زینتهای سیزده گانه به روایت جوانترین پیشوا
شاید جالبترین توصیف درباره نهمین امام شیعیان حضرت جواد (ع)، صفت «جوانترین امام» برای ایشان باشد. اهمیت این تعبیر و توصیف وقتی معلوم میشود که بدانیم جوان ترها عاشق الگوبرداری از شخصیتهای محبوبشان هستند.
آن بزرگوار همانند دیگر امامان معصوم (ع) دارنده تمام کمالات و فضایل اخلاقی در مرتبه اعلی بوده و به رغم جوان بودن، آن چنان بر قلّه شکوهمند کمال و فضیلت قرار داشت که نه تنها دوستان و پیروانش او را ستوده اند، بلکه دشمنان کینه توز و سرسخت به مدح و ستایش آن گوهر نبوی پرداخته اند.
امام جواد (ع) در سیره عملی و شیوه رفتاری خود دستورالعملهای فردی، اجتماعی و تربیتی را به شیعیان آموزش داد و از این رهگذر موفق گردید که به رغم تهاجم عقیدتی و نیرنگ بازیهای دو خلیفه ملعون عبّاسی، مکتب اهل
بیت (ع) را به جهانیان معرفی کند.
رهنمودهای حکیمانه پیشوای نهم شیعیان در زمینه انسان سازی و سبک زندگی برگ زرّینی است که در این نوشتار با عنایت به تقارن با سالروز شهادت آن پیشوای جوان به بیان زینتها از دیدگاه آن امام همام خواهیم پرداخت. باشد که مورد عنایت خوانندگان محترم قرار گیرد.
حضرت در روایتی زیبا و نسبتا طولانی، زینتهای سیزده گانه را اینگونه بیان میفرماید:
1-زینت فقر پاکدامنی است.
2-زینت بی نیازی شکر است.
3-زینت بلا و سختی صبراست.
4- زینت حسب و شرف، فروتنی است.
5-زینت سخن فصاحت است.
6-زینت روایت و حدیث، از برداشتن و حفظ آن است.
7-زینت علم تواضع است.
8-زینت عقل، ادب است.
9-زینت کرامت و بزرگواری خوشرویی است.
10-زینت نیکوکاری منت نگذاشتن است.
11-زینت نماز، خشوع و توجه قلبی است.
12-زینت قناعت، انفاق بیش از وظیفه است.
13-زینت ورع، ترک خواسته هاست. (کشف الغمه جلد 2 صفحه 347) کسی نیست که طالب زیبایی و زینت باشد. حداقل دوندگیهای روزمره ما و تغییر مداوم دکوراسیونها و دیزاینها ی ما گواه بر این مدعاست. با این حال حس زیبایی طلبی و زینت طلبی مان ارضا نمیشود. دلیلش ساده است. چون فرمول زیباییها و زینتها را اشتباه خواندیم و به کار بستیم. این روایت به درستی، فرمولهای زیبایی شناختی سبک زندگی را به همه تشنگان حقیقت و
معرفت میآموزد.
پاکدامنی هنگام فقر، شکر در وقت بی نیازی، صبر در برابر مصیبت و بلاها، فروتنی به واسطه حسب و شرف، فصیح و بلیغ سخن گفتن، از حفظ داشتن کلمات نورانی اهل بیت، تواضع علمی داشتن، ادب، خوشرویی هنگام تکریم دیگران، منت نگذاشتن هنگام نیکوکاری، توجه قلبی هنگام اقامه نماز، انفاق زیاد و کاهش تنوع طلبیها و ترک خواستهها کام تشنه زیبا طلبان و زینت دوستان را سیراب و زینت زندگی شان را افزون خواهد کرد. امید آن داریم که به برکت عنایت الهی و بهره گیری از کلمات نورانی آن پیشوای جوان زندگی مان سراسر زیبایی و زینت باشد.
چنین باد
علی اکبرسبزیان
مسؤول سابق دفتر فرهنگی تربیتی حوزه علمیه خراسان/917/ د101/ن