بررسی محتوایی سند چشمانداز مسجد مقدس جمکران
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دوازدهمین جلسه شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران شب گذشته با حضور اعضا در این مسجد برگزار شد.
براساس این گزارش؛ این جلسه به منظور بیان پیشنهادات و نظرات اعضا درباره تدوین محتوای سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران برگزار شد.
در دوازدهمین جلسه شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران شاهد سخنرانی تولیت این مکان مقدس، حججالاسلام پناهیان، ماندگاری، حسینی، حقجو، بهمنی، نبوی، تکیهای، هاشمیان، لاجوردی، مدیر کل صدا و سیما و دیگر اعضا بودیم.
هر یک اعضا ضمن ارائه پیشنهادی درباره چگونگی تدوین سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران بر بهرهگیری از آیات قرآن کریم، روایات، سخنان امام راحل، رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید در این سند تأکید کردند.
در این جلسه با تأکید بر مشخص شدن آینده چشم اندازی مسجد مقدس جمکران نسبت به شناخت ظرفیتها، چالشها، حداقلها، ایدهآلها و رفع نیازهای زائران تأکید شد.
یکی از اهداف این جلسه آفت شناسی بود و اعضای شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران خواستار ارائه برنامهای برای مشخص شدن جایگاه این مکان مقدس در میان دیگر اماکن مقدسه و ارائه طرح و برنامهای مناسب برای استفاده از ظرفیتهای حداکثری آن شدند.
در نظر گرفتن قلههای تعالی، بیان توحید، عبودیت، معرفت شناسی، وظایف منتظران، آماده کردن زمینه ظهور در مسجد مقدس جمکران از دیگر اهداف مورد بررسی اعضای شورای فرهنگی این مکان مقدس بود.
گفتنی است، علاقهمندان میتوانند جهت بیان نظرات و پیشنهادات خود درباره سند چشم انداز به آدرس «info@jamkaran.ir» ایمیل زده و یا با به شماره تلفن «5000171770» پیام کوتاه بفرستند.
تأکید حجتالاسلام پناهیان بر استفاده حداکثری از ظرفیتهای مسجد مقدس جمکران
حجتالاسلام علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه در جلسه اعضای فرهنگی مسجد مقدس جمکران که به منظور بررسی سند چشم انداز این مکان مقدس برگزار شد، گفت: سند چشم انداز را میتوان از زوایای مختلفی مورد بررسی قرار داد.
وی افزود: در هر سند چشم اندازی برای رسیدن به اهداف و نقطهای باید زمانی را مشخص کرد؛ همچنین یک سند چشم انداز را باید به گونهای تدوین کرد که بتوان سند چشم انداز بعدی را نیز تدوین کرد، سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران نیز باید براساس این اصل تدوین شود.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه سند چشم انداز نباید به گونهای تدوین شود که نتوان پس از پایان یافتن زمان آن چشم انداز دیگر را تدوین کرد، بیان داشت: در سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران باید ضمن توجه به معنویت زائران، موارد مختلفی همانند تأمین خدمات رفاهی آنها نیز مورد نظر قرار گیرد.
وی تصریح کرد: به طور کلی در سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران باید همه ابعاد را در نظر گرفته و هدفی را که ترسیم میکنیم تمام آنها را تحت پوشش قرار دهد؛ برای نمونه تمام زائران از این مکان مقدس یک تعریف مشخصی در ذهن خود داشته باشند.
حجتالاسلام پناهیان با بیان اینکه در سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران باید اثرات این مکان مقدس، توانایی خادمان و ظرفیتهای فیزیکی و معنوی جمکران مشخص شود، عنوان کرد: سند چشم انداز مسجد به گونهای تدوین نشود که برخی مسائل بیرون از آن ترسیم شده باشد، بلکه باید یک عبارت مرکزی مهم وجود داشته باشد.
وی یادآور شد: رهبر معظم انقلاب در تدوین سند چشم انداز 1404 کشور این عبارت مرکزی را به خوبی پیدا کرده و بیان کردند که ما در منطقه باید پیشتاز باشیم؛ در تدوین سند چشم انداز مسجد جمکران نیز باید تمام اهداف و ظرفیتهای موجود بیان شده و از آنها برای رشد و تعالی بهره برد.
