تحقق عدالت لازمه رسیدن به سبک زندگی دینی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، محمد رجبی دوانی، استاد فلسفه دانشگاه و رییس کتابخانه مجلس شورای اسلامی، چهارشنبه در نشست سبک زندگی با عنوان «عالمی دیگر، آدمی دیگر» که به همت جمعی از جبهه فعالان فرهنگی اصفهان در سالن گسترش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد، گفت: این که برتراند راسل، افکار ماکیاول را روح حاکم بر دنیای غرب میداند؛ در حقیقت حرف درستی است، با مطالعه کتب فلسفه غرب به خوبی می توان با تفکر تمدن غربی آشنا شد، تمدن غرب نتایج مثبت و منفی با خود به همراه داشته است و نمی توان تنها به دید منفی به این تمدن نگریست.
رییس موسسه اکو با بیان این که ایده آل هر جامعه ای، سبک زندگی آن جامعه را شکل می دهد، خاطرنشان کرد: حضرت علی(ع)، در حدیث گرانقدری می فرمایند«ارزش هر انسانی به آن چیزی است که آن را زیباترین می داند.»، سبک زندگی در هر جامعه بر اساس ایده آلی که در نظر میگیرد، شکل میگیرد و بر اساس این ایده آل برای دستیابی به اهداف خود از ابزار خاصی خود بهره میگیرد و این ابزار در نهایت منجر به نظام سازی می شود؛ از این رو بدیهی است که ابزارهای پیشرفت در تمدن غرب، برای جامعه دینی ما الگوی خوبی نیستند.
این پژوهشگر استاد فلسفه دانشگاه در خصوص نفوذ غرب به فرهنگ ایران زمین اظهار داشت: در متون تاریخ عصر صفوی، تغییر جزیی لباس شاه عباس و یا استفاده وی از وزرای انگلیسی دیده می شود و بعدها در دوره قاجاریه این تأثیر و نفوذ عمیقتر میشود و بعدها قبل از انقلاب مشروطه با ظهور فتنه باب این نفوذ در ایران افزایش می یابد.
وی در خصوص نسبت بین سازندگی و سبک زندگی دینی اظهار داشت: بر اساس متون متقن مکتب شیعه، هرگونه سازندگی و ترقی مادی که به پیشرفت مادی و معنوی منجر شود نه تنها مذموم نیست بلکه ضروری است ولی سازندگی بر اساس اصالت ماده ایدهآل یک جامعه دینی نیست و آرمان جامعه دینی یک آرمان قدسی است که تأمین کننده سعادت واقعی شخص و جامعه است.
وی در خصوص راهکار لازم بری نیل به ایده آل یک جامعه دینی تصریح کرد: بدون شک، این ایده آل از سوی خدا ارائه شده است، خداوند در چندین آیه از قرآن کریم، خدا جویی حقیقی را در گرو برپایی قسط و عدالت معرفی می کند حتی در حدیث داریم، حضرت مهدی زمانی که ظهور می کنند، جهان را سرشار از قسط و عدل می کنند؛ از این رو تحقق قسط در جامعه دینی به عنوان یک شاخصه می تواند معیارهای سبک زندگی دینی را به خوبی ترسیم کند.
وی در خصوص جدایی تمدن غرب از خدا و معارف الهی به جمله هربرت مارکوزه اشاره کرد و افزود: مارکوزه در یک جمله جالب می گوید«بشر جدید خو را برای بوالهوسی و شهوترانی بی مرز از قید خدا آزاد کرد ولی دریغ و افسوس این که حسرت هوسرانی به دلش مانده است». برخی متفکرین غربی به دلیل دینگریزی جامع غربی، امروزه در آرزوی بازگشت دوران قرون وسطی هستند.
قابل ذکر است، نشست «عالمی دیگر، آدمی دیگر» اولین نشست از سلسله نشستهای فرهنگی، تمدنی سبک زندگی است که به همت جمعی از جبهه فعالان فرهنگی اصفهان و همکاری سایر نهادهای فرهنگی این شهر و با حضور اندیشمندان، صاحب نظران و شخصیت های برجسته دانشگاهی و حوزوی در عرصه علوم انسانی در سالن همایشهای علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد./939/پ201/س