جلد 44 کتاب موسوعة الفقه الاسلامی طبقا لمذهب اهل البیت منتشر شد
به گزارش خبرنگار سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، تولید منابع مرجع، یکی از پربارترين و گران مايه ترين مواريث فرهنگ و تمدن بزرگ اسلامی برای نسل امروز مسلمین جهان است. یکی از مهم ترین منابع مرجع، دانشنامه ها، دائرة المعارف ها و موسوعه ها هستند. امروزه دائره المعارف ها با استفاده از میراث و آثاری مانند احصاء العلوم فارابی، دانشنامه علایی، قانون وشفای این سینا، ذخیره خوارزمشاهی سعی دارند مجموعه ای از مفاهیم، مسائل و موضوعات علمی را دسته بندی شده، منظم و فشرده ارائه کنند.
دائرة المعارف نویسی به روش نوین دارای چند ویژگی است: دستیابی به اطلاعات براساس نظم الفبایی، موضوعی یا تاریخی است؛ عینیت و استقلال رای در آنها در نظر گرفته شده است؛ مقالات به صورت موجز و با قلمی علمی نوشته میشوند؛ مطالب علمی، مستند و استاندارد شده تنظیم شده است.
یکی از دائره المعارف های تخصصی در حال تولید در جهان اسلام، «موسوعة الفقه الاسلامی طبقاً لمذهب اهل بیت علیهم السلام» است. تولید این موسوعه تخصصی نشان گر میزان و عمق تحقیقات فقهی، تعداد زیاد دانشمندان اسلامی، توان انجام تحقیقات گروهی نظام مند، دانش های تبعی و تجارب علمی جامعه فقهی شیعه با تمرکز بر حوزه علمیه قم است.
تدوین این دائرة المعارف فقهی مورد تأیید و تأکید رهبر معظم انقلاب بوده تا دنیای اسلام و مراکز علمی و حوزوی را با مسائل و معارف و زوایای فقه مکتب اهل بیت(ع) آشنا سازد؛ معظم له یکی از آرزوهای علمی خود را تولید و تهیه دايره المعارف فقه اسلامى بر مذهب اهل بيت (ع) عنوان کرده و خطاب به حضرت آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی (ره) چنین مرقوم کرده اند: «امروز كه دنياى اسلامى بلكه همه مراكز و حوزه هاى علمى جهان مشتاق آشنايى با همه مسائل و معارف و زواياى فقه مكتب اهل بيت(ع) اند، مجموعه اى كه حاكى ازهمه ابواب و انظار و مؤلفات اين عرصه وسيع باشد در دست نيست».
بر اساس دستور رهبر معظم انقلاب، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهل بیت(ع) راه اندازی و تا کنون 44 جلد موسوعه فقهی را تهیه و منتشر کرده و در اختیار محققان و مراکز فقهی قرار داده است. مدخلهای «موسوعه الفقه الاسلامی طبقاً لمذهب اهل بیت علیهم السلام» براساس ذوق عرفی و تخصصی فقهی محققان و فقه پژوهان موسسه دائرة المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهل بیت(ع) برگزیده شده است که شامل اصطلاحات فقهی، عناوین ابواب و مسائل فقهی، موضوعات و عناوین احکام شرعی، عناوین وضعی و حقوقی و عناوین مرتبط با فقه است.
انتشارات مؤسسه دائرةالمعارف فقه اسلامی جلد 44 «موسوعه الفقه الاسلامی طبقاً لمذهب اهل بیت علیهم السلام» تألیف موسسه دائرة المعارف فقه اسلامی را به زبان عربی به چاپ رسانده است.
ساختار کتاب
جلد 44 این موسوعه که به خیار پرداخته در 43 مدخل به صورت مفصل پرداخته است.
