۰۳ اسفند ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۷
کد خبر: ۸۰۷۴۹۷
حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصباح یزدی تاکید کرد؛

ضرورت بازخوانی منشور روحانیت برای مقابله با اسلام آمریکایی

ضرورت بازخوانی منشور روحانیت برای مقابله با اسلام آمریکایی
استاد حوزه علمیه با تأکید بر اهمیت یادآوری منشور روحانیت گفت: این منشور با تبیین اصول اسلام ناب و مقابله با جریان‌های التقاطی، امروز نیز معیار مهمی برای روحانیون و فعالان دینی در شناخت اسلام واقعی و حفاظت از جامعه در برابر تحریف‌هاست.

به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، ظهر امروز، نشست بازخوانی منشور روحانیت با موضوع «دوگانه اسلام ناب و اسلام آمریکایی» در بیت امام خمینی(ره) برگزار شد. در این جلسه، حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر علی مصباح یزدی طی سخنانی، بر اهمیت یادآوری و بازخوانی منشور روحانیت که در سال ۱۳۶۷ صادر شده، تأکید کرد و گفت: خوب است سالی یک بار در چنین روزی فضای فکری اسلام ناب در منشور روحانیت مورد توجه قرار گیرد. این منشور به موضوعاتی از جمله اصل نظام، اهداف آن و تجلی اسلام در عرصه‌های مختلف پرداخته است و مخاطب اصلی آن روحانیت است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصباح یزدی با بیان این که دغدغه‌های مطرح‌شده در منشور روحانیت حتی امروز نیز کاربرد دارد، افزود: منشور روحانیت، حدود چهل سال پیش صادر شد و اکنون نیز برای جامعه روحانیت امروز بسیار مورد نیاز است. یکی از موضوعات کلیدی این منشور، مقایسه و تقابل اسلام ناب و اسلام آمریکایی است؛ موضوعی که از ابتکارات امام خمینی(ره) بود و امروز نیز اهمیت آن همچنان پابرجاست.

وی با اشاره به بعد اجتماعی و سیاسی اسلام گفت: برای قرن‌ها اسلام بیشتر در بعد فردی شناخته می‌شد و مسائل سیاسی به فراموشی سپرده شده بود. در اذهان عمومی، متدین کسی بود که نماز، روزه، حج، خمس و زکات را انجام دهد. امام خمینی(ره) اما تأکید داشت که مسائل سیاسی نیز بخشی از دینداری است. چراکه اگر روحانیون در مسائل سیاسی دخالت می‌کردند، برخی می‌گفتند او ساواکی است و به او بدبین می‌شدند. احیای بعد اجتماعی و سیاسی اسلام، که بخش مهمی از فقه به آن تعلق دارد، اهمیت فراوان دارد؛ دو سوم کتاب‌های فقهی در واقع مربوط به مسائل اجتماعی و سیاسی است.

اسلام ناب در برابر اسلام التقاطی

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصباح یزدی سپس به تاسیس نظام سیاسی بر مبنای مبانی اسلامی اشاره کرد و اظهار داشت: اسلامی که تنها بعد فردی داشته باشد، همان مسیحیت تحریف‌شده غربی است. امام خمینی(ره) از جریان تحریف اسلام جلوگیری کرد و مانع شد اسلام به الگویی تبدیل شود که برای آمریکا و مستکبران مطلوب باشد. ایشان با اسلام التقاطی، اشرافیت، رفاه و تجمل، اسلام مرفهین بی‌درد، اسلام فریب و سازش، اسلام مقدس‌نماهای بی‌شعور و اسلام تحجرگرایی مقابله کردند و چنین اسلامی را برای سعادت بشر مضر می‌دانستند.

