رسانههای کشور روح مواسات و خیرخواهی را در آحاد ملت برانگیزند
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد جعفر محمد زاده صبح امروز در همایش وقف و رسانه در ابتدای سخنان خویش به بیان جایگاه وقف درآیات و روایات موجود و مستند، در دین اسلام پرداخت و اظهار داشت: در سنت شریف وقف از ارکان بیبدیل فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی و محور و مدار توسعه این فرهنگ در مواجهه با امواج سهمگین هویتزدایی است. وقف، همزاد دین مبین اسلام است و گواه این حقیقت ، تلاش امیرالمؤمنین، علی (ع) در ایجاد نخلستان و حفر چاه و وقف آنها برای جامعهی مسلمین است.
معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در توضیح دوران پرشکوه تمدن اسلامی گفت: اوج شکوه و درخشش تمدن اسلامی، مقارن با دورانی است که بیشترین موقوفات در تاریخ اسلام پدید آمده است، به گونهای که در اوج تمدن اسلامی، اوج وقف را نیز شاهدیم و در مقابل هر گاه که از رونق وقف کاسته شده، تمدن اسلامی نیز رو به ضعف و فترت نهاده است.
وی در ادامه، خرد ورزی را یکی از محور های مهم وقف دانست و تاکید کرد: یکی از عمده ترین شاخه های وقف و موقوفه در جهان اسلام، حول محور دانش و آموزش و خردورزی سامان یافته است. هر جا که عالم بزرگی بوده است، هر جا که تأسیسات آموزشی بزرگی پدید آمده ، در کنار آن چهره فردی خیّر نیز دیده میشود که موقوفه بزرگی را شکل داده است ، از این رو موقوفات، حق بزرگی بر گردن دانش و معرفت این سرزمین پهناور و دانشمندان بزرگ آن دارند ، زیرا علمای بزرگواری که فرهنگ دینی را در کشورمان بسط و توسعه دادهاند، غالباً در مدارسی درس خواندهاند که بودجه آن، نه از خزانهی دولتها، که از موقوفات عام تأمین می شده است.
محمد زاده با توجه به نقش وقف در کمک به فقر زدایی جامعه افزود: به مدد موقوفات بسیاری از دانشمندان از خانوادههای فقیر و تهیدست برخاسته و بر کرسی تدریس بزرگترین مراکز علمی و پژوهشی عصر خویش تکیه زدند. به مدد موقوفات دانشمندان با اطمینان خاطر از مغرب جهان اسلام به حرکت در میآمدند و بیهیچ دغدغهای از گذران و معیشت زندگی، شهرها را میپیمودند و در شرق جهان اسلام، در آرامش کامل به تدریس و گفت و گو با اصحاب فکر و فرهنگ اشتغال میورزیدند.
وی همچنین با اشاره به وقف نامه ها و نقش آنها در تاریخ نگاری ایران گفت: وقفنامههای کهن، هر یک راوی وقایع گوناگون اجتماعی و فرهنگی این سرزمینند و با استناد به آنها میتوان بخش اعظمی از تاریخ فرهنگی واجتماعی ایران را از نو نگاشت.
معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش بسیار مهم رسانه ها در شناساندن نیاز های وقف به مردم گفت: البته تنوع موقوفات به تناسب رشد حوزه تمدن اسلامی، متفاوت بوده و در هر زمانی، نیازهایی جدید پدید میآمده است.
امروز رسانههای کشور در شناسایی این نیازها و تطبیق آن با فرهنگ وقف، نقشی مهم و بسزا دارند. مطبوعات میتوانند نقش موقوفات را در جلوگیری از انباشت ثروت، تبدیل ثروت فردی به پشتوانه عمومی و در نهایت، حرکت در مسیر آرمان عدالت خواهی اسلامی هموار کنند.به ویژه آن که سنت وقف به خوبی با نظریات و راهبردهای نوظهور اقتصادی نیز همراه و هماهنگ است؛ زیرا از یک سو برای اداره بخشهای گوناگون جامعه، درآمد و اعتبار تأمین میکند و از دیگر سو از خزانهی دولت، مستغنی است.
محمد زاده همچنین به توسعه عدالت و تعادل اقتصادی در جهان از طریق معرفی الگوی وقف توسط رسانه ها به جهان اشاره کرد وگفت: وقف، الگویی اقتصادی است که تعدیل ثروت و ترسیم مرزبندی مطلوب میان مالکیت و بهرهوری از ثمرات آن است. شایسته است این نهاد ارزشمند از طریق رسانهها به ویژه آنها که قابلیت ارسال پیام به خارج از مرزها را دارند، به جهانیان معرفی شود؛ چه بسا که در سایة این اقدام بتوان، شاخصهای عدالت و تعادل اقتصادی را که اقتصاد جهانی به شدت نیازمند آن است، از اعماق فرهنگ و تمدن اسلامی به عرصه جهانی عرضه داشت.در عین حال نباید از نظر دور داشت که بنای نظام اسلامی، احیای وقف است؛ نه احیای موقوفات و اگر تاکنون در احیای موقوفات، توفیقاتی یافتهایم؛ اما در احیای سنت حسنة وقف، راهی دراز در پیش رو داریم.