مدخل های موضوعی جلد 44 «موسوعه الفقه الاسلامی طبقاً لمذهب اهل بیت علیهم السلام، الجزء الرابع و الاربعون» عبارتند از: دار، دارالإسلام، دار الحرب، دامعة (انظر:دیات)، دامغة (انظر:دیات)، دامیة (انظر:دیات)، دانق (انظر:دیات)، دُبّاء، دباغة، دُبر، دجاج، دحو الأارض (انظر: یوم دحو الأرض)، دخان (انظر: تدخین)، دخول، درء الحدّ (انظر:حدّ، شبهة)، دُرّاج، درع، درک (انظر:ضمان الدرک)، درهم و دینار، دُستور، دعاء، دعوی، دعوة، دفّ، دفاع، دفع، دفق، دفن، دفیف و صفیف (انظر:أطعمه و أشربة)، دقیق، دلّال (انظر: دلالة)، دلالة، دلو، دلیل، دم، دمع، دناءة، دنانیر (انظر: درهم و دینار)، دهری، (انظر: الحاد، کفر)، دُهن، دواء (انظر: تداوی)، دود، دولة.
در ابتدای هر مدخل، مقدمه ای کوتاه درباره آن مدخل آمده، سپس تعاریف اصطلاحی درباره هر مدخل، الفاظ مرتبط، پیشینه تشریع و سرآغار بحث در آثار فقهی، حکمت تشریع، اقسام موضوع مورد بحث، تاریخ مسئله در فقه، انواع و احکام فقهی مرتبط بحث شده است. در پایان، مصادر تحقیق شامل منابع و مآخذ و فهرست تفصیلی مداخل موضوعی ارائه شده است.
ویژگی های اثر
1. پرداختن به اصطلاحات فقهى شرعى
2. آوردن عناوين ابواب و مسائل فقهى
3. بررسی موضوعات احكام شرعى
4. مشخص کردن عناوين احكام شرعى
5. پرداختن به عناوين وضعى و حقوقى
6. آوردن عناوين مرتبط با فقه
جمع بندی
دائره المعارف فقه اهل بیت علیهم السلام پس از چند سال وقفه، به تازگی با مدیریت و اشراف حجت الاسلام والمسلمین حسن آقا نظری کار خود را با قوت ادامه داده و توانسته چندین جلد از کارهای تحقیقی جدید خود را منتشر و روانه بازار نشر و اندیشه فقهی کند. جلد 44 «موسوعه الفقه الاسلامی طبقاً مذهب اهل بیت علیهم السلام» مدخل خیار را در 44 عنوان اصلی بررسی کرده است.
برشی از کتاب
در صفحه 261 جلد 44 «موسوعه الفقه الاسلامی طبقاً لمذهب اهل بیت علیهم السلام» درباره دفاع این مطالب نگاشته شده است:
دفاع اولا تعریف لغوی دفاع: دفاع گرفته شده از دفع به معنی گرفتن به زور و دور کردن است وقتی می گویند: دفعته دفعا: یعنی دورش کرد و جلوی اذیتش را گرفت. تعریف اصطلاحی: دفاع در اصطلاح فقها با معنی لغوی آن اختلافی ندارد و دفاع استعمال می شود در دور کردن دشمن از اینکه تسلط پیدا کند بر خون و آبرو و اموال و جان های مسلمین به هر نحوی.
یا دور کردن شخصی که به او می خواهد حمله کند یا بر حریم او و مال او بخصوصه، این دور کردن چه می خواهد با استفاده از نیروی لازم برای مقاومت باشد یا به واسطه وسائل و راه های دور کردن و اقدامات احتیاطی نظامی برای آن باشد.
جلد 44 «موسوعه الفقه الاسلامی طبقاً لمذهب اهل بیت علیهم السلام» تألیف مؤسسه دائره المعارف فقه اسلامی در 608 صفحه به زبان عربی روانه بازار نشر شده است.
علاقمندان می توانند از طریق تماس با شمار تلفن 02537739999 یا مطالعه کتابخانه دیجیتال به نشانی اینترنتی http://www.afiqh.org/dlibviewer/dlib_show.php?iid= یا مراجعه به فروشگاه دائمی کتاب به نشانی قم، میدان روح الله، نمایشگاه دائمی کتاب موسسه دایره المعارف فقه اسلامی و تلفن 02537745608 از این موسوعه فقهی استفاده کرده یا آن را خریداری کنند./826/