بدبيني پوتين به تنشزدايي با غرب
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، ریيسجمهور روسيه طي سخناني در نشست اقتصادي سنپترزبورگ روسيه، گفته مشكلات ساختاري در اقتصاد جهاني هنوز مرتفع نشده و امكان رشد اقتصادي مجدد در جهان فراهم نشده است. به گفته وي، رقابت در بازار جهاني تشديد خواهد شد و از سوي ديگر موانعي در راستاي جريانهاي پيشرفت فناوري به وجود خواهد آمد. پوتين تأكيد ميكند كه شرايط بحراني ژئوپلتيك كنوني در جهان به طور عمده به دليل تداوم چالشهاي اقتصادي در جهان است. به گفته پوتين اين خطر وجود دارد كه تنشهاي ژئوپلتيكي موجود بيش از اين نيز تشديد شده و حتي به صورت عمدي تحريك شوند.
تأكيد پوتين بر چشمانداز نهچندان اميدبخش اقتصاد جهاني با توجه به روندهاي كنوني در اين عرصه قابل تبيين است. به نظر ميرسد افزايش تنشهاي ژئوپلتيكي در نقاط مختلف جهان كه اكنون در رويارويي روسيه و غرب در شرق اروپا، رويارويي امريكا و متحدانش با چين در درياي چين جنوبي و مهمتر از همه وقوع جنگهاي داخلي و درگيريهاي نظامي در خاورميانه و شمال آفريقا ظهور پيدا كرده، چشمانداز اقتصاد جهاني را تيره و مبهم ساخته است.
اين درگيريها مسلماً بر فعاليتهاي اقتصادي و در نتيجه رشد اقتصادي تأثير منفي گذاشته و در مجموع باعث كند شدن آهنگ رشد اقتصاد جهاني شده است، البته ادامه تنشهاي ژئوپلتيكي تنها علت كاهش رشد اقتصادي جهاني محسوب نميشود بلكه مسئله مهم ديگر، يعني خروج احتمالي انگليس از اتحاديه اروپا نيز ميتواند تأثير بسيار منفي بر اقتصاد جهاني بگذارد، كما اينكه وزيران دارايي و رؤساي بانكهاي مركزي گروه 20 در نشست اخير خود نيز خروج احتمالي انگليس از اتحاديه اروپا را يك شوك بزرگ براي كشورهاي اين گروه و تهديدي جدي براي اقتصاد جهان در سال 2016 دانستهاند.
آنان ميگويند بيثباتي جريان سرمايه، سقوط ناگهاني قيمت كالا و «شوك» ناشي از خروج انگليس از اتحاديه اروپا ميتواند به عنوان بزرگترين مانع موجود در برابر رشد اقتصاد جهاني و همچنين اقتصاد كشورهاي عضو از جمله امريكا تلقي شود. پيشبينيهاي ساير نهادهاي مالي بينالمللي نيز با تحليل ارائه شده از سوي پوتين هماهنگ است.
كما اينكه بانك جهاني در پيشبيني سال 2016 خود براي رشد اقتصاد جهاني از ادامه ركود اقتصادي و كندي روند رشد در اقتصادهاي پيشرفته خبر داده است. بانك جهاني در تازهترين گزارش دورنماي اقتصاد جهان اعلام كرد كه از ژانويه 2016 تاكنون، ضعف در اقتصاد جهان ادامه يافته و با حركت نزولي قابل توجهي روبهرو است. پيشبيني شده رشد اقتصاد جهان در سال 2016 به 2/4درصد كاهش يابد. اين درحالي است كه اين رقم تاكنون 9/2 درصد پيشبيني شده بود.
بانك جهاني دليل اين كاهش را كندي روند رشد در اقتصادهاي پيشرفته، ادامه روند قيمت پايين كالاها، ضعف تجارت جهاني و كاهش جريان سرمايه اعلام كرده است، البته در كنار اينها بايد به قيمت پايين نفت اشاره كرد كه ضمن كاهش قابل توجه درآمد كشورهاي صادركننده نفت، باعث كاهش تقاضاي جهاني براي كالاها و درنتيجه ركود هر چه بيشتر در كشورهاي داراي اقتصاد صادراتي مانند چين شده است، البته روسيه خود در برهه كنوني از قربانيان شرايط سخت اقتصاد جهاني محسوب ميشود.
روسيه از يكسو با چالش كاهش درآمدهاي ناشي از فروش نفت مواجه است و از سوي ديگر بهدليل درگيري و تقابل با غرب در صحنههاي منطقهاي و بينالمللي با تحريمهاي فراگير غرب و تداوم اين تحريمها مواجه شده است، ضمن اينكه مسئله فرار سرمايه از اين كشور نيز به مشكلات اقتصادي آن دامنزده است، به نحوي كه بهرغم وعدههاي كرملين درباره اميدبخش بودن چشمانداز اقتصادي روسيه كه پوتين نيز در سخنراني خود به آن اشاره كرد، بدبيني فزايندهاي در اين زمينه وجود دارد.
با اين همه چشماندازي در زمينه عقبنشيني روسيه در مقابل سلطهگرايي غرب وجود ندارد و ظاهراً مسكو به اين جمعبندي رسيده كه حتي به بهاي تضعيف اقتصاد روسيه بايد در مقابل غرب بهويژه امريكا ايستادگي كند.
از ديدگاه پوتين به عنوان يك رئيسجمهور مليگرا كه آشكارا خواهان حفظ منافع ملي روسيه و تقابل با غرب در مواردي است كه غربيها منافع ملي يا امنيت ملي روسيه را در معرض خطر قرار داده باشند، هرگونه خوشبيني به غرب با توجه به تجربه تلخ دوره رياست جمهوري بوريس يلتسين دردهه1990 غيرقابل قبول بوده و بايد برخورد با غرب بر مبناي معامله متقابل يا اخذ امتيازات مساوي باشد. در اين ديدگاه هر گونه امتيازي به غرب نه فقط باعث رضايت خاطر آنها نخواهد شد، بلكه بر عكس موجب انتظارات بيشتر از سوي غربيها براي دادن امتيازات جديد از سوي مسكو و نيز عقبنشيني هر چه بيشتر روسيه از منافع و مناطق نفوذ خود در صحنه اوراسيا، اروپا و در ديگر نقاط خواهد شد./998/102/ب3
منبع : روزنامه جوان