طلبه باید تندیس اخلاق جامعه باشد
وی در ادامه بیان داشت: «اَوّلُ العِلْمِ مَعْرفَةُ الجبّارِ» هیچ علمی به فضیلت علوم الهی و دینی نمی رسد و هیچ علمی به پایه علم توحید و شناخت حق نمی رسد.
حجت الاسلام گرجی در ادامه تصریح کرد: نگاه ابزاری به این علوم الهی است که باعث پیشرفت و کمال خواهد که اگر به عنوان مقدمه به علوم الهی نگاه شود، اشتیاق و شور ایجاد خواهد کرد و اگر به عنوان هدف به این علوم نگاه شود، تنها دغدغه فرد اتمام این دروس و رسیدن به متاع دنیا و خستگی و احساس غرور خواهد بود.
وی از جمله آداب طلبگی که هر فرد در ورود به مکتب امام صادق(ع) باید به دنبال کسب آن باشد، شکرگزاری در برابر تمام نعمت های الهی برشمرد و گفت: ورود شما به حوزه های علمیه عنایت حضرت حق است که شایستگی ورود به شما داده است و در برابر این نعمت بزرگ الهی در تمام حالات باید شکرگزار باشید.
استاد حوزه علمیه دیگر آدب طلبگی را اخلاص بیان کرد و افزود: نیت و هدف خالص در وجود یک طلبه باعث رسیدن او به مدارج بالای علمی و معرفتی خواهد شد چنان که در روایت است کسی که خالصانه حرکت کند، روی بال ملائکه است و نور خدا در چهره اش نمایان می شود و در برابر قسم شیطان برای انحراف انسان، در امان خواهد بود.
وی علم در کنار تهذیب و اخلاق را تفاوت اصلی میان علوم بشری و علوم الهی برشمرد و بیان داشت: تواضع، حسن خلق، تعبد و تهجد شبانه، از لوازمات اصلی یک طلبه است که باید به گونه ای در محیط خانه و هم در اجتماع رفتار کند، که آبرو اهل بیت باشید و علمی که در سایه اخلاقیات و تهذیب به دست آید، باعث برکت دنیا و آخرت خواهد شد.
حجت الاسلام گرجی در ادامه درباره بعضی از آسیب هایی که طلاب جدیدالورود با آن مواجه هستند، گفت: تعبد شما نباید به خشک مقدس شدن بیانجامد و یا آموختن احکام شرعی و تأکید بر آن نباید باعث ایجاد وسواس و یا بدرفتاری و یا درگیری با دیگران شود که حوزه هیچ گاه به افراد مقدس مآب نیازی ندارد.
وی در ادامه با بیان حدیثی از امام صادق(ع) درباره مراحل رسیدن به موفقیت افزود: سه مرحله، مهارت در شغل که شما طلاب هم در عرصه طلبگی و هم همسرداری و خانوادگی باید دارای مهارت شوید، امانت داری که در قالب رازداری، مسؤولیت شناسی، اخلاق خوش در کلام ائمه بیان شده است و مرحله سوم حسن خلق است که یک طلبه تمام اعمال و رفتارش باید تندیس اخلاق باشد.
استاد حوزه علمیه در پایان با بیان سفارشاتی به طلاب حاضر در جلسه گفت: انجام مطالعات جنبی به غیر از دروس در حال تحصیل و ایجاد سیرهای مطالعاتی در موضوعات و کتب مختلف، مباحثه، اقامه نماز شب که برای یک طلبه واجب است، تحصیل علوم به بهترین نحو از مهمترین ویژگی های اخلاقی طلاب است./1306/202/ب3