شیوع وبا با گرم تر شدن هوا
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از جام جم آنلاین، با گرمتر شدن هوا، تشنگی نیز شدت مییابد و شاید همین موضوع باعث شود، برای رفع عطش، از آبهایی بنوشیم که بهداشتی بودن آنها برای ما محرز نیست.
وبا چیست؟
وبا یک بیماری واگیردار عفونی است که فقط در انسان ایجاد میشود. این بیماری شامل دو نوع کلاسیک و التور است که التور قدرت همه گیری بیشتری دارد.
در واقع وبا یک بیماری اسهالی است که توسط نوعی باکتری به نام «ویبریوکلرا» ایجاد میشود و از طریق آب یا غذای آلوده منتقل میشود.
در این میان آبهای سطحی و آبهای چاههای کم عمق میتوانند منابع عفونت باشند. ویبریوکلرا میتواند در محیطهای آبی برای سالها زندگی کند.
فصل همه گیری وبا در ایران از اردیبهشت شروع و در تابستان به اوج خود میرسد و در فصل پاییز انتشار بیماری کاهش یافته و در آذر ماه به صفر میرسد.
وبا معمولاً ۱۲ ساعت تا ۶ روز پس از مصرف مواد غذایی یا آب آلوده ایجاد میشود، در طول این مدت امکان انتقال بیماری به فرد دیگر وجود دارد و همین عامل میتواند به عنوان یک عامل خطر در شیوع بیماری وبا تلقی شود.
همچنین هر چیزی که آلوده به باکتری وبا باشد آلوده کننده است، مانند شنا کردن در آب آلوده یا شستن ظروف در آب آلوده، غذاهای دریایی خام، میوه و سبزیجاتی که به طور صحیح شسته نشدهاند و یا غذاهایی که در خارج از یخچال نگهداری شدهاند و آب چاهی که نزدیک چاه فاضلاب است، میتوانند وبا را منتقل کنند.
نکته حائز اهمیت اینجا است که غذاهای ترش یا آب لیمو مانع رشد ویبریوکلرا میشوند، پس بیمارانی که آنتی اسید مصرف میکنند به این بیماری حساس ترند زیرا اسید معده آنها کاهش پیدا میکند.
محمدرضا سربازی مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به اینکه هر ساله با گرم شدن هوا شرایط برای رشد میکروب در محیط و بیمار شدن افراد فراهم میشود، گفت: میکروب عامل وبا، فقط در انسان بیماری ایجاد میکند و از طریق مصرف آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع انسان آلوده سرایت میکند. در مواردی نیز انتقال بیماری از انسان به انسان نیز ممکن است صورت گیرد.
مهمترین راههای دور ماندن از وبا
رعایت بهداشت فردی و نحوی صحیح شستن دستها بعد از اجابت مزاج و قبل از صرف غذا، مهمترین اصل در پیشگیری از ابتلاء به وبا است.
از مصرف مواد غذایی در بیرون منزل به خصوص فروشندگان دوره گرد خودداری کنید.
برای نوشیدن آب و شستن ظروف از آب سالم استفاده کنید.
در رودخانههایی شنا نکنید که احتمال آلودگی آنها وجود دارد.
از شنا در محلهایی که تجمع آبهای راکد است خودداری کنید، زیرا منشأ آلودگی هستند.
قبل از مصرف میوه و سبزی آنها را انگل زدایی و ضد عفونی کنید.
در صورت دسترسی نداشتن به آب سالم و تصفیه نشده حتماً آن را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید.
کدام استانها درگیر وبا شدهاند
اولین موارد مشکوک به بیماری وبا، در استان کردستان مشاهده شد و به دنبال آن، گزارشهایی از استان کرمانشاه هم داشتهایم.
گفته میشود، ورود بی رویه و غیرقانونی اتباع بیگانه به کشور و همچنین پدیده خشکسالی در سالهای گذشته و بالاخص در سال جاری میتواند به شیوع بیماریهای منتقله از آب و غذا به خصوص وبا دامن بزند و عدم رعایت نکات بهداشتی در مصرف آب و غذا در فصل تابستان باعث افزایش شیوع این بیماری در کشور میشود.
مریم مسعودیفر رئیس اداره بیماریهای منتقله از آب و غذای وزارت بهداشت گفت: افرادی که قصد سفر به مناطق آلوده به بیماری را دارند، باید مراقب سلامتی خود باشند و بهداشت فردی شامل شستن دست با آب و صابون، مصرف آب آشامیدنی سالم و خوردن میوه و سبزی پس از ضدعفونی را رعایت کنند. در برخی از کشورهای همجوار بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت آمار بیماری وبا افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه کاهش دسترسی به آب آشامیدنی سالم تهدیدی برای گسترش شیوع بیماری وبا در منطقه است، افزود: دسترسی مناسب به آب بهداشتی سالم، جمعآوری و دفع بهداشتی فاضلاب، رعایت بهداشت فردی و…، همگی از عوامل مؤثر جلوگیری از گسترش شیوع وبا است که اگر هر کدام از عوامل به درستی رعایت نشود ممکن است شاهد گسترش بیماری باشیم.
مسعودی فر با عنوان این مطلب که در مورد بیماری وبا دو نگرانی عمده داریم، گفت: اول آنکه بیماری سرایت پذیری بالایی دارد و دوم اینکه اگر به موقع درمان نشود میتواند با کشندگی بالای ۵۰ درصد همراه باشد. اگر اقدامات پیشگیری در حین سفر یا در طول فعالیت روزانه به درستی انجام شود و اگر فردی که علائم مشکوک بیماری را داشت به سرعت به مرکز بهداشتی مراجعه کند تا درمان مناسب آغاز شود این خطر به شدت کاهش مییابد و حتی مرگ و میر ناشی از وبا به کمتر از یک درصد میرسد.
منبع: مهر