استاد حوزه و دانشگاه در بیان تفاوت آرمان و چشم انداز خاطرنشان کرد: در آرمان راهی مشخص شده و هدفی را بیان میکنند ولی در آن امکان ارزیابی وجود ندارد، یعنی مشخص میشود که باید با همت به سمت پیشرفت حرکت کرد ولی مشخص نمیشود که در فلان زمان به چه میزان پیشرفت کردهایم.
وی افزود: در سند چشم انداز زمان مشخص بوده از اینرو امکان ارزیابی وجود دارد، یعنی مشخص میشود که در دوره یک ساله باید به چه میزان کارها صورت گیرد که بتوان گفت بر اساس سند حرکت میشود یا خیر.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با اشاره به اینکه در سند چشم انداز باید به صورت عملیاتی وارد شد، گفت: سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران را باید پس از چکش کاری بیانیه مأموریت تدوین کرد.
وی در پایان تصریح کرد: در بیان آرمان اطلاعات وضعیت کنونی بیان میشود، ولی در چشم انداز واسطه اجرایی، عملیاتی، مدیریتی و آماری مورد نظر قرار میگیرد.
حجتالاسلام ماندگاری: مسجد مقدس جمکران باید مسجد تراز عصر انتظار باشد
حجتالاسلام محمد مهدی ماندگاری، استاد حوزه و دانشگاه درباره سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران گفت: در تدوین سند چشم انداز باید نخست مسجد تراز عصر انتظار مشخص شود.
وی افزود: همچنین باید کارکردهای مختلف مسجد را بدانیم تا بتوانیم در تدوین سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران به بهترین شکل عمل کنیم.
حجتالاسلام ماندگاری با بیان اینکه مسجد مقدس جمکران باید بتواند فرهنگ انتظار را برای افراد در سطوح مختلف بیان کند، اظهار داشت: برخی تنها با ولایت آشنا و برخی فدایی آن هستند، سند چشم انداز این مکان مقدس باید به صورتی تدوین شود که بتواند فرهنگ انتظار را برای همه گروهها بیان کند.
وی تصریح کرد: در اسلام کارکردهای مساجد در چهار محور امت سازی، هدایت بخشی، هویت سازی و حمایت شامل معنوی، خدماتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بیان میشود؛ مسجد مقدس جمکران باید بتواند نظام امام و امت را برای زائران خود بیان کند، مردم باید بدانند که زیر سایه امام هستند.
استاد حوزه و دانشگاه گفت: در مسجد مقدس جمکران میتوانیم کلمه منتظر و شاخصههای منتظر را به خوبی برای زائران معنا کنیم و شهدا را به عنوان بهترین منتظران حضرت ولی عصر(عج) بیان کنیم.
وی یادآور شد: باید در مسجد مقدس جمکران فرهنگ انتظار را بیان کرد؛ نباید خود را زیاد گرفتار کارهای تحقیقاتی کنیم، بلکه زودتر دست به کار شده و طرحها را عملیاتی کنیم.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران در پایان سخنان خود اظهار داشت: البته کارکردهای میدانی و پژوهشی باید صورت گیرد ولی خیلی درگیر این موضوعات نشویم؛ باید کارهای عملیاتی شده و هر فردی به میزان توان خود کارها را انجام دهد.
حجتالاسلام هاشمیان: تدوین سند چشم انداز برای مسجد جمکران سبب شور آفرینی برای انجام فعالیتها میشود
حجتالاسلام هاشمیان، عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران که وظیفه بیان دستور جلسه تدوین سند چشم انداز این مکان مقدس را بر عهده داشت، گفت: در ادبیات دین نسبت به مقوله چشم انداز نویسی در نص قرآن و روایت تأکید شده است.
وی افزود: افق مهدویت نمونه سند چشم انداز برای تاریخ حیات بشریت است که فرهنگ عاشورا موتور متحرک آن است.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه در ادبیات دانش مدیریت مقوله چشم انداز نویسی به عنوان یک موضوع حیاتی بیان میشود، خاطرنشان کرد: در سند چشم انداز اهدافی برای محقق شدن تعیین میشود.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین کاربردهای تدوین سند چشم انداز شور آفرینی، نشاط آفرینی و اولویت بندی در کارها است؛ البته تمام نقشههایی که بیان میشود الزاما درست نیست ولی تدوین سند چشم انداز سبب حرکت و شور آفرینی برای قدم برداشتن افراد در مسیر اصلاح کارها برای رسیدن مجموعه به کمال میشود.
