نگاهی به جایگاه مصعب بن عمیر در تاریخ اسلام


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام هاشمی پژوهشگر تاریخ و استاد حوزه با اشاره به جایگاه مصعب بن عمیر در تاریخ اسلام، گفت: وی از طایفه عبدالدار و از خویشاوندان پیامبر اکرم(ص) بود و در زمره نخستین افرادی قرار داشت که به اسلام گرویدند. در حالی که بسیاری از نزدیکان پیامبر(ص) در ابتدا به ایشان ایمان نیاوردند، مصعب بن عمیر از سابقون در اسلام بود و در همان روزهای نخست بعثت، در دارالارقم به پیامبر(ص) ایمان آورد.
مهاجرت به حبشه و مأموریت تبلیغی در مدینه
این پژوهشگر تاریخ اسلام افزود: مصعب بن عمیر در هجرت به حبشه شرکت کرد، هرچند پس از مدتی کوتاه بازگشت. اما مهمترین مأموریت او، اعزام به مدینه پس از پیمان عقبه بود. پیامبر(ص) او را به عنوان مبلغ قرآن، معلم احکام و امام جماعت به مدینه فرستاد. وی نخستین کسی بود که نماز جمعه را در مدینه اقامه کرد، پیش از آنکه پیامبر(ص) به این شهر هجرت کنند.
مصعب؛ مفسر قرآن و پرچمدار جنگ احد
حجت الاسلام هاشمی با اشاره به نقش مصعب بن عمیر در تبیین معارف قرآن گفت: او از معدود صحابهای بود که به عنوان "مقری" (استاد قرآن) شناخته میشد و پیامبر(ص) به او اعتماد کامل داشت. همچنین، وی در جنگ بدر حضور داشت و در جنگ احد، پرچمدار لشکر اسلام بود تا اینکه در همین نبرد به شهادت رسید.
شهادت مصعب و نزول آیه در شأن او
استاد حوزه علمیه با اشاره به شهادت مصعب بن عمیر در جنگ احد گفت: آیه «مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ» (احزاب: ۲۳) در شأن او و دیگر شهدای احد نازل شد. او در حالی که حدود ۴۰ سال داشت، به فیض شهادت نائل آمد و به عنوان الگوی مجاهدی فداکار در تاریخ اسلام ماندگار شد.
حجت الاسلام هاشمی در پایان تأکید کرد: مصعب بن عمیر به عنوان اولین امام جمعه در اسلام، نماد اتحاد، بصیرت و جهاد بود. امروز نیز نماز جمعه باید همان نقش تاریخی خود را در ایجاد وحدت اسلامی و مقابله با دشمنان ایفا کند.