۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۴
کد خبر: ۷۸۶۲۷۶

افزایش نجومی بلیت‌های اربعین

افزایش نجومی بلیت‌های اربعین
با نزدیک شدن به اربعین حسینی، میلیون‌ها زائر از تهران تا خوزستان و ایلام در آستانه سفر به کربلا قرار دارند، اما امسال، برخلاف سال‌های گذشته، نگرانی‌ها از نرخ بالای بلیت‌های اتوبوس به اوج خود رسیده است.
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، اربعین نزدیک می‌شود. میلیون‌ها زائر بار دیگر آماده‌اند تا قدم در مسیر عاشقی بگذارند. از تهران و قم تا خوزستان و ایلام بار دیگر دل‌ها راهی کربلا می‌شوند. اما امسال برخلاف سال‌های گذشته پیش از آن‌که زائران پای در جاده بگذارند، نگاه‌ها به نرخ‌نامه بلیت‌های اتوبوس دوخته شده است. انتشار نرخ‌نامه برای پیش‌فروش بلیت اتوبوس‌های اربعین که از چهارشنبه ۲۵ تیر آغاز می‌شود، موجی از اعتراض‌ها را به همراه داشته است.
 
بر اساس نرخ‌های اعلامی مسیرهای زمینی از تهران به ۶ مرز اربعین شامل مهران، شلمچه، چذابه، خسروی، تمرچین و باشماق به‌صورت مشخص در سه گروه ظرفیتی (۴۴ نفره، ۳۲ نفره، و ۲۵ نفره) تعیین شده‌اند. مقایسه‌ای دقیق میان ارقام امسال و نرخ‌های اربعین ۱۴۰۳ نشان از افزایشی محسوس و قابل‌تأمل دارد. افزایشی که هرچند از سوی مسئولان حمل‌ونقل «مطابق با تعرفه ایام پیک» توصیف شده اما برای بسیاری از مردم نگران‌کننده است.مرز مهران مهم‌ترین گذرگاه زمینی اربعین هرساله میزبان بیش از ۶۰ درصد زائران است. با این حجم از تردد، طبیعی است که همه نگاه‌ها ابتدا به نرخ بلیت این مسیر دوخته شود.
 
در سال گذشته قیمت بلیت برای اتوبوس‌های ۲۵ نفره از تهران به مهران ۹۵۰ هزار تومان بود. امسال این نرخ به یک میلیون و ۴۶۲ هزار تومان رسیده است؛ یعنی افزایشی حدود ۵۱۲ هزار تومان و معادل ۵۴ درصد.اتوبوس‌های ۳۲ نفره در همین مسیر نیز سال گذشته با ۷۳۰ هزار تومان قیمت‌گذاری شده بودند اما امسال به یک میلیون و ۱۴۳ هزار تومان رسیده‌اند؛ رشدی حدود ۵۷ درصدی.در نهایت نرخ اتوبوس‌های ۴۴ نفره که اقتصادی‌ترین گزینه سفر زمینی به‌شمار می‌رود از ۵۶۵ هزار تومان در سال گذشته، به ۸۷۱ هزار تومان افزایش یافته است؛ یعنی حدود ۵۴ درصد افزایش در یک‌سال.
 
شلمچه دیگر مرز پرتردد کشور است که به‌ویژه برای زائران جنوب و جنوب‌غرب ایران، مسیری محبوب و شناخته‌شده محسوب می‌شود. اما نرخ‌های امسال این مسیر نیز نشان از جهشی قابل‌توجه دارند.در ناوگان ۲۵ نفره نرخ بلیت از ۹۹۵ هزار تومان در سال ۱۴۰۳ به یک میلیون و ۷۳۷ هزار تومان در سال ۱۴۰۴ رسیده است؛ یعنی افزایشی معادل ۷۴.6 درصد.اتوبوس‌های ۳۲ نفره نیز از ۸۳۵ هزار تومان به یک میلیون و ۳۵۷ هزار تومان رسیده‌اند که رشد ۶۲.5 درصدی را نشان می‌دهد.برای ناوگان ۴۴ نفره نیز نرخ از ۶۰۰ هزار تومان به یک میلیون و ۳۴ هزار تومان رسیده است؛ یعنی افزایش ۷۲ درصدی.
 
این ارقام برای زائرانی که مسافت طولانی‌تری را از شهرهای جنوبی تا تهران و سپس شلمچه طی می‌کنند، تنها بخشی از بار مالی سفر را شامل می‌شود. سایر هزینه‌ها به ویژه تردد در بین شهرهای عراق و بازگشت تا مرز نیز جداگانه محاسبه می‌شود و مجموع این موارد ممکن است توان اقتصادی بسیاری از زائران را تحت‌تأثیر قرار دهد. 
 
