ضرورت نقشآفرینی جدیتر حوزه در حل مسائل کشور/ هشدار شهید مطهری نسبت به نفوذ افکار بیگانه

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجتالاسلام علی احتشام عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در نشست «حوزه و نظام؛ صد سال جهاد و اجتهاد، چالشها و فرصتها» از سلسله نشستهای حوزه تمدن ساز در گذار به سده دوم که روز یکشنبه در خبرگزاری رسا برگزار شد، از نقش مهم رسانهها بهویژه خبرگزاری رسا در اطلاعرسانی مسائل حوزه علمیه تشکر کرد.
وی ضمن اشاره به مشکلات امروز جامعه، تأکید کرد: برخی مسائل دینی باید توسط نهادهای دینی پیگیری شود، اما متأسفانه در برخی موارد این وظایف به نهادهای غیرحوزوی واگذار شده است.
لزوم توجه به مشکلات دینی از سوی نهادهای حوزوی
حجتالاسلام احتشام با اشاره به مشکلاتی که از سوی جوانان و نوجوانان مطرح میشود، گفت: این مسائل باید از طریق نهادهای دینی پیگیری شود، زیرا بسیاری از مشکلات جامعه نیاز به مداخله نهادهای دینی دارد.
وی با تأکید بر فرمایشهای رهبر معظم انقلاب درخصوص ضرورت برطرف کردن ضعفها و توجه به وضعیت جامعه، گفت: اگر وظایف خود را به درستی انجام میدادیم، باید وضعیت جامعه بهتری میبود.
عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم برای تحقق مردمسالاری دینی به حوزههای علمیه اشاره کرد و گفت: حوزه علمیه باید در تأمین نیازهای دینی جامعه نقش اصلی را ایفا کند.
حجتالاسلام احتشام به برخی چالشهای موجود در جامعه اشاره کرد و تصریح کرد: حوزههای علمیه باید در حل این مشکلات مداخله کنند. از جمله این مشکلات بحران جمعیت و افزایش طلاق و کاهش ازدواج است، همچنین بحران اعتیاد و آسیبهای اجتماعی ناشی از آن نیز نیازمند توجه و کمک حوزه علمیه است.
مسائل اقتصادی و علمی جامعه
عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به مشکل بیکاری و تنبلی در جامعه افزود: بسیاری از افراد به اسم شغل معرفی میشوند، اما هنوز بیکارند و تنها در فضای مجازی به دنبال ارز و سکه میگردند.
وی همچنین از افت علمی در مدارس بهویژه در نتایج دبیرستانها از سال ۹۲ به بعد، ابراز نگرانی کرد و گفت: عدم علاقه به علوم انسانی و تمایل به رشتههای تجربی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
حجتالاسلام احتشام تاکید کرد: حوزههای علمیه باید در راستای حل مشکلات اساسی جامعه بهویژه در زمینههای دینی، اجتماعی، اقتصادی و علمی بیشتر مداخله کنند.
بحران کاهش ارزش پول ملی و وابستگی به دلار
حجتالاسلام احتشام همچنین به بحران کاهش ارزش پول ملی اشاره کرد و افزود: رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۶ صراحتاً نسبت به این موضوع هشدار دادند و خواستار تشکیل هیئتهایی برای بررسی این مشکل شدند، اما تاکنون اقدام مؤثری صورت نگرفته است.
وی وابستگی اقتصاد کشور به دلار را عاملی در فشار مضاعف بر مردم دانست و خواستار اقدام جدی برای حل این بحران شد.
عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، یکی دیگر از چالشهای اساسی کشور را مهاجرت نخبگان عنوان کرد و گفت: گزارشها حاکی از آن است که حدود ۷ میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی میکنند که بخش زیادی از آنها از نخبگان هستند.
وی همچنین نسبت به افزایش نقش و مرجعیت سلبریتیها و شبکههای اجتماعی در هدایت فکری جامعه هشدار داد و افزود: این پدیده در حالی رخ میدهد که باید مرجعیت دینی و علمی در اولویت قرار گیرد.
