بایسته های ترویج «نماز» در جامعه
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، حجت الاسلام محمد نظری پیش از ظهر امروز در دیدار با سرپرست ستاد اقامه نماز شهرستان کاشان گفت: همانگونه که در احکام باید عبد و مطیع بود، در کیفیت و اجرا نیز همین قائده و قانون باید وجود داشته باشد.
وی افزود: از ما خواسته شده تا نماز را اقامه کرده و آن را به جامعه سفارش کنیم نه اینکه صرفا برگزارکننده باشیم؛ ضمن اینکه اقامه نماز نیز دارای شرایطی است و باید تلاش کرد تا نماز برپا، زنده و حیات داشته باشد و در زندگی جاری باشد.
حجت الاسلام محمد نظری با اشاره به اینکه تسبیح، تکبیر، رکوع، سجود و قرائت نماز باید نمود عینی در رفتار و زندگی مسلمانان داشته باشد، اظهار داشت: برپا داشتن نماز، اقامه نماز و حرمت گذاشتن به نماز از ما خواسته شده است.
وی در ادامه به برخی موضوعاتی که در اقامه نماز تأثیرگذار است، اشاره کرد و گفت: ائمه جماعات و مربیان اقامه کننده نماز، نخستین افرادی هستند که در اقامه نماز تأثیرگذار هستند و چگونگی اقامه نماز و رفتار آنها در اجتماع ظهور دارد.
این استاد حوزه علمیه بر لزوم برخورد شایسته، مدیرانه، متواضعانه و جدی با پدیده بی نمازی در جامعه تأکید کرد و با اشاره به اینکه بی اعتنایی به نماز از یک مرحلهای به بعد باید متوقف شود، اظهار داشت: تنها راه بی اعتنایی به نماز ترویج فرهنگ نماز از ابتدای سن تکلیف است.
حجت الاسلام محمد نظری ادامه داد: فصل بی نمازی از همان ابتدای بلوغ آغاز میشود، از این رو باید آنچه را که در اقامه نماز موثر است به فرزندان خود یاد بدهیم، بنابراین خانواده مسئولیت دارد نماز را از همان آغاز بلوغ در وجود فرزند خود نهادینه کند.
وی به برخی آسیبهای بی نمازی در جامعه اشاره کرد و افزود: نماز را باید با تمام شرایط و آداب آن تبیین کرد، برای این کار از همان ابتدا نباید بخواهیم نماز به جماعت و اول وقت اقامه شود، بلکه بیشتر تأکید بر نماز خواندن باشد.
نخستین مسئول ستاد اقامه نماز کاشان آداب و رفتار و اخلاق نمازگزار را بر افراد بی نماز تأثیرگذار دانست و اظهار داشت: آشنایی امام جماعت و معلم با حقایق نماز و رفتار آنها سبب خوشبینی جامعه به نماز و نمازگزار است.
حجت الاسلام محمد نظری به لزوم آشنایی با جامعیت نماز اشاره کرد و با بیان اینکه نماز چراغ، خورشید و علامت دینداری در ابعاد گوناگون فکری، نظری وعملی است، گفت: شناخت از حقایق نماز، آداب نماز و فلسفه احکام نماز در ترویج فرهنگ نماز حائز است.
وی عاشق نماز بودن و تروج نماز را از ابعاد عملی نمازگزار دانست و افزود: نمازگزار هم باید نماز را خوب بشناسد و هم خوب اجرا کند و این در حالی است که در بعد شناخت نماز خیلی کم کاری شده است و در تبیین فلسفه احکام عقب هستیم.
به گفته وی اگر فلسفه نماز کشف شود نماز با کیفیت خواهد بود، چرا که نماز نیز تابع اعمال ما است و این پرتو درخشان نماز و بر تمام حالات و اخلاق و ادب و حتی علم انسان نیزتاثیر مستقیم دارد.
این استاد حوزه علمیه همراه آوردن فرزندان به مساجد برای اقامه نماز را بسیار حائز اهمیت دانست و افزود: حضور در مسجد سبب شده است تا اهل مسجد کمتر با مسائل ضد اخلاقی درگیر باشند.
به گفته وی هرچند بلوع سن خاصی دارد، اما برنامه ریزی برای انجام وظایف بلوغ برای قبل از رسیدن به سن بلوغ است.
حجت الاسلام محمد نظری با تأکید بر اینکه اخلاق نمازگزار باید در رفتار نمازگزار بروز و ظهور داشته باشد، اظهار داشت: امروز برای قرائت قرآن جلسات زیادی برگزار میشود، اما برای نماز کار عمدهای نشده است و در ترویج عملی نماز کم کار شده است.
وی انتشار کتابهای ویژه آموزش نماز با هدف ترویج نماز را حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: ترویج و تبیین موضوع نماز بسیار حائز اهمیت است از این رو ابتدا از خود و خانوادههای خود باید شروع کنیم چرا که بسیاری از ما از خود و خانواده خود غافل شده ایم.
به گفته وی یک بخشی از پیام رسانی نماز، ترویج و تبیین نماز باید از راه دل باشد تا تاثیرپذیر باشیم و بتوانیم تاثیرگذار باشیم.
نخستین مسئول ستاد اقامه نماز کاشان عدم فعالیتهای جمعی مدارس فعال در امر نماز را حلقه مفقوده در آموزش و پرورش دانست و یادآور شد: نمازهای جماعت بین مدارس تأثیرگذارتر از نمازهای جماعتهای تک مدارس است از این رو اگر مدارس نمازهای جماعتهای مشترک برگزار کنند در ترویج نماز میتواند تاثیرگذارتر باشد. /۱۳۰۷/