وی ادامه داد: امام خمینی(ره) بر اسلام ناب محمدی و اسلام ائمه اطهار تأکید داشت و مبارزه با زر، زور و تزویر را جزو اصول اسلام ناب می‌دانستند. ایشان بارها هشدار داده بودند که روحانیون و مبلغان دینی باید مراقب باشند که با اسلام آمریکایی و نسخه‌های تحریف‌شده روبه‌رو نشوند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصباح یزدی درباره مبارزان اسلام ناب توضیح دادند: مبارزان اسلام ناب به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ یک دسته، شمشیر را از رو بسته و برخی اکنون جرئت پیدا کرده‌اند و صریحاً سخن می‌گویند. مقابله با این دسته نسبتاً آسان است. اما دسته دوم، منافقانی هستند که می‌گویند طرفدار اسلام هستند ولی اسلامی که با اسلام ناب فاصله دارد و در واقع اسلام آمریکایی را دنبال می‌کنند. تشخیص این‌که کدام بخش سخنان آن‌ها از نظر تخصصی اسلامی درست است و معرفی آن‌ها به مردم، کاری دشوار است؛ چراکه بسیاری از متدینین، این افراد را با عنوان مسلمان می‌شناسند. به همین دلیل، امام خمینی(ره) تأکید داشتند که خطرات اسلام آمریکایی و جریان‌های التقاطی را به طور جدی مدنظر قرار دهند.

وی با تأکید بر جامعیت اسلام گفت: اسلام کامل، اسلام جامعه است و ابعاد فردی، اعتقادی و اجتماعی را در بر می‌گیرد. همه عناصر اسلام باید رعایت شود و برای فهم اسلام ناب، از همه منابع معتبر دینی استفاده می‌کنیم. اسلام ناب بدون پیش‌داوری بیان می‌شود، اما اسلام آمریکایی به روایت‌های ضعیف استناد می‌کند و حتی برای اثبات تصمیم خود، آن‌ها را تحمیل می‌کند.

اسلام ناب، مطیع احکام و پاسخگو به تحولات

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصباح یزدی در ادامه گفت: فقیه کسی است که سیاست و موضوعات اجتماعی و سیاسی را بشناسد و بر مسائل مستحدثه اشراف داشته باشد. اسلام ناب خالص، به این معناست که در فهم و عمل به اسلام، مطیع احکام اسلام باشیم و بدانیم که اسلام درباره مسائل جدید و مستحدثه راه دارد و باید استخراج شود. در مقابل، اسلام آمریکایی به نام اقتضائات و شرایط روز، احکام را تغییر می‌دهد و مثال‌هایی مانند اعلام غیرواجب بودن حجاب را مطرح می‌کند.

وی سپس به ضرورت بازخوانی منشور روحانیت برای نسل امروز تأکید کرد و افزود: منشور روحانیت سندی راهبردی است که هنوز هم می‌تواند معیار و راهنمای عمل روحانیت در مواجهه با اسلام آمریکایی و جریان‌های التقاطی باشد. یادآوری اصول این منشور، کمک می‌کند تا جامعه روحانیت و مردم، اسلام ناب را بهتر بشناسند و از انحراف‌ها و تحریف‌ها مصون بمانند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصباح یزدی در پایان سخنان خود گفت: بازخوانی این منشور و تمرکز بر مفاهیم اسلام ناب، از جمله احکام اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، نه تنها یادآوری تاریخ و افکار امام خمینی(ره) است، بلکه راهنمای عملی امروز برای همه فعالان دینی و فرهنگی است. همانطور که امام فرمودند، اسلام باید جامع، خالص و به دور از هرگونه التقاط و فریب باشد، تا بتواند سعادت واقعی بشر را تضمین کند.

نشست امروز با حضور جمعی از طلاب و استادان حوزه‌های علمیه و علاقه‌مندان به سیره امام خمینی(ره) برگزار شد و شرکت‌کنندگان پس از سخنان حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر علی مصباح یزدی، به بحث و تبادل نظر درباره چالش‌ها و ضرورت بازخوانی منشور روحانیت پرداختند.

ارسال نظرات