حجتالاسلام هاشمیان با بیان اینکه سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران پس از بیانیه مأموریت تدوین شد، خاطرنشان کرد: چشم اندازی که با درایت و هوشمندی تدوین شود میتواند تمام کارکردهای مسجد را بیان میکند.
وی تصریح کرد: چشم انداز تلاش افراد در تمامی سطوح را در یک نقطه متمرکز میکند؛ در تاریخ انقلاب اسلامی نیز بهترین چشم اندازها در برهههای زمانی مختلف از سوی امام راحل بیان شده است.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه در تدوین سند چشم انداز باید کارگاه آزاد اندیشی و ایده پردازی داشته باشیم، گفت: میتوانیم ایدهها را جمع بندی کرده و برای جلسات آینده درباره آنها بحث کنیم.
وی افزود: میتوانیم برای مسجد مقدس جمکران افق دید ده سالهای را نظر بگیریم؛ البته در تلاش هستیم نخست ظرفیت سازی کرده سپس چشم انداز دقیق را بیان کنیم.
حجتالاسلام هاشمیان با اشاره به اینکه در تدوین سند چشم انداز باید فروع و اصول مورد توجه قرار گیرند، عنوان کرد: باید نسبت به موضوع مسجد و پایگاه مهدویت بودن این مکان مقدس تأکید ویژهای داشته باشیم.
حجتالاسلام لاجوردی: جمکران باید میعادگاه عاشقان منتظر باشد
حجتالاسلام لاجوردی، عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران به عنوان دیگر سخنران این مراسم با اشاره به اینکه این مکان مقدس مکان عبودیت، بندگی، توسل و از اماکن مردمی و انقلابی است، اظهار داشت: افزونبر تمام این مؤلفهها مسجد مقدس جمکران باید میعادگاه منتظران عاشق باشد.
وی افزود: هدف اصلی قرار گرفتن مسجد مقدس جمکران به عنوان میعادگاه منتظران است که نباید از آن دور شد.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه سند چشم انداز در زمان مشخصی اجرا میشود، خاطرنشان کرد: در بیانیه رسالت و مأموریت تأمین اهداف کلان مجموعه مطرح بوده و در آن زمان مطرح نیست.
وی ادامه داد: اگر مقصود ما این باشد که مسجد جمکران هدف خاصی داشته، از آن نباید دوری کرد، باید گفت که آن هدف باید میعادگاه عاشقان و منتظران قرار گرفتن این مکان مقدس باشد؛ باید نسبت به این مسأله تأکید داشته باشیم.
حجتالاسلام لاجوردی عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران نیز در این مراسم اظهار داشت: بیانیه رسالت و سند چشم انداز وظایف تک تک افراد حتی تولیت را نیز مشخص میکند و باید دانست که این دو از هم جدا نیستند.
وی تصریح کرد: مسجد مقدس جمکران باید مکانی برای جهانی کردن امامت و ولایت باشد، یعنی در آن بتوانیم این موضوعات را به جهانیان بیان کنیم.
حجتالاسلام تکیهای: سند چشم انداز باید عامل سرعت بخشی فعالیتهای جمکران شود
حجتالاسلام سید باقر تکیهای، عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران نیز در سخنانی بیان داشت: چشم انداز اولیه مسجد را خود امام زمان(ع) بیان کردهاند که آن را میتوان در روایات ایشان مشاهده کرد.
وی افزود: مسجد جمکران مرکز توجه علاقهمندان به موضوع منجی در سراسر جهان، الهام بخش برنامه مهدویت در ایران اسلامی و کانون تولید تفکر ناب مهدویت برای زائران است.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران خاطرنشان کرد: هر چشم اندازی را نمیتوانیم برای این مکان مقدس در نظر بگیریم؛ چرا که گاهی در چشم انداز تغییر مسیر و گاهی نیز سرعت بخشیدن مهم است، در این مسجد باید چشم انداز سبب افزایش سرعت شود.
وی تصریح کرد: در تدوین چشم انداز مسجد مقدس جمکران باید مؤلفههای همانند معنویت، معرفت، نشاط، امنیت، خدمات در بالاترین سطح و تعامل اثر بخش با دیگر امکان مقدسه در نظر گرفته شود.
