۰۱ شهريور ۱۳۹۱ - ۱۹:۴۹
کد خبر: ۱۳۶۲۳۵
مهمان‌پرست:

اجلاس نم بزرگ‌ترین اجلاس سیاسی در تاریخ ایران است

خبرگزاری رسا ـ‌سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدامات وزارت خارجه برای برگزاری شانزدهمین اجلاس بین‌المللی غیرمتعهدها گفت: نقش وزارت خارجه در دو بخش محتوایی و شکلی قابل تعریف است. به لحاظ محتوایی این وزارت وظایفی مانند آماده کردن اسناد، متن بیانیه و تشکیل کمیته‌های مربوطه را بر عهده دارد.
رامين مهمان پرست سخنگوي  وزرات امور خارجه

 
به گزارش خبرگزاری رسا، رامین مهمان‌پرست در برنامه نشست شانزدهم با بیان اینکه این اجلاس بین‌المللی در سه سطح کارشناسان ارشد، وزرای خارجه و سران کشورهای عضو برگزار می‌شود، ادامه داد: برگزاری نشست کارشناسان ارشد و وزرای خارجه را وزارت خارجه دنبال کرده و به لحاظ شکلی این وزارتخانه موظف به ایجاد ارتباط با مسوولین کشورهای مختلف برای حضور هر چه بهتر آنها و ایجاد انگیزه برای نقش جدی‌تر است تا بدین شکل جنبش بتواند به جایگاه اصلی خود نزدیک شده و کارآیی در حل بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی داشته باشد.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حضور خبرنگاران برای پوشش خبری این اجلاس بین‌المللی، افزود: همچنین در سه بخش خبرنگاران خارجی برای پوشش خبری این اجلاس اعلام آمادگی کرده‌اند، در درجه اول خبرنگارانی که در ایران دفتر دارند. همچنین خبرنگارانی که همراه با هیات‌ها به ایران آمده‌اند و دسته سوم خبرنگاران آزادی هستند که از رسانه‌های مهم درخواست حضور و پوشش خبری این اجلاس را داده‌اند. ما پیش‌بینی می‌کنیم حدودا بین 600 تا 700 خبرنگار خارجی و بیش از 400 خبرنگار داخلی اخبار این اجلاس را منعکس کنند.
 

مهمان‌پرست با بیان اینکه بیش از هزار خبرنگار داخلی و خارجی این اجلاس بین‌المللی را پوشش خبری می‌دهند، گفت: با توجه به اهداف اولیه تشکیل جنبش فکر می‌کنیم شعار امسال اجلاس بسیار مناسب بوده و با توجه به وضعیت دنیای امروز که با آن درگیر شده و مشکلات فراوانی که در عرصه جهانی به دلیل زیاده‌خواهی برخی از دولت‌ها و بی‌عدالتی حاکم بر روابط بین‌الملل وجود دارد این شعار از اهمیت بالایی برخوردار است. ما در شرایطی هستیم که برخی از واژه‌ها که همه بدان اتکا می‌کنند از اهمیت افتاده و برخی پشت این واژه‌ها برخوردهای دوگانه دارند.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به تحولات بیداری اسلامی در منطقه ادامه داد: موجی که بیداری اسلامی در منطقه به راه انداخته و موج عدالت‌خواهی در دنیای غرب به این دلیل به پا خواسته که دنیای امروز از بی‌عدالتی رنج برده و کشورهای مستقل خواهان احترام به ارزش‌های خود هستند.


وی افزود: باید این کشورهای مستقل برای اداره جهان مشارکت داشته باشند. بحران‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در سراسر جهان وجود دارد، باید جنبش غیرمتعهدها به عنوان بزرگ‌ترین مجموعه بعد از سازمان ملل با 120 عضو جایگاه خود را برای ایجاد نظم عادلانه برقرار کند که این موضوع تحرک بیشتر اعضای جنبش را می‌طلبد و بخصوص در دوران ریاست سه ساله جمهوری اسلامی ایران سعی می‌شود که این شعار بسیار زیبا حاکم شود و جنبش بتواند به اهداف اولیه خود نزدیک شود.


