۲۱ آبان ۱۳۹۱ - ۱۴:۵۲
کد خبر: ۱۴۶۲۷۱
اخلاق، گمشده عصر ارتباطات (67)؛

حسد، کینه و تکبر از عوامل اصلی غیبت است

خبرگزاری رسا ـ استاد سطح عالی حوزه علمیه قم با اشاره به این‌که حسد، کینه و تکبر از عوامل گناه غیبت است، گفت: برخی افراد جهت کوچک کردن شخصیت دیگران و برخی دیگر جهت نشان دادن جایگاه برتر خود نسبت به دیگران غیبت کرده و لغزش، عیوب دیگران را بیان می‌کنند.
اخلاق

 حجت‌الاسلام حسن وطن‌خواه، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با اشاره به آثار منفی غیبت در زندگی افراد به تعریف مفهوم غیبت پرداخت و ابراز داشت: پیامبر(ص) در روایتی فرموده «هر کاری که سبب آزار و ناخوشایندی برادر دینی شود را غیبت می‌گویند».

وی ادامه داد: اگر فردی عیوب و اشتباهات دیگران را بیان کند، هر چند شخص غیبت شونده به سبب بزرگواری رضایت داشته باشد، غیبت کننده کار حرام و گناه کبیره‌ مرتکب شده است.

بیان عیوب دیگران با اشاره غیبت است

استاد سطح عالی حوزه علمیه قم بیان داشت: غیبت تنها بیان کردن عیوب دیگران با زبان نیست، اگر فردی با اشاره، نوشتن و هرکاری که سبب بیان عیوب و لغزش‌های برادر دینی شود، مرتکب غیبت شده است.

این استاد حوزوی با بیان این‌که بیان عیوب فرد بدعت‌گذار جایز است، اظهار داشت: اگر فردی با گفتن برخی از مطالب برای دیگران سبب گمراهی آن‌ها شود بیان عیوب بدعت‌گذار جایز بوده و گناه محسوب نمی‌شود.

وی اضافه کرد: مطرح کردن عیوب داماد و عروس که فرد نسبت به عیوب آن‌ها شناخت دارد در تحقیق ازدواج غیبت محسوب نمی‌شود چرا که اگر این عیوب برای فرد تحقیق کننده بیان نشود سبب به خطر افتادن سرنوشت دیگران می‌شود.

حجت‌الاسلام وطن‌خواه با اشاره به آیات قرآن کریم گفت: خداوند در قرآن می‌فرماید «غیبت کردن به منزله خوردن گوشت مرده برادر مؤمن است» و خداوند افراد را از غیبت کردن نهی کرده است.

وی افزود: در روایت از معصومین(ع) آمده «غیبت کردن سبب از بین رفتن اعمال می‌شود و گناه شخص غیبت شونده به نامه اعمال فرد غیبت کننده و شنونده غیبت اضافه می‌شود».

طاعات فرد غیبت کننده تا چهل شبانه روز پذیرفته نمی‌شود

استاد سطح عالی حوزه علمیه قم با اشاره به این‌که تأیید شنونده غیبت سبب تشویق غیبت کننده می‌شود، خاطرنشان کرد: در روایتی آمده «شنونده غیبت نیز به منزله گوینده غیبت است».

وی بیان داشت: غیبت سبب از بین رفت شخصیت، کرامت مؤمن و دل چرکین شدن شنونده غیبت نسبت به فرد غیبت شونده می‌شود از این‌رو در روایت وارد شده «طاعات و عبادات فرد غیبت کننده تا چهل شبانه‌روز پذیرفته نمی‌شود».

حسد، کینه و تکبر عوامل غیبت

این مشاور حوزوی حسد، کینه و تکبر را از عوامل مهم غیبت کردن در مورد افراد دانست و تأکید کرد: برخی افراد جهت کوچک کردن شخصیت دیگران و برخی دیگر جهت نشان دادن جایگاه برتر خود نسبت به دیگران غیبت کرده و لغزش و عیوب دیگران را بیان می‌کنند.

وی ادامه داد: برخی از افراد نیز به سبب دشمنی و کینه‌ای که از دیگران دارند عیوب آن‌ها را بیان می‌کنند و چون اعضای خانواده با یک‌دیگر دشمن نیستند غیبت یک‌دیگر را انجام نمی‌دهند.

حجت‌الاسلام وطن‌‌‌خواه بد عادتی را از دیگر عوامل غیبت خواند و گفت:برخی از افراد وقتی در جمعی حاضر می‌شوند به سبب نداشتن علمیت به جای بیان سخنان حکیمانه و علمی، عیوب دیگران را نقل می‌کنند.

اگر فردی ستار العیوب دیگران باشد، خداوند ستار العیوب او می‌شود

وی اضافه کرد: توجه به آثار منفی غیبت که آیات و روایت بیان شده است سبب گرفتار نشدن فرد در غیبت یا ترک این عمل زشت می‌شود.

استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در پایان بیان داشت: اگر فردی ستار العیوب باشد و عیوب دیگران را بیان نکند خداوند نیز ستارالعیوب او خواهد بود./993/ت302/ن

ارسال نظرات