حجتالاسلام نبوی: در جمکران باید عبادت و پرستش افراد را با پشتوانه معرفتی تعمیق بخشید
حجتالاسلام نبوی، استاد حوزه و دانشگاه نیز با تأکید بر کارهای عملیاتی گفت: نباید تنها در نوشتن طرح گیر کرد، بلکه باید برنامه را نوشت و سریع به دنبال اجرایی کردن آن بود.
وی افزود: به نظر بنده در برنامههایی که برای مسجد مقدس جمکران نوشته میشود باید در آن نسبت به شناخت اولیه زائران نسبت به این مکان مقدس تأکید داشت.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران خاطرنشان کرد: متأسفانه بیشتر افرادی که به این مکان مقدس میآیند شناخت کاملی درباره این مسجد ندارند.
وی عنوان کرد: نباید تنها در تحقیقات میدانی باقی بمانیم؛ بهترین راه این است که در صحنه حضور داشته و مشکلات را بررسی کنیم، پس از بررسی مشکلات برنامهای را در چند ماه نوشته و به دنبال اجرایی کردن آن باشیم.
حجتالاسلام نبوی با بیان اینکه مسجد مقدس جمکران محل عبادت بوده و عنایت ویژهای نسبت به این مکان مقدس شده است، تأکید کرد: باید تلاش ما تعمیق بخشی به عبادت و پرستش افراد با پشتوانه معرفتی باشد.
وی یادآور شد: در این مسجد باید برای نهادینه شدن انتظار در فکر و رفتار تلاش کرد؛ فرهنگ انتظار باید در مسجد مقدس جمکران در وجود افراد نهادینه شود؛ همچنین تعریف مشخصی از فرد منتظر داشته و در جهت فرهنگ سازی انتظار حرکت کنیم.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران این مکان مقدس را پایگاه نشر فرهنگ مهدویت دانست و خاطرنشان کرد: این مکان مقدس ضمن پایگاه نشر مهدویت باید محلی برای پاسخ گویی بر نیازهای فکری افراد در موضوعات مختلف باشد.
وی ادامه داد: نباید برای برنامه ریزی زمان زیادی را صرف کرده و خیال کنیم با طولانی شدن جلسات مطالب پخته تر میشود.
حجتالاسلام حسینی: در تدوین سند چشم انداز باید حداقلها و ایدهآلها را در نظر گرفت
حجتالاسلام حسینی، عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه در تدوین سند چشم انداز باید حداقلها و ایدهآل را در نظر بگیریم، گفت: سند را باید به گونهای تدوین کنیم که سبب معرفت افزایی افراد شود.
وی افزود: در هفته 250 هزار نفر به این مکان مقدس میآیند باید به سمتی حرکت کنیم هر فردی که وارد این مکان مقدس میشود با معرفت به امام زمان(عج) خارج شود، اگر بتوانیم به این هدف برسیم تحولی در جهان اسلام صورت میگیرد.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه در سند چشم انداز تمام برنامهها و طراحها برای یک مدت زمانی خاصی بیان میشود، اظهار داشت: در تدوین این سند مدیریت همه چیز کاملا مشخص میشود.
وی ادامه داد: سند چشم انداز نویسی در دنیا امروز بسیار ملموس بوده و در آن حداقلها، ایدهآلها، میزان بودجه و سرمایه برای اجرای کارها بیان میشود.
حجتالاسلام حسینی نیازها و بودجهها را مهمترین اصول در تدوین سند چشم انداز خواند و عنوان کرد: متأسفانه در تدوین برخی از اسناد چشم اندازها تنها به ایدهآلها توجه میشود، در حالی که باید عالم واقع و میزان سرمایه نیز مورد توجه قرار گیرد.
وی در پایان گفت: برای تدوین سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران باید اطلاعات دقیقی درباره همه ابعاد داشته و حتی تعداد زائران آن را نیز بدانیم تا بتوانیم به صورت کامل سند چشم انداز آن را تدوین کنیم.
حجتالاسلام مصلحی: استفاده از دیدگاه رهبری و مراجع در تدوین سند چشم انداز جمکران باید در اولویت قرار گیرد
حجتالاسلام مصلحی دیگر عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه در تدوین سند چشم انداز این مکان مقدس باید تعریف درستی از مسجد داشته باشیم، عنوان کرد: باید بیان کنیم آیا مسجد مقدس جمکران یک مسجد معمولی است؟ یا این مسجد ویژهای ایرانیان، شیعیان و یا تمام جهانیان است.