مهمان‌پرست با اشاره به حل مشکلات پیش‌روی جهانیان گفت: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که برای حل مشکلات همکاری‌های منطقه‌ای نقش اصلی دارد به ویژه در منطقه خودمان که یکی از مناطق حساس دنیاست و در آن بحران‌های زیادی را شاهد هستیم. ایران همواره تاکید دارد که استفاده از کشورهایی که بتوانند مسائل منطقه را درک کرده و به فرهنگ و خصوصیات منطقه آشنا هستند و انگیزه‌های سیاسی خاصی ندارند می‌تواند در برقراری صلح و امنیت در منطقه کمک کند. 


سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر نقش سازمان‌های منطقه‌ای در حل بحران‌ها، اضافه کرد: باید با تاکید بر نقش سازمان‌های منطقه‌ای مجددا این سازمان‌ها را به جایگاه اولیه خود نزدیک کنیم. زمانی که سازمان‌های منطقه‌ای تقویت شده و از حضور کشورهای مستقل برخوردار شوند، در این صورت می‌توانند ایده‌ها و طرح‌های خوبی برای حل بحران‌ها ارائه کنند و با ارتباط و پیوند این سازمان‌های منطقه‌ای، ما می‌توانیم در سطح بین‌المللی نیز از نقش آنها بهره‌مند شویم و یک مجموعه تاثیرگذار در عرصه‌ی بین‌الملل داشته باشیم.


وی با اشاره به عدم کارآیی برخی از سازمان‌های بین‌المللی تاکید کرد: متاسفانه برخی از قدرت‌های بزرگ دنیا به خصوص آمریکا و برخی از متحدان غربی‌اش چندان موافق با تقویت سازمان‌های منطقه‌ای نیستند زیرا اگر این سازمان‌ها قوی شوند از نفوذ قدرت‌ها کاسته می شود به همین دلیل همه امکانات خود را به کار می‌گیرند تا با نفوذ خود بتوانند اهداف سیاسی را حاکم کنند. مسئولیت مهمی که ما به ویژه در اجلاس غیرمتعهدها بر عهده داریم، این است که حتما باید از ظرفیت‌های منطقه‌ای کشورهای مستقل در مناطق مختلف دنیا استفاده کنیم، زمینه ارتباط آنها را فراهم کرده و با یک ساختار هدفمند، روابط اقتصادی آنها را تقویت کنیم.


مهمان‌پرست اضافه کرد: در حال حاضر این جنبش 75 درصد از جمعیت دنیا را تشکیل می‌دهد به همین دلیل می‌تواند نقش اصلی را در عرصه بین‌المللی داشته باشد اما عده‌ای معتقد هستند که بعد از جنگ سرد دیگر نیازی به وجود این جنبش نیست، اما ما در عمل شاهد هستیم که این مجموعه می‌تواند در مسائل بسیار مهم بین‌المللی وارد شده و آن را حل کند و از حقوق کشورهای مستقل دفاع کند. 


سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به فعالیت‌های هسته‌یی ایران، گفت: از جمله فعالیت‌های مهم این جنبش می‌توان به حمایت از فعالیت‌های هسته‌یی صلح‌آمیز ایران اشاره کرد، در واقع کشورها باید از حق برخورداری از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌یی برخوردار باشند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهایی که هدف سیاسی قدرت‌ها به ویژه آمریکا قرار گرفته بود با حمایت اعضای جنبش توانست از حقوق خود بهتر دفاع کند، ‌بخصوص زمانی که آمریکا و چند کشور غربی خود را نماینده جامعه جهانی اعلام می‌کنند، نقش اعضای جنبش معنادارتر می‌شود.


