چه کسی لقب «معصومه» را برای حضرت برگزید؟/ بانویی که قم را به «قم» تبدیل کرد
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، دهم ربیع الثانی سالروز رحلت جانسوز حضرت فاطمه معصومه(س)، بانوی آب و آئینه، دختر موسی بن جعفر(ع) و برادر علی بن موسی الرضا(ع) در سال 201 هجری قمری است.
مظهر فضائل
حضرت فاطمه معصومه (س) مظهر فضائل و مقامات است. روایات معصومان، فضیلتها و مقامات بلندی را به آن حضرت نسبت میدهد. امام صادق(ع) در این باره میفرمایند: «آگاه باشید که برای خدا، حرمی است و آن مکه است و برای پیامبر خدا حرمی است و آن مدینه است و برای امیر مؤمنان حرمی است و آن کوفه است. بدانید که حرم من و فرزندانم بعد از من، قم است. آگاه باشید که قم کوفهٔ کوچک ماست. بدانید بهشت، هشت دروازه دارد که سه تای آنها به سوی قم است. بانویی از فرزندان من به نام فاطمه دختر موسی در آن جا رحلت میکند که با شفاعت او، همهٔ شیعیان ما وارد بهشت میشوند.»
مقام علمی حضرت معصومه (س)
حضرت معصومه (س)، از جملهٔ بانوان گران قدر و والامقام جهان تشیع است و مقام علمی بالایی دارد. نقل شده که روی جمعی از شیعیان به قصد دیدار حضرت موسی بن جعفر (ع) و پرسیدن پرسشهایی ازایشان در مدینهٔ منوره مشرف شدند. چون امام کاظم (ع) در مسافرت بود، پرسشهای خود را به حضرت معصومه (س) که در آن هنگام کودکی خردسال بود، دادند. فردای آن روز برای بار دیگر به منزل امام رفتند ولی هنوز ایشان از سفر برنگشته بود. پس به ناچار پرسشهای خود را بازخواستند تا در مسافرت بعدی به خدمت امام برسند.، غافل از این که حضرت معصومه (س) جواب پرسشها را نوشته بود. وقتی پاسخها را دیدند، بسیار خوشحال شدند و پس از سپاسگزاری فراوان، شهر مدینه را ترک کردند. از قضای روزگار در بین راه با امام موسی بن جعفر (ع) مواجه شده ماجرای خویش را بازگفتند. وقتی امام، پاسخ پرسشها را مطالعه کردند، سه بار فرمودند: «پدرش به فدایش.»
فضیلت زیارت
دعا و زیارت پر و بال گشودن از گوشهٔ تنهایی و تا اوج، با خدا بودن است. دعا و زیارت جامی است زلال از معنویت ناب در کام عطشناک زندگی و زیارت حرم حضرت معصومه (س) بارقهٔ امیدی رد فضای غبارآلود زمان، فریاد روح مهجور در هنگامهٔ غفلت و بی خبری و نسیمی فرحناک و برخاسته از باغهای بهشت است. زیارت مرقد حضرت فاطمه معصومه (س) انسان را از غرق شدن در گرداب نومیدی باز میدارد و به تلاش بیشتر دعوت میکند. زیارت مزار باصفای کریمهٔ اهل بیت (س) سبب میشود که زائر حرم خود را نیازمند پروردگار ببیند، در برابر او خضوع کند، از مرکب غرور و تکبر که سرچشمهٔ تمام بدبختیها و سیه روزیهاست فرود اید و حضرت معصومه (س) را واسطهٔ درگاه پروردگار عالمیان قرار دهد. بر همین اساس است که برای زیارت آن حضرت، پاداش بسیار بزرگی وعده داده شده و آن، ورود به بهشت است. در این باره امام جواد (ع) فرمود: «هرکس عمهام را در قم زیارت کند، بهشت از آن اوست.»
