لزوم جهاد مالی برای کمک به جبهه مقاومت
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد حوزه و دانشگاه در همایش علمی «جهاد مالی از وجوب شرعی تا مشارکت مردمی» که ظهر پنجشنبه یکم آذر ماه در سالن مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) قم برگزار شد، ضمن بیان اینکه فقه به یک سری مسائل بیشتر پرداخته و برخی از ابواب را کمتر مورد بحث قرار داده، اظهار داشت: پرداخت به برخی از مسائل فقه به دلیل هوشمندی مجتهدان بوده است؛ برخی مسایل فقه مانند هوا است که تا زمانی که مشکلی پیش نیاید مورد توجه قرار نمی گیرد ولی امروز با توجه به آلودگی هوا به موضوع مهمی تبدیل شده است.
وی با اشاره به پیشرفت روش منطقی استنباط مسائل فقهی از منابع دینی، اظهار داشت: فقه علاوه بر اینکه از ظرفیت های بنیان های عقلی استفاده کرده از امور دیگر نیز استفاده کرده است و استنباط از متن نیز برای ما مسأله بوده است.
استاد حوزه و دانشگاه با تاکید براینکه عرصه زیست و مسائل غیر معرفتی برای رسیدن به امور جدید در حوزه تحقیق موثر است، تصریح کرد: عوامل اجتماعی در شکل گیری این بحث ها مهم است و این مسأله به حدی مهم شده که عوامل معرفتی اصلی به حاشیه رفته است.
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا مسأله امامت را یکی از مهمترین بحث های اعتقادی برای شیعه توصیف کرد که جنبه حیثیتی دارد و ابراز کرد: به همین دلیل حوادث پس از رحلت پیامبر(ص) جزو مهمترین مباحثی بود که علمای شیعه به آن پرداخته اند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به شرایط دوران خلفای ستمگر که جمعیت شیعیان را به خطر انداخت، افزود: به همین دلیل مسائل اجتماعی و سیاسی در بسیاری از دوران ها به سبب امر تقیه مخفی نگاه داشته و کمتر به آن پرداخته شد و فقه ما بیشتر به مسائل فقه فردی توجه دارد.
وی تصریح کرد: چگونه باید ولایت فقیه در دوران قاجار که روس برای تصرف بخش های مهمی از ایران آمده بود اعمال می شد؟ حضرت آیت الله شبیری زنجانی گفت میرزای شیرازی به مسأله ضعف و قوت ناصرالدین شاه نسبت به قدرت های خارجی توجه داشتند؛ برای اینکه امری واقعیت تاریخی پیدا کند نیازمند فرهنگسازی و روش های اجتماعی و سیاسی است؛ مسائل ما به شکل طبیعی در زندگی ساری و جاری است و مشروطه و حوادث دوران قاجار که فقه را در عرصه های جدید زندگی وارد کرد نقش مهمی در پرداختن به مسائل اجتماعی و سیاسی داشت.
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا ضمن بیان اینکه مرحوم میرزای نائینی در شرایط رقابت فعال با متولی غاصب قرار داشت، گفت: وی سعی کرد در یک رقابت ایجابی مسأله ولایت فقیه را تئوریزه کند؛ امام راحل بحث اجرای ولایت فقیه را مطرح کردند و امروز که این مسأله به یک زندگی روزمره مردم مبدل شده است باید به آن توجه کرد و اگر توجه نشود دیگر نمی توانیم بگوییم که این امر از روی غفلت انجام شده، بلکه گاهی اوقات نپرداختن به این امر خیانت است.
استاد حوزه و دانشگاه چیستی نظامات اجتماعی و مخاطب بودن افراد و مخاطبان یک مسأله را با اهمیت دانست و گفت: اگر کسی شخصیت حقوقی داشت و به این امر پرداخت، بیشتر از جانب فتانت شخصی بوده است؛ مرحوم محقق داماد در این زمینه صاحب ابتکار بود و به این بحث به خوبی پرداخته است و در زمینه رویت هلال وی به نحو جدی وارد شده و آن را وظیفه حاکم دانست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: امروز اگر به برخی از مسائل نمی پردازیم به دلیل غفلت ناشی از سنت های تاریخی است. برخی از اوقات به حدی در فقه خصوصی توجه می کنیم که نسبت آن با نظامات اجتماعی را مورد غفلت قرار می دهیم.
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا با تاکید بر مساله جهاد مالی که به روز و مورد ابتلا است، اظهار داشت: امروز مرزهای تشیع، در مرزهای داخلی ایران خلاصه نمی شود بلکه مرزهای تشیع، مرزهای جهان اسلام است.