وی افزود: البته به دلیل تعداد زیاد اعضا ممکن است نقطه نظرات متفاوتی وجود داشته باشد اما مسائل مهمی که مورد اشتراک نظر همه‌ کشورها باشد باید در دستور کار قرار گیرد که صلح پایدار و مدیریت جهانی یکی از این موضوعات است که باید اقداماتی انجام گیرد که ساختار جنبش هدفمند‌تر، منظم‌تر و با ضمانت اجرایی بیشتر برای تحقق اهداف جنبش باشد.


مهمان‌پرست اضافه کرد:‌ در همین راستا باید اساسنامه جامعی تدوین شده و دبیرخانه دائمی دایر شود. در حال حاضر دفتر هماهنگی این جنبش در نیویورک قرار دارد اما این بحث نباید بدین‌گونه مطرح شود که این دفتر هماهنگی در یک کشور ابرقدرت است،‌ بلکه این دفتر بدین دلیل در آنجا تاسیس شده که مجمع عمومی سازمان ملل در آنجاست و نمایندگان تمام کشورها حضور داشته و امکان تشکیل جلسات و رایزنی میان اعضا وجود دارد.
 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: ما فکر می‌کنیم با توجه به شرایط جدید نیاز بالاتری از یک دفتر هماهنگی وجود دارد و باید یک دبیرخانه دائم با اعضای دائمی ایجاد شود که این دبیرخانه بتواند با اعضای فعال مصوبات را تصویب کرده، نقطه نظرات کشورها فراهم شود و سازوکارهای جدیدی برای همکاری‌های اقتصادی و هدفمند فراهم شود. 


وی درباره الزام‌‌آور بودن تعهدات جنبش غیرمتعهدها افزود: وقتی که این جنبش برای اجرای مصوبات خود که غالبا سیاسی است،‌ راهکارهایی را فراهم می‌کند باید زمینه اجرا و پیگیری‌های آن نیز فراهم شود و بدین شکل خود به خود مصوبات این جنبش جایش را در عرصه‌ی بین‌المللی باز می‌کند تا زمانی که این جنبش صرفا بیانیه‌های سیاسی صادر کرده و اعضا توجهی به این بیانیه‌ها نداشته باشند شاید نتوانیم به اهداف اصلی جنبش نائل شویم. 


سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه اجلاس نم بزرگ‌ترین اجلاس سیاسی در تاریخ ایران است، گفت: بیش از 60 کشور در سطح وزرا و بیش از 40 کشور در سطح سران در اجلاس بین‌المللی غیرمتعهدها در تهران شرکت می‌کنند.
 
مهمان‌پرست گفت: امیدواریم در طول ریاست سه ساله جمهوری اسلامی ایران بتوانیم راهکارهایی را برای فعال‌تر شدن این جنبش فراهم کنیم. اکنون جهان در شرایط حساسی قرار دارد که اگر کشورهای مستقل وارد صحنه عمل نشوند شرایط به گونه‌ای می‌شود که منافع آنها مورد تهدید قرار می‌گیرد. 


وی با اشاره به شرایط کشورها پس از جنگ جهانی دوم ادامه داد: شرایط کنونی جهان همانند شرایط پس از جنگ جهانی دوم است. در حال حاضر کشورهای غربی به رهبری آمریکا حتی حاضر نیستند برخی از اعضای شورای امنیت را تحمل کنند به طور مثال در سوریه وقتی کشورهای غربی به دنبال برخی از مداخلات خود حتی نظامی هستند، وقتی می‌بینند که دو عضو شورای امنیت (روسیه و چین) قطعنامه‌های آنها را وتو می‌کنند، اعلام می‌کنند که این کشورها نباید از اختیارات نامحدود برخوردار باشند و به دنبال تغییرات اساسی هستند. 


سخنگوی وزارت امور خارجه با حضور در برنامه "نشست شانزدهم"در ادامه اظهاراتش افزود: حتی خود قدرت‌های بزرگ نیز به دنبال تغییرات اساسی در جهان امروز هستند. متاسفانه ‌امروز کارآیی شورای امنیت سازمان ملل بسیار پایین آمده و از اهداف اصلی خود دور شده است و حتی مردم به این مجموعه دیگر کمتر اعتماد می‌کنند اما اگر این 120 کشور در قالب جنبش با یکدیگر هم‌رای و همفکر باشند و مشترکا تصمیم بگیرند حتما پیشنهادات آن‌ها در عرصه بین‌المللی تاثیرگذار خواهد بود. 