وی افزود: همچنین باید تعریف جامع و کاملی از مهدویت داشته باشیم که آیا جز فروع دین است یا اصول آن؛ باید مشخص شود که اهداف افراد از آمدن به مسجد چیست و آیا این مسجد با دیگر مساجد یکی است.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران اظهار داشت: دیدگاه امام راحل، رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید درباره مسجد مقدس جمکران باید نخست مشخص شود.
وی ادامه داد: پس از مشخص شدن این مراحل باید اقدام به تدوین سند چشم انداز کنیم؛ همچنین باید چالشها را شناسایی کرده و مسیر حرکت را کاملا مشخص کنیم.
حجتالاسلام حقجو: باید تحولات تکمیلی دنیا پس از ظهور برای مردم بیان شود
حجتالاسلام حقجو، عضو دیگر شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران در سخنانی عنوان کرد: یکی از مسائلی که مردم از آن اطلاع ندارند تحولات تکمیلی دنیا و عالم اسلام پس از ظهور حضرت حجت(عج) است.
وی افزود: اگر مردم حوادث و تحولات معنوی و تکمیلی پس از ظهور را بدانند برای آن تحولات تلاش میکنند و بیان این موضوع خود سبب ایجاد انگیزه در افراد برای رسیدن به اهداف میشود.
حجتالاسلام حقجو با بیان اینکه در تدوین سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران باید ضمن شناخت ظرفیتها آسیبها را نیز بشناسیم، اظهار داشت: در تدوین سند باید تکلیف شناسانه عمل کنیم، یعنی وظیفه افراد را مشخص کنیم.
وی یادآور شد: یکی از اهداف مسجد مقدس جمکران باید بیان وظیفه افراد در زمان غیبت باشد، در حالی که افراد از وظایف خود بی خبر هستند، باید در زمینه تکلیف محوری زائران کار کنیم.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه موضوع مهدویت منحصر به شیعه، اسلام و ایران اسلامی نیست، بیان داشت: بحث مهدویت یک بحث جهانی است که باید فکر کنیم برای جهانی و بین المللی شدن آن چه قدمهای را برداریم و اکنون کلید آن را بزنیم.
وی تصریح کرد: همچنین باید از توان نهادها و سازمانها مرتبط نیز استفاده کنیم؛ البته برخی از نهادها برای همکاری با این مکان مقدس اعلام آمادگی کرده و در این زمینه نیز قدمهای را برداشتهاند، ولی باید بتوان از حداکثر ظرفیت بهره برد.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه در تدوین سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران باید فرا مسجدی فکر و تلاش کنیم، گفت: مدیریت تفکر فرا مسجدی میتواند از سوی مسؤولان این مکان مقدس صورت گیرد تا ایدههای این مکان مقدس در سطح کشور توسعه و گسترش یابد.
وی افزود: سند چشم انداز باید به گونهای تدوین شود که قابل عمل در دوران کنونی و آینده باشد؛ یعنی کلید حرکتی آن را اکنون بزنیم و در آینده نیز به اهداف خود برسیم.
محمدی نیا: در تدوین سند چشم انداز باید از افراط و تفریط دوری کرد
محمدی نیا، مدیر کل صدا و سیمای استان قم و از اعضای شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران نیز با بیان اینکه در تدوین سند چشم انداز این مکان مقدس نباید گرفتار افراط و تفریط شویم، بیان داشت: در تدوین سند چشم انداز ضمن کارهای میدانی و پژوهشی باید کارهای عملیاتی نیز داشته باشیم.
وی افزود: چشم انداز به معنای آن نیست که کار عملیاتی صورت نگیرد، بلکه باید با تیزبینی حرکت کرده و پس از کارهای میدانی کار عملیاتی را نیز آغاز کرد.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با تأکید بر اینکه سند چشم انداز مسیر حرکتی مسؤولان را مشخص میکند، اظهار داشت: اکنون در هفته 250 هزار زائر به این مکان مقدس میآیند باید مشخص شود هر یک از مسؤولان در برابر این جمعیت عظیم چه نقش و وظیفهای دارند.
وی تصریح کرد: باید نخست نیازها و ضرورت این میزان زائر را مشخص، سپس ظرفیتهای مسجد مقدس جمکران و وظیفه تک تک مسؤولان را مشخص کرد، در امر نیز نباید گرفتار افراط و تفریط شویم.
