کتاب "شیوهنامه روزنامهنگاری" منتشر شد
به گزارش سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، قواعد 6 فرم روزنامهنگاری به صورت کاربردی در کتاب شیوهنامه روزنامهنگاری بیان شده است.
گزارش خبری،گزارش توصیفی، تحلیلی و تحقیقی، مصاحبه خبری و عمقی، یادداشتنویسی، مقالهنویسی و نقدنویسی و عکاسی خبری 6 فرم تولید در روزنامهنگاریاند که در کتاب «شیوهنامه روزنامهنگاری» به دستورالعملهای تولید آنها (به همراه تیترنویسی و فتوژورنالیسم حرفهای) پرداخته شده است.
مجیدرضائیان درباره این کتاب گفته است: ما به یک شیوهنامه جدید در روزنامهنگاری نیاز داشتیم تا به نوعی از شر «وی گفت»، «وی افزود» راحت شویم؛ از این رو، کتاب شیوهنامه روزنامهنگاری در پی تبیین قواعد کاربردی تولید محتوا در روزنامهنگاری است.
مجید رضائیان فعالیت حرفهای خود را از سال 1359 در روزنامه جمهوری اسلامی آغاز کرد و پس از آن با روزنامههای صبح آزادگان، کیهان، روزنامه جامجم و خبرگزاری ایرنا همکاری داشته است.
کتاب «شیوهنامه روزنامهنگاری» در 11 فصل و 192 صفحه به چاپ رسیده و سرفصل های آن به شرح زیراست:
فصل اول: شیوهنامه ارزش خبری؛ از تشخیص تا بهکارگیری
در این فصل یاد میگیرید که چگونه ارزشهای خبری را تشخیص داده و سپس آنها را در نگارش خبر به کار ببرید.
فصل دوم: شیوهنامه عنصرشناسی؛ از کاربرد عناصر اطلاعاتی تا چیدمان اطلاعات در خبر
آنچه در این فصل آموزش میبینید این است که ابعاد رویداد را باید چگونه دید و به سراغ اطلاعات رفت؛ همچنین لایه دوم اطلاعات هم در قالب اطلاعات افقی و عمودی توضیح داده شده است.
فصل سوم: شیوهنامه خبرنویسی؛ از سبکهای سنتی و نوین تا کاربرد واژگان
اگر هنگام کاربرد واژگان در سر پاراگرافها دچار تردید میشوید این فصل به شما کمک میکند تا جایگاه درست ترکیباتی همچون با این وجود، در حالیکه و امثال آن را آموخته و در سرپاراگرافها به درستی به کار ببرید.
فصل چهارم: شیوهنامه گزارش خبری؛ دو سبک نوین به همراه دستورالملهای نوشتن
دو سبک نوین گزارش خبری از سوی پژوهشگر تحت عنوان فوکوسنویسی و سناریونویسی با ذکر نمونه در این کتاب پیشنهاد و آموزش داده شده و نیز در مورد سبک گیلاس، ساعت شنی و سبک روایی داستانی هم به اختصار قواعد آنها توضیح داده شده است.
فصل پنجم: شیوهنامه گزارشنویسی توصیفی، تحلیل و تحقیقی
گزارشنویسی سهل ممتنع است. تصور این که ساده میتوان قلمفرسایی کرد ما را گزارشنویس نخواهد کرد. گزارش توصیفی قواعدی دارد که با گزارش تحلیلی و تحقیقی هر کدام به طور جداگانه متفاوت است که در این کتاب مطرح و تبیین شده است.
فصل ششم: شیوهنامه مصاحبه خبری و عمقی
اگر در مصاحبه خبری دنبال کسب اطلاعات، تعقیب خبری و تکمیل رویدادید، در مصاحبه عمقی در پی اخذ دیدگاه خواهید بود که مصاحبه شما را پر از چالش میکند. چگونه به چنین مصاحبههایی چه در انجام و چه در تنظیم دست پیدا کنیم؟ رابطه پرسش و پاسخ در مصاحبه چیست و از این رابطه چه استفادهای میتوان کرد؟
فصل هفتم: شیوهنامه یادداشتنویسی
فصل هشتم: شیوهنامه مقالهنویسی
فصل نهم: شیوهنامه نقدنویسی
در فصلهای یادداشت، مقاله و نقدنویسی با اصولی مواجه میشویم که ما را در این فرمهای فرآیندی و غیرخبری به گونهای آشنا کند تا به نمونهای تولیدی اثرگذار دست یابیم.
فصل دهم: شیوهنامه تیترنویسی و تکنیکها
در این فصل قواعد و تکنیکهای نگارش تیتر از کتاب تیترنویسی به قلم خود نویسنده به اختصار آورده شده است.
فصل یازدهم: شیوهنامه فتوژورنالیسم
همه موبایل بهدست شدهاند، اما قواعدِ حرفهایِ عکاسی خبری، چیز دیگری است. در این فصل، به ارزش کار عکاسان حرفهای ایران و جهان در قالب قواعد فتوژورنالیسم حرفهای بیشتر پی خواهیم برد.
این کتاب سال گذشته منتشر شده، اما به خاطر شیوع بیماری کرونا معرفی آن به تعویق افتاده است./826/د102/ق