زیارت حضرت معصومه (س) از منظر روایات
دربارهٔ فضیلت زیارت حضرت معصومه (س) روایات فراوانی از پیشوایان معصوم (ع) رسیده است. از جمله هنگامی که یکی از محدثان برجستهٔ قم به نام سعد بن سعد به محضر مقدس امام رضا (ع) شرفیاب میشود، امام هشتم خطاب به ایشان میفرماید: «ای سعد! از ما در نزد شما قبری است.» سعد میگوید: «فدایت شوم! ایا قبر فاطمه دختر موسی بن جعفر (س) را میفرمایید؟ میفرماید: «آری، هرکس او را زیارت کند، در حالی که به حق او آگاه باشد، بهشت از آن اوست.»
پیشوای جهان تشیع، امام جعفر صادق (ع) نیز در این باره میفرماید: «هرکس او را زیارت کند، بهشت بر او واجب میشود.» در حدیث دیگری آمده است: «زیارت او، هم سنگ بهشت است.»
امام رضا (ع) و لقب معصومه
حضرت فاطمه معصومه(س) بانویی بهشتی، غرق در عبادت و نیایش، پیراسته از زشتیها و شبنم معطر آفرینش است. شاید یکی از دلایل انتخاب نام «معصومه» برای این بانو، آن باشد که عصمت مادرش، حضرت زهرا(س) در او تجلی یافت. بر اساس پارهای از روایات، این لقب را امام رضا(ع) برای این بانونی والامقام برگزیدند؛ چنان که فقیه بلند اندیش و سپیدسیرت شیعه، علامه مجلسی در این باره میگوید: «امام رضا(ع) در جایی فرمود، هرکس معصومه را در قم زیارت کند، مانند کسی است که مرا زیارت کرده است.»
قم شدن قم
رهبرانقلاب در جریان سفرشان به استان قم در سال 89 در جمع طلاب و فضلا و اساتید حوزه علمیه قم گفتند: بدون تردید نقش حضرت معصومه (سلام اللَّه علیها) در قم شدن قم و عظمت یافتن این شهر عریقِ مذهبىِ تاریخی، یک نقش ما لا کلام فیه است. این بانوی بزرگوار، این دختر جوانِ تربیتشدهی دامان اهلبیت پیغمبر، با حرکت خود در جمع یاران و اصحاب و دوستان ائمه (علیهمالسّلام) و عبور از شهرهای مختلف و پاشیدن بذر معرفت و ولایت در طول مسیر در میان مردم و بعد رسیدن به این منطقه و فرود آمدن در قم، موجب شده است که این شهر به عنوان پایگاه اصلی معارف اهل بیت (علیهم السّلام) در آن دورهی ظلمانی و تاریکِ حکومت جباران بدرخشد و پایگاهی بشود که انوار علم و انوار معارف اهلبیت را به سراسر دنیای اسلام از شرق و غرب منتقل کند./841/د101/ب1
سلام بر تو، زیباترین مطلع غزلهای عاشقی
سلام بر نجابت دستها و کرامت نگاههایت
«اَلسَّلامُ عَلَیْکِ یا فاطمة معصومه»
سالروز وفات حضرت معصومه (س) تسلیت باد
را به محبان و شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام تسلیت میگوییم
اشک ریز و ماتم زده، رفتنت را به سوگ نشسته اند
وفات فاطمه معصومه (س) تسلیت باد
دختره تمام خوبیا سلام
بـه نیابت از امام رضا میگیمای حبیبۀ امــام رضـا سلام
وفات فاطمه معصومه (س) تسلیت باد
خاک این شهر به چشمان تو عادت دارد
خوش بحال نفس قم که لیاقت دارد.
چون تو یک روز از این کوچه گذشتی
عمری زندگی در دل این شهر سعادت دارد
سالروز وفات حضرت معصومه (س) تسلیت باد
مرغ دل شیعیان چه نوحه خوان آمده
سیه بپوشیده قم به سوگ آن حضرتش
مشهد پاک رضا به سر زنان آمده
سالروز وفات حضرت معصومه (س) تسلیت بادای که موسیالرضا را خواهری
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى الْإِمَامِ التَّقِیِّ النَّقِیِ وَ حُجَّتِکَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى الصِّدِّیقِ الشَّهِیدِ صَلاَةً کَثِیرَةً تَامَّةً زَاکِیَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً کَأَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