محمدی نیا با بیان اینکه سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران را باید براساس روایت امام زمان(عج)، امام راحل و رهبر معظم انقلاب درباره این مکان مقدس تدوین کرد، اظهار داشت: سند چشم انداز مسجد را باید به گونهای تدوین کنیم که در آن این مکان مقدس به عنوان عبادتگاه و محل نشر معارف الهی و مهدوی باشد.
وی یادآور شد: تدوین سند چشم انداز امری کاملا دینی است؛ امیرمؤمنان(ع) در خطبههای خود بیانیه و چشم انداز خلافت ظاهریشان را بیان میکنند و خیلیها به سبب این چشم انداز با ایشان نساختند.
مدیر کل صدا و سیمای استان قم با اشاره به چشم انداز 1404 کشور نیز خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب نیز چشم انداز 20 سالهای برای کشور بیان کرده و در آن راه هر یک از مسؤولان و مدیران را به خوبی بیان کردند.
وی تأکید کرد: کارها باید میدانی صورت گیرد، اکنون بالای 80 درصد زائران مسجد مقدس به عشق امام زمان(عج) به این مکان میآیند و در این جا عنصر خانواده و هیأت بسیار قوی است، به گونهای که حضور فردی افراد بسیار کم است.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران اظهار داشت: در تدوین سند چشم انداز این مکان مقدس باید نوع نگاه و دیدگاه مردم نسبت به مسجد و توانمندیها موجود به صورت کامل مشخص شود.
محمدی نیا در پایان خاطرنشان کرد: در سند چشم انداز باید مشخص شود اکنون کجا هستیم و در آینده میخواهیم به کجا برسیم، یعنی اهداف را به صورت درست تعریف کرد و در آن مسیر گام برداریم.
حجتالاسلام بهمنی: در تدوین سند چشم انداز جمکران باید به سمت به فعلیت رساندن کارهای بالقوه رفت
حجتالاسلام بهمنی، عضو دیگر شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران درباره تدوین سند چشم انداز این مکان مقدس بیان داشت: نخست باید تمام اعضا به ادبیات واحدی درباره سند برسند.
وی افزود: باید سند چشم انداز مسجد جمکران را به گونهای تدوین کنیم که یک نقطه عزیمتی را در نظر گرفته و بدون ریخت و پاش به آن برسیم.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه باید تعریف مشخصی از سند چشم انداز داشته باشیم، اظهار داشت: در سند چشم انداز مسجد مقدس جمکران باید راهبردها، اهداف و دیگر مسائل مورد توجه قرار گیرد.
وی تصریح کرد: سند چشم انداز با بررسی گذشته و ظرفیتهای موجود تدوین میشود ولی در آن باید نسبت به مسائلی که هنوز به فعلیت نرسیده توجه ویژهای داشت، یعنی باید تلاش شود که مسائل بالقوه را به فعلیت رساند.
حجتالاسلام بهمنی با بیان اینکه تدوین سند چشم انداز نوعی شهود بوده و فرد فراتر از ظرفیتهای موجود فکر میکند، عنوان کرد: در سند چشم انداز باید نقطهای را مشخص کرده و سپس تمام تلاش فرد رسیدن به آن هدف باشد.
وی تأکید کرد: در تدوین سند چشم انداز باید به سمت شکوفا کردن استعدادهای پنهان رفت، یعنی مسائلی که هنوز فعلیت پیدا نکرده را در نظر گرفت، اگر تنها فرد به ظرفیتهای موجود فکر کند ممکن است مسیر را اشتباه برود چون ممکن است اطلاعاتی که بیان میشود اشتباه باشد.
عضو شورای فرهنگی مسجد مقدس جمکران با تأکید بر اینکه در تدوین سند چشم انداز این مکان مقدس باید وظایف همه افراد مشخص شود، بیان داشت: شبکه مدیریت باید در تدوین سند چشم انداز نویسی مشخص شده و با حوصله تک تک بندهای آن را تدوین کرد.
وی یادآور شد: باید از تمام ظرفیتها استفاده کرده و با این کار بتوان تمام بخشها را به حرکت در آورد و بتوان یک حرکت مشخص و واحدی در مجموعه ایجاد کرد./993/ز502/س