تأخیر در ازدواج زمینه ساز فتنه فرهنگی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سیدحمید میرباقری استاد حوزه و دانشگاه، شب گذشته در برنامه زنده تلویزیونی بارگاه مهر که از جوار حرم امام رضا(ع) از شبکه قرآن پخش شد به شرح عظمت جایگاه والای حضرت معصومه(س) پرداخت و اظهار داشت: مرحوم محدث قمی در منتهی الآمال حضرت معصومه(س)را افضل و برترین دختران امام موسی کاظم(ع) معرفی می کند؛ با این که تعداد فرزندان آن امام بسیارند اما بعد از حضرت رضا(ع) کسی هم سنگ ایشان نیامده است.
وی زیارت آن حضرت را بسیار مهم دانست و گفت: جنبه اول عظمت شخصیت حضرت معصومه(س)زیارت ایشان است؛ در کتب روایی زیارت مأثور برای معصومین زیاد داریم اما در بین امام زادگان کمتر امام زاده ای زیارت وارده و مأثور دارد یکی از آن افراد کمنظیر حضرت معصومه(س)است.
این پژوهشگر حوزوی در بیان روایتی از امام رضا(ع) در مورد شخصیت حضرت معصومه(س) ابراز داشت: حضرت به یکی از یاران خود فرمود اگر کسی خواهرم را زیارت کند در حالی که عارف به جایگاه اوست خداوند بهشت را برایش قرار می دهد؛ جنبه زیارتی ایشان بسیار مهم است.
حجت الاسلام میرباقری یکی از جنبه های دیگری که در زندگی آن حضرت درخشش فراوانی دارد را مسأله شفاعت ایشان در محشر عنوان کرد و گفت: در اواخر زیارت نامه ایشان که از امام رضا(ع) است آمده«یا فاطِمةُ اشْفَعى لى فِى الْجَنَةِ» سپس درباره این که چرا ایشان را وسطه قرار می دهیم می فرماید«فَاِنَ لَکِ عِنْدَ اللهِ شَأْناً مِنَ الشَأْنِ»چون ایشان نزد خدا جایگاه والا و رفیعی دارد.
وی در بیان داستانی از مرحوم میرزای قمی(ره) خاطرنشان کرد: شیخ عباس قمی(ره) ایشان را در خواب دید و پرسید در روز محشر شفاعت اهل قم با حضرت معصومه(س)است؟ میرزای قمی(ره) با تعجب گفت شفاعت اهل قم با من است؛ شفاعت عالم با حضرت معصومه(س) است.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: امام صادق(ع) می فرماید حرم ما اهل بیت(ع) شهر قم است؛ دختری از فرزندان من که اسمش فاطمه است در آنجا دفن می شود و فردای قیامت همه شیعیان ما به شفاعت ایشان وارد بهشت می شوند؛ بنابراین زیارت حضرت معصومه(س)را یک زیارت سر راهی قرار ندهید این که مثلا اگر می خواهیم اصفهان یا شیراز برویم سر راه زیارتی هم داشته باشیم؛ زیارت آن حضرت باید موضوعیت خاص داشته باشد و نباید در حد یک امام زاده معمولی قرار دهیم.
حجت الاسلام میرباقری به ارادت خاص حضرت آیت الله بروجردی به حضرت معصومه(س) اشاره کرد و گفت: ایشان را از شهر خود برای درمان به تهران می آوردند، در راه چشمانشان را باز کردند پرسیدند کجا هستیم؟ گفتند از قم گذشته ایم، ایشان گفت برگردیم حضرت را زیارت کنیم و بعد به تهران برویم.
وی افزود: پادشاه سعودی هدایایی برای آیت الله بروجردی فرستادند که ایشان از بین آنها تنها قرآن و پرده کعبه را قبول کرد و حتی حاضر نشد که او برای ملاقاتش به قم بیاید؛ وقتی در اطرافیان علت این امر را جویا شدند آیت الله بروجردی گفت از این می ترسم که او به زیارت دیدن من بیاید و به زیارت حضرت نرود، آن گاه من چه کنم؟ اگر هم شرط کنم و یک زیارت سوری انجام شود چنین جسارتی قابل جبران نیست؛ این ملاقات را نپذیرفت تا جسارت به حضرت معصومه(س) نشود.
