۲۰ مهر ۱۳۹۴ - ۱۸:۳۴
کد خبر: ۲۹۴۷۷۱
مدیر عامل مؤسسه خورشید:

مرثیه‌خوانی نیاز به مطالعه عمیق دارد

خبرگزاری رسا ـ حجت‏الاسلام وافی در نشست عاشورا پزوهی گفت: مرثیه خوانی یک فن و هنر است که نیاز به آموزش و تلمذ در پای درس استاد دارد و تصور نشود که با مطالعات سطحی می‏توان مرثیه خوان شد.
حجت الاسلام مرتضي وافي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‏الاسلام مرتضی وافی مدیر عامل مؤسسه خانه خورشید در نشست علمی عاشورا پژوهی با موضوع بایسته‏های منبر عصر امروز در مدرسه علمیه فیضیه به سخنرانی پرداخت و گفت: در علم لغت مرثیه و رثاء به معنای ذکر فضائل و مصیبت‏های فرد از دست رفته آمده است و در طول تاریخ ادبیات مرثیه درباره مصیبت‏های وارده بر شهر، قهرمان و یا شخص خاصی انجام می‏گرفته است.

 

وی در ادامه افزود: اما امروز مرثیه خوانی مختص فرد از دست رفته شده که خاص آن مرثیه اهل بیت(ع) به ویژه امام حسین(ع) است که به مرثیه‏های مذهبی معروف است و از تاریخ بسیار کهنی نیر برخوردار است.

 

وی خاطرنشان کرد: مرثیه خوانی یک فن و هنر است و به همین سبب نیاز به تحصیل و آموزش و استفاده از استعدادهای فردی مرثیه خوان دارد و به هیچ وجه تصور نشود که به صرف مطالعه کتاب درباره امام حسین(ع) می‏توان مرثیه خوانی کرد.

 

استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: برخی از علما مرثیه را تبدیل به ابزاری برای خطابه و بیان آموزه‏های اسلامی و معارف الهی کردند که فعلی بسیار مقدس است از جمله آنها شهید مطهری را می‏شود نام برد که با بیان ساده و آشنا از آموزه‏های اسلام سیره و زندگی اهل بیت(ع) را تشریح می‏کرد.

 

وی ابراز داشت: مرثیه خوانی مرسوم در مراسم مذهبی به چهار شیوه و روش انجام می‏گیرد، روش اول و غالبی آن است که ابتدا سخنران به بیان مطالب خود می‏پردازد و در آخر چند دقیقه‏ای نیز به مرثیه خوانی و مصیبت خوانی می‏پردازد.

 

وی ادامه داد: روش و شیوه دوم گریز زدن است به این بیان که سخنران مطالب خود را طوری تنظیم می‏کند که مثال بارز آن در واقعه عاشورا باشد و با همین مثال شروع به خواندن مرثیه می‏کند.

 

حجت‏الاسلام وافی تصریح کرد: روش سوم این است که مرثیه و خطابه ممزوج همدیگر جلو می‏روند و دائما مخاطب در طول سخنرانی خود را با سبک رفتاری اهل بیت(ع) قیاس می‏کند و الگو می‏پذیرد و در روش چهارم نیز که مختص مناسبات خاص مانند شب عاشورا و یا شب شهادت حضرت زهرا(س) و مانند اینها است مرثیه خوان به خاطر منقلب بودن مخاطبان نیاز به مقدمه چینی مرسوم را ندارد بلکه باید هنرمندی دیگری را از خود نشان دهد.

 

وی اظهار داشت: محتوا و مطالب در حال بیان در منبر و هنگام خطابه باید طوری باشد که از آموزه‏های صرف اسلامی استفاده و جمع آوری شده باشد و با هدف رفع آسیب‏های اجتماعی و پرورش فرهنگ اسلامی باشد.

 

مدیر عامل مؤسسه خورشید در پایان خاطرنشان کرد: مهم‏ترین مسأله نیز این است استفاده از منابع معتبر و روایات صحیح و مقبول و آیات قرآن همراه با نگاه به تفاسیر آنها از مهم‏ترین مسائل است./1329/پ202/ف

ارسال نظرات