انتشار کتابی در مورد ابن طفیل، معروفترین فیلسوف مسلمان اندلسی
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، نشر نامک کتاب «ابن طفیل: سرگذشت زندگی عقلانی» نوشته تانلی کوکونن و ترجمه پریسا سجادی را با شمارگان ۶۰۰ نسخه و در۲۰۰ صفحه منتشر کرد. این کتاب سیزدهمین جلد از مجموعه سازندگان جهان ایرانی ـ اسلامی نشر نامک است که با دبیری مرتضی هاشمی پور منتشر میشود. این مجموعه سابقاً در مورد شخصیتهای بزرگ علمی و سیاسی دیگری نظیر شیخ مفید، ملاصدرا، کریمخان زند، احمد بن حنبل، ابن عربی و... پژوهشهای درخور توجهی را عرضه کرده بود که مورد اعتنای جمع نخبگانی کشور واقع شده است.
ابن طفیل (وفات ۵۸۰ هجری قمری/ ۱۱۸۵ میلادی) با نام کامل نام کامل ابن طفیل، ابوبکر محمد بن عبدالملک بن محمدبن محمدبن طفیل القیسی؛ ملازم، فیلسوف، عارف، و طبیب سلطنتی خلفای موحدون بود. ابن رشد، مشهورترین فیلسوف ارسطویی قرون میانه را زیر چتر حمایت خود گرفت.در زمان ابن طفیل حکومت اسلامی در مغرب در دست موحدون قرار داشت و حکمای این سلسله به جمع میان عقل و دین علاقهمند بودند. وی سرمشق دانشمندان جامعالاطرافی است که موحدون سعی داشتند بپرورانند. ابن طفیل همچنین نقشی بهسزایی در بازشناسی حیات فکری مسلمانان در اروپای اوایل مدرن داشت و رساله و حیبن یقظانِ وی، یکی از اولین آثار فلسفه اسلامی است که به انگلیسی ترجمه شد. رساله حی بن یقظان هرچند رساله ای کم حجم است، اما به گفته محمد عبدالرحمن مرحبا، فیلسوف معاصر جهان عرب نویسندهاش توانسته است در آن «زبده معارف عصر خود و خلاصه تجارب معرفتی گذشتگان را جمع کند.»
تانلی کوکونن در روایتی موجز و تأملبرانگیز، با بررسی زندگی و اندیشههای ابن طفیل، از نفوذ و تاثیر حیبن یقظان، میگوید. حیبن یقظان در دوران مدرن اولیه بسیار محبوب شد و بارها مورد تقلید قرار گرفت. این کتاب که از این پس به یکی از پرخوانندهترین آثار ادبیات عرب تبدیل شده بود، بخشی از موفقیت خود را مرهون کیفیت ادبی بینظیرش و قسمتی را وامدار مقدمه بینظیری است که بر موضوعات و دغدغههای فلسفه اسلامی کلاسیک فراهم میکند. این مطالعه حی را در بستری تاریخی و فرهنگی قرار داده و تصویری زنده از جهانی که ابن طفیل دیده و جهانی که سودایش را داشته، خلق میکند.
رساله حی بن یقضان ابن طفیل که برگرفته از حی بن یقضان ابن سیناست، توسط زندهیاد استاد بدیع الزمان فروزانفر در عصر جدید تصحیح و ترجمه شد. بجز تالیفات فلسفی ابن طفیل آثار او در طب از جمله «ارجوزهن نیز اهمیت بسیار دارند. تانلی کوکونن در حال حاضر استادیار مدعو فلسفه در دانشگاه نیویورک ابوظبی است. او تألیفات زیادی درباره موضوعات فلسفه عربی و سنت ارسطویی منتشر کرده است.