استاد حوزه علمیه در ادامه خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب خود شخصاً وارد موضوع تبیین تاریخ معاصر از جمله دوران طاغوت و شاه شدهاند و اقدامات رسانهای نیز در این راستا آغاز شده است؛ این نشان از اهمیت و حساسیت این مقطع دارد و نهادهای دینی باید در این زمینه همراهی بیشتری داشته باشند.
حجتالاسلام احتشام با اشاره به دیدگاههای شهید مطهری گفت: ایشان در آثار خود از جمله کتاب نهضتهای اسلامی نسبت به نفوذ افکار بیگانه هشدار دادهاند و آن را تهدیدی جدی برای اسلام دانستهاند.
وی افزود: شهید مطهری معتقد بود که حوزههای علمیه باید فعالیت علمی خود را چندین برابر کرده و از اشتغال صرف به فقه و اصول پرهیز کنند؛ بلکه باید به نیازهای روز جامعه پاسخ دهند.
وی همچنین به یکی از هشدارهای مهم شهید مطهری درباره سستی در مسائل دینی اشاره کرد و گفت: کوتاهی در رعایت اصولی مانند حجاب و مسائل طهارت، زمینهساز تضعیف دیانت در جامعه است و به تغییر سبک زندگی اسلامی میانجامد.
ضرورت حضور فعال حوزههای علمیه در مسائل کلان کشور
حجتالاسلام احتشام با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب از سوی رهبر معظم انقلاب، گفت: ایشان در این بیانیه و همچنین در دیدار با اعضای جامعه مدرسین بر نقش حوزه در همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دینی تأکید کردند. استمرار مردمسالاری دینی تنها با حضور فعال حوزههای علمیه در صحنه محقق خواهد شد.
عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه سخنان خود به تحلیل رابطه میان حوزه و نظام اسلامی پرداخت و با اشاره به نقش مهم مراجع و جامعه مدرسین در هدایت حوزه علمیه، تاکید کرد: حوزه مسئولیتهای علمی و دینی بسیاری را بر عهده دارد، اما در برخی مواقع ممکن است با چالشها و مشکلاتی نیز روبرو شود.
حجتالاسلام احتشام در ادامه به نظام اسلامی اشاره کرد و گفت: بر اساس قانون اساسی، نظام شامل سه قوه و نهادهای مختلفی از جمله سپاه، صدا و سیما و ارتش است که هرکدام مسئولیتهای خاص خود را دارند. این نهادها باید نیازهای مردم را برآورده کنند، اما آن بخش از نیازها که به حوزه مربوط میشود، باید بر اساس اصولی که امام خمینی(ره) در منشور روحانیت پیشبینی کرده، عمل شود.
وی با یادآوری فرمایشات امام خمینی (ره) در خصوص ضرورت آمادگی روحانیت برای واکنش به مسائل قبل از وقوع آنها، تاکید کرد: حوزه باید در این زمینهها فعالتر عمل کند. متاسفانه در حال حاضر بار مسئولیت در برخی از مسائل به دوش رهبر معظم انقلاب افتاده است و حوزه باید نقش بیشتری در این زمینهها ایفا کند.
حجتالاسلام احتشام به نامههای حضرت امام(ره) در ماههای آخر عمرشان اشاره کرد و گفت: امام(ره) در این نامهها به ویژه در نامه ۷ اردیبهشت از ضرورت همکاری مدرسین انقلابی و جوانان سخن گفتهاند و ایشان از روحانیت خواسته بودند که در کنار انقلاب و جوانان انقلابی حرکت کنند و با هماهنگی با آنها عمل کنند.
وی تاکید کرد: این نگرانیهای امام(ره) نشاندهنده دغدغه ایشان درباره وضعیت حوزه و نقش آن در انقلاب و نظام اسلامی بود.
حجتالاسلام احتشام در پایان اظهار کرد: رابطه میان حوزه و نظام باید بر اساس نظرات امام خمینی (ره) و اصول پیشبینی شده در منشور روحانیت شکل گیرد تا حوزه بتواند مسئولیتهای خود را به درستی و به صورت فعال انجام دهد و به این ترتیب نقش مؤثری در پشتیبانی از نظام اسلامی ایفا کند.
مهدی الهی