وی در ادامه سخنرانی خود به بیان راهکارهای احیای سنت وقف پرداخت و تصریح کرد: عمل به نیات واقفان، نظارت بر موقوفات، تدوین و ساماندهی وقفنامهها و برخورد با متصرفان موقوفات از جمله راهکارهای احیای سنت وقف است که در رأس آنها، اطلاعرسانی و گسترش آگاهیهای عمومی دربارهی وقف، ما را به حفظ و اشاعهی این پشتوانهی عظیم تمدنی دلالت خواهد کرد. از سوی دیگر افزایش اعتماد اجتماعی نسبت به وقف و موقوفه، نیازمند اطلاعرسانی متناسب با نیازها و اقتضائات امروزین این نهاد است. رسانهها میتوانند با برجستهسازی نقش کمک های مردمی و حرمتگزاری به واقفان و موقوفات، گامی بلند در احیای سنت حسنه وقف بردارند.
وی با اشاره به نقش رسانه ها در بیدار سازی روح خیرخواهی مردم گفت: رسانههای کشور میتوانند روح مواسات و خیرخواهی را در آحاد ملت برانگیزند، رشد موقوفات کشور را در برابر دیدگان مردم ترسیم کنند و با تذکر مسؤولیت الهی، انسانی، تاریخی و تمدنی نسل حاضر در قبال آیندگان، اهمیت «عدالت بین نسلی» را که از طریق موقوفات تحقق مییابد، بیان کنند و این به عهدهی رسانههاست که در ایفای رسالت آگاهی بخشی خود نیازهای روز وقف را بشناسند، وقف نوین و امروزین و شرایط و بسترهای توسعهی آن را بازگو کنند و به این پرسش مهم پاسخ دهند که چرا جامعهی امروز به وقف، نیازمند است.
معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه بیان داشت: بقاع متبرکه بنا به تدبیر و تأکید رهبر معظم انقلاب باید محور و مدار فعالیتهای فرهنگی کشور قرار گیرند. برای تحقق این هدف متعالی، نشریات به ویژه نشریات دینی کشور میتوانند با همکاری و مشارکت سازمان محترم اوقاف و امور خیریه، فعالیتهای جنبی و نیز بخشی از فرایند توزیع خود را در این اماکن مقدس تمرکز بخشند.موقوفات به ویژه موقوفات دینی و فرهنگی و بالاخص، بقاع متبرکه ایران اسلامی، میتوانند هویت اطلاعرسانی و کارکرد رسانهای خاص خود را داشته باشند و از رهگذر آن نقش مهمی در ترویج فرهنگ دینی و مقابله با امواج هویتزدایی نظام سلطه به عهده گیرند.
محمد جعفر محمد زاده درباره تبدیل بقاع متبرکه به قطبهای فرهنگی کشور گفت: تبدیل بقاع متبرکه به قطبهای فرهنگی کشور بدون همفکری و یاری رسانهها ممکن نیست، از جمله میتوان در امامزادهها و اماکن متبرکه شاخص روستاها و شهرها فضاهایی فرهنگی پدید آورد و در آنها به تأسیس ایستگاههای مطالعهی نشریات به ویژه نشریات دینی مبادرت ورزید.وقف، موضوعی علمی و قابل پژوهش در حوزههای فرهنگ، حقوق و اقتصاد ملی است. در حال حاضر در این حوزه تنها نشریه «میراث جاویدان» و معدودی نشریات دیگر به چاپ میرسد که لازم است برای گسترش آگاهیهای عمومی بر شمار آنها افزوده شود.
معاون مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ضمن دعوت از رسانهها به توسعهی اطلاعرسانی وقف برای کمک به افزایش کمی و کیفی نشریات وابسته به موقوفات دینی و فرهنگی اعلام آمادگی کرد و درپایان افزود: تاریخ ایران اسلامی، حاکی از آن است که وقف در ادوار گوناگون، مجموعههایی متنوع از نیازهای اجتماعی ایرانیان مسلمان را پاسخ میداده است و در عصر کنونی نیز میتوان با نیازسنجی و امکانیابی مناسب، به الگوهای جدیدی از موقوفات دست یافت و فرهنگ وقف را در آن جهت ها هدایت کرد، از جملهی این الگوها، «موقوفات مطبوعاتی» خواهد بود که میتوان با اتکاء به آن، رسانههای گوناگون دینی و فرهنگی را با اتکا به منافع مادی و دستاوردهای معنوی وقف انتشار داد. بیشک، نیل به مجموعه این اهداف در گرو همفکری و همکاری خانواده بزرگ اطلاعرسانی کشور و نیز خیّرین بزرگوار و اصحاب محترم وقف است. /901/د102/ع