مهمان‌پرست درباره نگاه ابزاری برخی از کشورهای غربی نسبت به مسائلی مانند حقوق بشر، خلع سلاح و دانش هسته‌یی خاطر نشان کرد: این مساله نارضایتی کشورهای مستقل را به همراه داشته است. قدرت‌های بزرگ با توسل به این موضوعات خاص در مسائل کشورها دخالت کرده و آنها را از حقوق خود محروم می‌کنند، این‌ها از مسائلی است که نیاز به همفکری کشورهای مستقل دارد و قرار است در این جنبش مورد بحث قرار گیرد. 


وی افزود: همه‌ کسانی که از سلاح‌های کشتار جمعی و هسته‌یی برخوردار بوده و نقش تخریب‌کننده‌ای دارند، باید متعهد به همه کنوانسیو‌های بین‌المللی باشند. یکی از موضوعات مهمی که در این اجلاس قرار است مورد بحث قرار گیرد، جایگاه کشورها در پیمان ان‌.پی‌.تی و تعهدات قدرت‌های صاحب تسلیحات هسته‌یی برای عدم اشاعه و حق بهره‌مندی از دانش هسته‌یی برای اهداف صلح‌آمیز است. 


سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه مسائل مهمی در دستور کار اجلاس غیرمتعهدها قرار گرفته تا با همه اعضای جنبش در میان گذاشته شود، گفت: باید کشورهای مستقل در مناطق مختلف را فرا خوانیم تا در جنبش تحرک بیشتری ایجاد شود. اجلاس غیرمتعهدها بزرگ‌ترین اجلاس سیاسی در تاریخ کشور ماست. تاکنون در هیچ زمانی کنفرانسی در حد سران با حدود 120 عضو در تهران برگزار نشده است.
 
مهمان‌پرست با بیان اینکه بیش از 100 کشور اعلام حضور در اجلاس بین‌المللی غیرمتعهدها کرده‌اند، گفت: بیش از 60 کشور شرکت‌کننده در سطح وزرا و بیش از 40 کشور در سطح سران حضور می‌یابند که حضور چنین هیات‌هایی نشان دهنده این است که اگر تمامی اعضا کنار هم باشند، رایزنی‌ها و همفکری‌ها میان اعضا وجود داشته باشد ما می‌توانیم راه‌حل‌های خوبی داشته باشیم و این نوید آینده‌ بهتری برای همگان است. 


وی درباره عضویت ثابت برخی از کشورها مانند چین و برزیل در جنبش نم، تصریح کرد: حضور این کشورها حتی به عنوان عضو ناظر نیز می‌تواند تاثیرگذار باشد. همچنین ما معتقدیم برخی از کشورهای جدید نیز می‌توانند عضو باشند. با توجه به اینکه ساختار قدرت‌ها نسبت به زمان تاسیس این جنبش تغییر کرده است، موضوعات مهم مشترک میان اعضا وجود دارد. باید کشورها به یکدیگر نزدیک شده و حقوق همه اعضا تامین شود.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با تاکید بر اینکه باید اعضای جنبش به ظرفیت‌های خود پی ببرند، اضافه کرد: اگر تمامی اعضای جنبش جمع شوند می‌توانند به یک قدرت بزرگی تبدیل شوند. اکنون این انگیزه سیاسی در میان اعضا ایجاد شده است. با توجه به بیداری اسلامی که در منطقه خاورمیانه و خلیج‌فارس و بیداری جنبش عدالت‌خواهی در غرب برپا شده است احساس می‌کنیم وضعیت جدیدی در جهان به وجود آمده که می‌تواند نقطه‌ی عطفی برای جنبش نم باشد./924/د102/ج

 

ارسال نظرات