تفسیر قرآن بدون توجه به همه آیات ناقص است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام غلامعلی عزیزی کیا از اساتید حوزه علمیه قم عصر امروز در همایش نقش حدیث در تفسیر قرآن که در سالن اجتماعات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد با بیان اینکه اگر بخواهیم جوامع تفسیر روایی را به عنوان تفسیر تلقی کنیم باید دایره آن را وسیع بگیریم، اظهار داشت: نقش حدیث در تفسیر نقشی تعلیمی و آموزشی است و حدیث روش تفسیر را به ما می آموزد.
وی در ادامه با اشاره به مبانی و قواعد قرآن، افزود: احادیث امکان تفسیر را در چند محور مصونیت قرآن از تحریف و باور جامعیت قرآن مطرح می کنند.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه از حدیث در قرآن به دو روش مبانی و قواعد تفسیری به صورت مستقیم و غیر مستقیم می توان استفاده کرد، اذعان داشت: نقش تفسیر مستقیم را در دو حوزه مبانی، قواعد و روش می توان مشخص کرد.
حجتالاسلام عزیزی کیا با تأکید بر لزوم توجه به فضای نزول آیه اظهار داشت: فهم آیه برای کسانی که زمان نزول آیات قرآن و حیات پیامبر اکرم(ص) را درک کرده اند قابل استفاده بوده است اما اکنون پس از گذشت هزار و چهارصد سال باید آن قرائن بازسازی شود و بازسازی آن نیز با توجه با احادیث صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه اهل بیت(ع) همواره آیات قرآن را با توجه به احادیث پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) پیش از خود تفسیر کرده اند، خاطرنشان کرد: اهل بیت(ع) در تفسیر آیات به دلالت های غیر مطابقی استناد کرده اند.
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: لزوم تطبیق آیات بر موارد قابل تطبیق قاعده مهمی است و اهم روایات اهل بیت(ع) در همین قاعده تطبیقی ارائه می شود.
حجتالاسلام عزیزی کیا با بیان اینکه وحدت بیانی قرآن از نمادهای نظریه تفسیری اهل بیت(ع) است، اظهار داشت: آیات قرآن همواره در ارتباط با هم هستند و کسی که می خواهد قرآن را تفسیر کند بایستی به همه آیات توجه کامل داشته باشد.
وی سپس ابراز داشت: مفسر در تفسیر یک آیه باید به آیات دیگر توجه کند زیرا روش تفسیری اهل بیت(ع) تفسیر آیه بر اساس آیات دیگر است. کسی که بدون توجه به سایر آیات قرآن آیه ای را تفسیر می کند تفسیرش ناقص است و به منظور خداوند دست پیدا نخواهد کرد. /920/پ202/ع