استاد حوزه علمیه به نقل از مرحوم آیت الله بهجت گفت: گاهی امام رضا(ع) کسانی را که برای حوائج مراجعه می کنند را به حضرت معصومه(س) ارجاع می دهند یعنی امام(ع) می خواهند مردم را متوجه عظمت وجودی آن حضرت کند.
حجت الاسلام میرباقری با بیان این که اهل بیت(ع)در میان نام ها به نام پیامبر(ص)، امیرالمؤمنین(ع) و حضرت فاطمه(س) علاقه بسیاری داشتند، اظهار داشت: ابن جوزی از علمای اهل سنت وقتی می خواهد نام دختران حضرت امام کاظم را بگوید می گوید فاطمه صغری، فاطمه کبری، فاطمه وسطی و فاطمه اخری یعنی امام موسی کاظم(ع) نام چهار دختر خود را فاطمه گذاشتند و به یک نام اکتفا نکردند.
وی یکی از وظایف پدران و مادران را انتخاب نام نیک برای فرزندان دانست و گفت: باید از این کار امام موسی کاظم(ع) درس بگیریم و برای فرزندان خود نام گذاری زیبایی داشته باشیم؛ برخی از نام هایی استفاده می کنند که حتی معانی غیر زیبایی دارد، اگر ما پیرو، عاشق و دلبسته این خاندان هستیم باید نام این محبوبان را برای فرزندانمان انتخاب کنیم.
استاد حوزه و دانشگاه بر اساس روایات یکی از وظایف پدر و مادر حفظ پاکی و عفاف فرزندان برشمرد و ابراز داشت: در روایت داریم پدر و مادر نباید دخترانشان را در معرض دید نامحرم قرار نمی دهند؛ یعنی از برخوردهای غیر ضروری آنها با نامحرم به عنوان مثال در محل کار، جلوگیری کنند.
حجت الاسلام میر باقری افزود: نکند نسبت به برخی از فرزندان ما که هزاران کیلومتر دور تر از ما درس می خواند و هیچ نظارتی نداشته باشم و ندانیم با چه کسی نشست و برخواست می کند و ارتباط دارد؟
وی یکی دیگر از وظایف پدران را تعجیل در ازدواج فرزندان عنوان کرد و گفت: منظور از عجله به معنای سرسری گرفتن نیست؛ یعنی اگر خواستگار خوبی می آید نباید بهانه درس خواندن و یا مسائل دیگر را مطرح کرد؛ در سنی که دختران ما به شدت خواستگار دارند به عناوین مختلف آنها را رد می کنیم و بعد از آن که سنشان بالا می رود و خواستگار شان کم و به مشکلات روحی و روانی دچار می شوند.
پژوهشگر حوزه علمیه ادامه داد: جبرئیل بر پیامبر(ص)نازل شد و عرض کرد پرودگار به تو سلام می رساند و می فرماید دختران شما مانند میوه روی درخت هستند که اگر به موقع چیده نشود خورشید یا باد آن را از بین می برد؛ دختر را هنگامی که به بلوغ جسمی و فکری رسید شوهر دهید، گمان نکنید اولویت اول فرزندان ما تحصیل است.
حجت الاسلام میرباقری به بیان روایتی پیرامون تعجیل در امر ازدواج اشاره کرد و گفت: فرمودند اگر فرزندان ازدواج کردند از فتنه و تباهی در امان می مانند؛ متأسفانه در جامعه خود می بینیم که تأخیر در ازدواج برخی فتنه ها و تباهی ها را به بار آورده است.
وی خطاب به کسانی که از ترس فقر ازدواج نمی کنند، بیان داشت: قرآن می فرماید«إِنْ یَکُونُوا فُقَرَاءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ» بین بستگان خود آمار بگیرید ببینید از میان جوانانی که ازدواج کردند و چند تا اولاد دارند و کسانی که تا سنین بالا ازدواج نکردند آیا وضع مالی شان بدتر است؟غالبا این گونه نیست؛ این وعده قرآن است که اگر فقیر باشی من خدا غنی ات می کنم و زندگی ات را اداره می کنم در روایت هم داریم که ازدواج روزی را زیاد می کند.
استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر این که باید فرهنگ های غلط در بحث ازدواج برداشته شود، گفت: گاهی تجملات مانند آرایش آن چنانی و تالار عروسی مجلل و هزینه های گزافی که ضرورت چندانی ندارد مانع این امر می شود این ربطی به وضعیت نامناسب اقصادی ندارد، باید این فرهنگ غلط اصلاح شود؛ گذشتگان ما با مهریه و درآمد پایین زندگی بسیار خوب و شیرینی داشتند.
حجت الاسلام میر باقری بیان داشت: بزرگان جامعه باید بیایند و در این زمینه سنت شکنی کنند؛ این سبک زندگی غلط باید اصلاح شود؛ این یکی از دغدغه هایی است که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب نیز هست.
وی در بخش دیگر سخنان خود در مورد فضیلت زیارت امام رضا(ع)گفت: ذی القعده، ماه خاصی است که زیارت مخصوص امام در بیست وسوم آن است؛ بسیاری از متدین و خواص در این روز خود را به مشهد می رسانند.
استاد حوزه و دانشگاه در بیان روایتی ازامام کاظم(ع) در این زمینه خاطرنشان کرد: اگر کسی به زیارت فرزندم مشرف شود خدا ثواب آن را مانند هفتاد حج در پرونده اش ثبت می فرماید؛ راوی با تعجب پرسیدهفتاد حج؟ فرمود بلکه هفتصد و بلکه هفتاد هزار حج؛ چه بسا کسی حج می رود و قبول نمی شود اما کسی که در حرم امام رضا(ع)بیتوته کند گویا درعرش الهی خدا را زیارت می کند.
حجت الاسلام میرباقری افزود: این فضیلتی است که کمتر درمورد ائمه آمده است؛ حضرت در ادامه فرمود فردای محشر خداوند حضرت آدم(ع)،ابراهیم(ع)، موسی(ع)، عیسی(ع) از اولین ها و حضرت محمد(ص)، علی(ع)، حسن(ع) و حسین(ع) را از آخرین ها می آورد و سپس میدان گسترده تر می شود به شکلی که هرکس زائر قبور ائمه(ع)است با به ما اضافه می شود در بین همه زائرین اهل بیت(ع) زائران امام رضا(ع) از همه درجاتشان بالاتر است و هدایای الهی بیشتری به آنها تعلق می گیرد و برتری خاصی نسبت به زائران دیگر ائمه اطهار(ع) دارند.
وی در تبیین وظایف زائران ائمه اطهار(ع)گفت: انسان وقتی عاشق شخصیتی است نگاه می کند ببیند معشوق چه می خواهد در عشق های دنیایی نیز این گونه است؛ زائر وظیفه اش این است که ببیند حضرت نسبت کدام رفتارش گله دارد، آن را برطرف کند و کجای زندگی اش خشنود است، آن را ستقوت کند.
وی با اشاره به اهمیت نماز اول وقت نزد امام رضا(ع) ابراز داشت: نزدی با حضرت در حال مباحثه اعتقادی بود که اذان گفتند، با این که هدایت یک فرد آثار بسیار ارزشمند و با اهمیتی دارد، حضرت این کار را رها می کند و برای اقامه نماز اول وقت می رود.
حجت الاسلام میر باقری رعایت مسأله حجاب و عفاف را بسیار مهم دانست و گفت: برخی زائران وقتی به حرم امام رضا(ع)داخل می شوند برای رضایت حضرت حجاب می گیرند این کار خوبی است اما قطعا در شهرها و مناطق زندگی ما نیز حضرت حضور دارند بنابراین باید حرمت ایشان را در همه جا حفظ کرد.
وی به ابراز ارادت علمای بزرگ به ساحت مقدس امام هشتم پرداخت و بیان داشت: مرحوم آیت الله مرتضی حائری عاشق زیارت آن حضرت بود؛ با آن جایگاه علمی بالایی که داشت در ایام زیارت گاهی به خاطر ازدحام زائران در انتهای اتوبوس می نشستند خود را به مشهد می رساند و پس از زیارت در حالی که هنوز خستگی راه را به در نکرده بود برای تدریس به قم باز می گشت.
استاد حوزه و دانشگاه افزود: شخصی ایشان را در خواب دیدید و از وضعیتش سؤال کرد؛ ایشان گفت به اندازه تعداد دفعاتی که به زیارت حضرت رفته بودم ایشان بازدید پس داد؛ تنها یکی از این بازدیدها می تواند ما را نجات دهد./928/