غیبت منشأ بسیاری از گناهان است

حجتالاسلام سید مرتضی صالحی ساداتی، مدیر اداره خانواده حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در پاسخ به این پرسش که «چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟» با اشاره به آیات قرآن کریم گفت: خداوند در قرآن کریم و ائمه(ع) در روایت بر حرمت غیبت تأکید کرده و فرمودهاند «مؤمن نباید غیبت مؤمن را انجام بدهد».
وی اضافه کرد: فقها با اشاره به روایت در کتابهای خود گفتهاند «غیبت، بیان کردن سخن در پشت سر دیگران که سبب ناراحتی او میشود، را میگویند» که امروز متأسفانه در محافل و مجالس این رذیله اخلاقی رایج شده است.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم با اشاره به روایت «الغیبة اشد من الزنا» ابراز داشت: غیبت و بدگویی از گناهان کبیره است و قبح، زشتی این گناه نسبت به برخی از گناهان زیادتر است، از اینرو در روایت وارد شده که گناه غیبت از گناه رابطه نامشروع نیز بدتر است.
وی ادامه داد: در روایتی آمده «مسلمانی که غیبت مسلمان دیگر را انجام بدهد تا چهل شبانه روز عبادت او مورد قبول درگاه حقتعالی پذیرفته نمیشود» چرا که گناه غیبت و بدگویی سبب ایجاد سوءظن، بدبینی، اختلاف و ناهنجاری در بین افراد جامعه میشود.
مدیر اداره خانواده حوزه علمیه قم با بیان اینکه عدم اعتماد به یکدیگر سبب از بین رفتن معاشرت و تعامل بین افراد میشود، اظهار داشت: غیبت سبب ایجاد اختلاف در خانوادهها میشود که به دنبال این درگیری گناهان دیگر همانند فحش و بدگویی به وجود میآید.
وی افزود: در برخی موارد افراد دارای موقعیت اجتماعی بوده و برای جامعه مفید واقع میشوند که لطمه خوردن به شخصیت و موقعیت آنها به واسطه غیبت و بدگویی سبب میشود تا فرد انگیزه لازم جهت خدمت به مردم را نداشته باشد.
حجتالاسلام صالحی احساس کمبود شخصیتی را از دلایل گرفتار شدن افراد به گناه غیبت و بدگویی برشمرد و خاطرنشان کرد: در روایتی آمده «غیبت تلاش فرد عاجز است»، فردی که نتواند شخصیت خود را برای دیگران نشان بدهد متوسل به غیبت میشود تا خود کمبینی را با غیبت جبران کند.
وی ادامه داد: حسادت، احساس حقارت و پیروی از شیطان نیز سبب غیبت میشود چرا که شیطان به سبب بغضی که از مؤمنان دارد قسم خورده بین آنها جدایی و درگیری ایجاد کند.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم شناخت آفات غیبت را از مهمترین راههای گرفتار نشدن به آن دانست و گفت: اگر افراد بدانند که غیبت با ایمان آنها چه کار میکند هیچگاه گرفتار آن نشده و به انجام این رذیله اخلاقی تمایل نخواهند داشت.
وی در پایان گفت: همچنین به سبب کوچک دیدن گناه غیبت ما گرفتار آن میشویم، در تاریخ آمده وقتی امام خمینی(ره) شنیدند فردی در مورد فردی دیگری غیبت میکند تا سه روز تب کرد و این به سبب آن بود که امام راحل بزرگی و عظمت گناه غیبت را میدانستند.
شایان ذکر است، مقام معظم رهبری در دیدار جوانان خراسان شمالی به ارائه فهرستی از آسیبهای سبک زندگی پرداختند و بیست پرسش مطرح کردند، یکی از پرسشها این است که «چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟».
گفتنی است، پرسشهای زیر بخش دیگری از پرسشهای مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری است:
چرا فرهنگ کار جمعى در جامعهى ما ضعیف است؟
علت کارگریزى چیست؟
چرا در روابط همسایگىمان رعایتهاى لازم را نمیکنیم؟
چرا در زمینهى فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطى به طور کامل نیستیم؟
الگوى تفریح سالم چیست؟
در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟
چرا در برخى از بخشهاى کشورمان طلاق زیاد است؟
علت پرخاشگرى و بىصبرى در میان بعضى از ماها چیست؟
چقدر به قانون احترام میکنیم؟ علت قانونگریزى در برخى از مردم چیست؟
انضباط اجتماعى در جامعه چقدر وجود دارد؟
وجدان کارى در جامعه چقدر وجود دارد؟
چرا برخى از حرفهاى خوب، ایدههاى خوب، در حد رؤیا و حرف باقى میماند؟
چه کنیم که ریشهى ربا در جامعه قطع شود؟
آپارتماننشینى چقدر براى ما ضرورى است؟
تجملگرائى چیست؟ بد است؟ خوب است؟ چقدرش بد است؟ چقدرش خوب است؟
چرا در بین بسیارى از مردم ما مصرفگرائى رواج دارد؟
چرا در برخى از بخشهاى کشورمان روى آوردن جوانها به مواد مخدر زیاد است؟
چرا صلهى رحم در بین ما ضعیف است؟
آپارتماننشینى چقدر براى ما ضرورى است؟ چقدر درست است؟
طراحى لباسمان چقدر متناسب با نیازهاى ما و عقلانى و منطقى است؟
آرایش در بین مردان و زنان چقدر درست است؟
آیا ما در معاشرتهاى روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگوئیم؟
بعضىها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کارگریزى چیست؟
علت پرخاشگرى و بىصبرى و نابردبارى در میان بعضى از ماها چیست؟
حقوق افراد را چقدر در رسانهها ، در اینترنت و... مراعات میکنیم؟
تولید کیفى در بخشهاى مختلف، چقدر مورد توجه و اهتمام است؟
چرا به ما میگویند که ساعات مفید کار در دستگاههاى ادارى ما کم است؟
چرا در بعضى از شهرهاى بزرگ، خانههاى مجردى وجود دارد؟ این بیمارى غربى چگونه در جامعهى ما نفوذ کرده است؟
چه کنیم که طلاق و فروپاشى خانواده، آنچنان که در غرب رائج است، در بین ما رواج پیدا نکند؟
چه کنیم که زن در جامعهى ما، هم کرامت و عزتش حفظ شود، هم وظائف اجتماعی اش را انجام دهد و هم حقوق اجتماعی و خانوادگی اش محفوظ بماند؟
چه کنیم حق همسر، حق فرزندان رعایت شود؟/993/ت02/ن