202/ب1