شبکه کتاب در رادیو و تلویزیون راهاندازی شود

تقی متقی، نویسنده و مدیر مرکز مطالعات و تحقیقات حوزه نمایندگی ولیفقیه در وزارت جهاد کشاورزی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با بیان این که افزایش دانش عمومی جامعه سبب کاهش آسیب های اجتماعی می شود، گفت: بسیاری از آسیب های جامعه ناشی از نداشتن آگاهی کافی افراد است.
نخستین گام برای دوری از آسیب اجتماعی داشتن علم است/ عوامل عدم استقبال جوانان ازآثار دینی
وی مرحله نخست دوری از آسیب های اجتماعی را داشتن علم دانست و افزود: اگر انسان بداند که انجام یک کار نادرست چه تأثیرات سویی بر خودش و جامعه می گذارد، به یقین از انجام آن دوری می کند؛ بنابراین هر اندازه آگاهی اشخاص بیشتر باشد، از مبتلا شدن به آسیب ها در امان می مانند.
این نویسنده به عوامل استقبال نکردن نسل جوان جامعه از آثار دینی اشاره کرد و اظهار داشت: باید کتاب هایی تولید شود که عقل مخاطب را اقناع و دل آنان را راضی و خرسند کند. متأسفانه برخی در مسائل تخصصی دینی دست به قلم می شوند که کفایت لازم را ندارند، به همین دلیل است که کتاب های دینی مورد استقبال قرار نمی گیرد.
وی با اشاره به شکل ظاهری آثار دینی، ادامه داد: آثار دینی باید از نظر جلد، کاغذ و ظاهر مناسب باشد؛ اگر بر کیفیت ظاهری و نیز محتوایی آثار دینی دقت نظر وجود داشته باشد، به یقین جوانان از این کتاب ها استقبال می کنند.
نویسندگان دینی از ادبیات روز استفاده کنند
متقی با بیان این که جوانان و نوجوانان در آثار گوناگون به دنبال رفع نیازهای فکری خود هستند، ابراز داشت: نویسندگان دینی باید نیازهای نسل نوجوان و جوان را شناسایی کرده و با توجه به رده سنی و دغدغه های آنان، آثاری تولید نمایند.
وی به ضرورت استفاده از ادبیات روز در آثار دینی اشاره کرد و بیان داشت: متأسفانه گاهی کتابهایی که برای کودکان و نوجوانان نوشته میشود، به اندازه ای دارای قلم سنگین است که هیچگاه کودک و نوجوان از آنها استقبال نمیکند. نویسنده باید با قلمی زیبا و به صورت کم حجم و پرمحتوا، مطالب دینی را به کودک، نوجوان و جوان ارایه دهد.
نویسنده باید مخاطب خود را به صورت کامل بشناسد
سردبیر فصلنامه فرهنگ جهاد با اشاره به وضعیت نشر دینی در کشور، عنوان داشت: از جهت کمیت، نشر دینی در وضعیت خوبی به سر میبرد، اما اگر نگاه دقیقی به مسائل پیرامون کتاب شود، آشکار است که متأسفانه آثار دینی با اقبال جامعه روبه رو نیست.
وی با بیان این که نویسنده باید مخاطب خود را به صورت کامل بشناسد، توضیح داد: پژوهشگر و نویسنده باید مخاطب خود را از جهت روانشناسی و جامعهشناسی شناخته و نیازهای آنان را در موضوعات مختلف رصد کند.
این مدیر فرهنگی، تشویق به آگاهی و کتابخوانی را از مصادیق امر به معروف دانست و یادآور شد: کتابخوانی مایه پیشرفت افراد و جامعه می شود، انسان با بالابردن آگاهی های خود می تواند در زندگی و تربیت فرزندان خود موفقتر عمل کند.
راه اندازی شبکه کتاب در رادیو و تلویزیون ضروری است
وی با ارائه پیشنهادهایی در ترویج و ارتقاء فرهنگ مطالعه گفت: راه اندازی شبکه ویژه کتاب، معرفی کتابهای مناسب در شبکههای رادیو و تلویزیونی در برنامههای زنده و نیز به صورت زیرنویس تأثیر ویژهای در کتابخوان شدن جامعه دارد. ایجاد نمایشگاههای دایمی کتاب در استانها و نیز ایجاد و گسترش کتابخانههای روستایی در ترویج فرهنگ مطالعه مؤثر هستند.
متقی با بیان این که کتابخانه ها باید متصل به اینترنت پرسرعت باشند، افزود: عضو سازی دانش آموزان در کتابخانه های عمومی از سوی اولیای مدارس، دعوت نویسندگان به مدارس و نقد آثار آنان توسط دانش آموزان، از راهکارهای ارتقاء کتابخوانی در جامعه است.
وزارت ارشاد مسؤولیت پخش کتاب را بر عهده بگیرد
سردبیر فصلنامه فرهنگ جهاد به امر توزیع کتاب اشاره کرد و اظهار داشت: هماکنون در کشور مؤسساتی هستند که با کار پخش کتاب اشتغال دارند و دست کم برای پخش هر کتابی، از ناشر یا نویسنده 40 ـ 60 درصد قیمت پشت جلد کتابها را طلب میکنند، در چنین وضعی وزارت ارشاد و مسؤولان مربوطه باید با یک قیمت حداقلی، در تمام استانها بخشی از وظیفه مهم پخش کتاب را برعهده بگیرند تا آثار نویسندگان غیر معروف و نیز ناشران خصوصی با صرف هزینه اندک به دست خواننده برسد.
این شاعر، در پایان با قدردانی از اقدام اخیر نهاد کتابخانه های کشور، ابراز داشت: ایجاد کتابخانه در بیمارستان ها، متروها و اماکن عمومی کار بسیار شایستهای است که سبب ارتقای فرهنگ مطالعه در کشور میشود./1323/ت301/س