هرچند مهران و شلمچه بیشترین حجم تردد را به خود اختصاص می‌دهند اما سایر مرزها نیز از افزایش نرخ‌ها بی‌نصیب نمانده‌اند.
 
مرز چذابه: در ناوگان ۲۵ نفره از ۹۹۰ هزار تومان به یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان (افزایش ۷۱.7 درصد)، در ۳۲ نفره از ۸۱۵ هزار تومان به یک میلیون و ۳۲۹ هزار تومان (رشد ۶۳ درصد) و در ۴۴ نفره از ۵۸۵ هزار تومان به یک میلیون و ۱۲ هزار تومان رسیده (افزایش حدود ۷۳ درصدی).
 
مرز خسروی: مسیر تازه احیا شده‌ای که در سال گذشته نرخ ۸۷۵ هزار تومانی برای اتوبوس ۲۵ نفره داشت، امسال به یک میلیون و ۳۱۶ هزار تومان رسیده (افزایش ۵۰.5 درصد). نرخ سایر کلاس‌ها نیز با رشدهایی در همین حدود همراه هستند.
 
مرز تمرچین: بلیت اتوبوس ۲۵ نفره از ۸۴۰ هزار تومان در سال گذشته به یک میلیون و ۴۲۶ هزار تومان رسیده است (افزایش ۶۹.7 درصدی).
 
مرز باشماق: یکی از معدود مسیرهایی‌ست که نرخ اتوبوس ۲۵ نفره آن تنها از ۹۹۵ هزار تومان به یک میلیون و ۲۲۵ هزار تومان رسیده است؛ یعنی افزایشی حدود ۲۳ درصدی که در مقایسه با سایر مرزها کمترین رشد قیمتی را تجربه کرده است.
 
با وجود اعلام رسمی نرخ‌ها و آغاز پیش‌فروش بلیت‌ها هنوز از برنامه‌های حمایتی و یارانه‌ای خبری نیست. وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری تاکنون تنها بر شفاف‌سازی نرخ‌ها و نظارت بر فروش بلیت‌ها تأکید کرده‌اند. اما آنچه زائران در عمل با آن روبه‌رو هستند، افزایش چندصدهزار تومانی در هر بلیت و در نتیجه افزایش قابل‌توجه هزینه‌های کلی سفر است.برای خانواده‌ای چهارنفره که بخواهد با اتوبوس ۲۵ نفره از تهران به مهران سفر کند، تنها هزینه بلیت رفت به بیش از ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان می‌رسد.
 
این عدد بدون احتساب بازگشت، اقامت، حمل‌ونقل در عراق و سایر هزینه‌های احتمالی است.در کنار حمل‌ونقل زمینی، وضعیت نرخ بلیت پروازهای اربعین نیز در روز‌های اخیر محل توجه قرار گرفته است. ابتدا نرخ بلیت رفت و برگشت پروازهای اربعین بین ۱۸ تا ۲۲ میلیون تومان اعلام شد. اما پس از برخی واکنش‌ها، این عدد به ۱۵ تا ۱۸ میلیون تومان کاهش یافت. با این حال، تا این لحظه، نرخ قطعی و نهایی از سوی سازمان هواپیمایی کشوری اعلام نشده و همچنان بررسی‌ها در جریان است.در شرایطی که اربعین هر سال با مشارکت میلیونی مردم برگزار می‌شود، مدیریت هوشمندانه هزینه‌ها و سیاست‌گذاری منصفانه در حوزه حمل‌ونقل می‌تواند نقشی کلیدی در تسهیل این جریان ایفا کند و به ماهیت مردمی و معنوی مراسم اربعین اهمیت مضاعفی دهد.
 
الگوی کلی قیمت‌ها نشان می‌دهد که بلیت اتوبوس در همه کلاس‌ها و مسیرها با افزایشی بین ۴۰ تا ۸۰ درصد همراه بوده است. این افزایش در کلاس‌های VIP بیشتر به چشم می‌آید و در برخی موارد مانند مسیرهای مهران و شلمچه به بیش از ۷۰۰ هزار تومان رشد در یک سال رسیده است.در مقایسه با نرخ تورم عمومی یا متوسط افزایش نرخ سوخت، شیب رشد بلیت‌های اربعین فراتر از پیش‌بینی‌های عمومی است. این در حالی است که بخش زیادی از زائران اربعین، از اقشار متوسط یا ضعیف جامعه هستند که هزینه‌های سفر برایشان تعیین‌کننده است.
ارسال نظرات