۲۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۹
کد خبر: ۲۵۵۲۷۵
زلال بصیرت؛

رمز موفقیت و تأثیرگذاری در مردم از دیدگاه آیت‌الله مصباح یزدی

خبرگزاری رسا ـ اصولا در هر کاری که با اعتقادات و ملکات رفتاری سر و کار داشته باشد، دو عامل نقش اساسی دارد؛ اول افزایش معرفت و شناخت و دوم عمل بر طبق آن معرفت.
 آيت الله مصباح يزدي

به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، اصولا در هر کاری که با اعتقادات و ملکات رفتاری سر و کار داشته باشد، دو عامل نقش اساسی دارد؛ اول افزایش معرفت و شناخت و دوم عمل بر طبق آن معرفت.برای تقویت عقاید اسلامی و شیعی خود باید شناخت خویش از اسلام را گسترش دهیم،این امر با مطالعه، بحث‌های علمی، حضور در جلسات فکری و پرداختن به بحث‌های دینی امکان پذیر است.افزایش شناخت و معلومات، لازم است اما کافی نیست،وجود داشته‌اند افرادی که دارای اعتقادات صحیح بوده‌اند، اما پیروی از هوای نفس و آلوده شدن به گناه سبب شده تا در اعتقادات نیز منحرف و کافر شوند.

 

طبق آیه قرآن کریم، آلوده شدن به گناهان نه تنها اثرات سوء رفتاری دارد، بلکه در اعتقادات نیز تأثیر گذاشته و گاه انسان را به ورطه کفر می‌کشاند. همان گونه که اگر شما فردی را دوست داشته باشید، با رعایت لوازم رفاقت مانند محبت، اهدای هدیه و نظایر آن، روز به روز محبتتان به وی بیشتر می‌شود، اما عدم رعایت این قواعد کم‌کم سبب سرد شدن رابطه دوستی شده و بلکه گاهی به تنفر و دشمنی می‌انجامد.

 

همه ما مفتخریم که از محبت اهل‌بیت (ع) بهره‌مند شده ایم، اما اگر رفتار‌هایی را انجام دهیم که با اظهار محبت به آنها در تناقض باشد، به مرور محبت ما نیز به آنها کم می‌شود. به عنوان نمونه، در ایام محرم با شرکت در عزاداری‌ها و اظهار محبت به اهل‌بیت (ع) و اظهار عداوت نسبت به دشمنانشان، در وجود خود احساس می‌کنیم که عشق ما به اهل‌بیت (ع) بیشتر شده است، در حالی که مثلا اگر در کشوری زندگی می‌کردیم که خبری از این مجالس نبود، کم‌کم محبت ما نسبت به اهل‌بیت تضعیف شده، بی‌تفاوت می‌شدیم.لذا برای تقویت عقاید و ملکات اخلاقی باید دو عامل را رعایت کنیم؛ اولا معلومات و آگاهی خود را در زمینه اعتقادات بالا ببریم و ثانیا سعی کنیم تا رفتار ما مطابق با آن اعتقادات و مطابق با شیوه اهل‌بیت (ع) باشد.

 

مداحی و سخنرانی؛ شمشیر دو لبه

اصولا مداحان و مرثیه خوان‌ها و در مجموع اهل منبر، تأثیر بسیار زیادی در توسعه معارف اهل‌بیت (ع) و تقویت ایمان مردم دارند، و این مقام بزرگی است که مداحان و اهل منبر باید آن را قدر بدانند.بسیاری از اعتقادات و مبانی ایمانی مردم برگرفته از اهل منبر و مداحان است، و تأثیر سخنان آنها سبب شده تا ایمان در قلوب مردم نفوذ کند؛ و به عبارت دیگر، حیات ایمانی مردم قبل از هر چیز مرهون فعالیت‌های اهل منبر است که بذر ایمان را در قلوب مردم کاشته اند؛ لذا قاطعانه می‌توان گفت که اهل منبر بیشترین نقش را در ایمان جامعه و گرایشات مذهبی بر عهده دارند.

 

وقتی افرادی چنین تأثیر و قدرتی در جامعه دارند، قطعا اگر در جهت باطل هم حرکت کنند، آثار زیان‌بارتر و شدیدتری ایجاد خواهند کرد،بنابراین مداحان و اهل منبر در عین حالی که خداوند را به خاطر نعمتی که به آنها داده است شکر می‌کنند، باید مراقب باشند تا مبادا شیوه‌ای در پیش گیرند که اثری مخالف با هدف اصلی که همان ترویج معارف اهل‌بیت (ع) است، داشته باشد.

 

در واقع سخنرانی و مداحی مانند شمشیر دو لبه است که هم می‌تواند سبب تقویت اعتقاد و ایمان مردم و هم سبب انحراف آنها شود. لذا اهل منبر و مداحان باید سعی کنند مطالبی را که برای مردم بیان می‌کنند، مستند و برگرفته از سخنان علما و به گونه‌ای باشد که برای آن حجتی داشته، در روز قیامت در برابر سئوالی که از همه اعمال انسان می‌شود، جواب قانع کننده‌ای داشته باشند.

 

از سوی دیگر رفتار مداحان و اهل منبر نیز نباید ناقض سخنانشان باشد. در واقع رفتارشان باید با گفتارشان مطابقت داشته باشد. لذا کسی که از مذمت دنیا و بی‌ارزشی آن و دل نبستن به مادیات سخن می‌گوید، نباید خود دلبسته به دنیا باشد؛ چرا که همین امر، اثر منفی در مردم خواهد داشت.

 

البته بیان مطالب مستند و تطابق رفتار با کردار، حسن فعلی کار را تضمین می‌کند و سبب می‌شود تا سخنرانی برای مردم مفید باشد، اما اگر بخواهد که حسن فاعلی نیز داشته باشد و برای خودش نیز نافع باشد، باید نیت خودش را خالص کند.

 

ضرورت اخلاص در امور و بویژه مداحی و سخنرانی

اگر نیت کار، مادی باشد، پاداش آن کار فقط همان پول و پاداش مادی خواهد بود که دریافت می‌کند؛ اما اگر نیت او خالص و برای ترویج دین خدا باشد، ارزشی هزاران برابر خواهد داشت.

 

کدام عاقلی حاضر است اجر و پاداش عظیمی را که می‌تواند در برابر کاری به دست آورد با یک پاداش مختصر عوض کند؟ همان گونه که هیچ عاقلی حاضر نیست هزاران سکه را با یک سکه عوض کند؛ لذا اگر به ارزش‌های دنیایی دل ببندیم و انتظار اجر دنیوی داشته باشیم، کار احمقانه‌ای کرده ایم و پاداشی عظیم را به ثمن ناچیزی فروخته ایم. سخنرانی آیت‌الله مصباح یزدی در دیداربا چند تن از اساتید و دانشجویان کویت و بحرین./907/د103/ح

 

منبع: کیهان

ارسال نظرات