«آبشار اندیشه» و «مقتل نوجوان» رونمایی شد
به گزارش سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، مراسم رونمایی و تجلیل از پدیدآورندگان کتابهای «آبشار اندیشه» و «مقتل نوجوان» نوشته حجتالاسلام علی شعیبی، عصر دیروز ۲۷ مرداد، با حضور علی شعیبی، محمدحسین صلواتیان و محسن بغلانی مدیر بخش کودک و نوجوان انتشارات قدر ولایت (گل آبی) در کتابفروشی شرکت چاپ و نشر بینالملل برگزار شد.
بغلانی در ابتدای مراسم گفت: نون و القَلَمِ و ما یَسطُرون (خداوند در این آیات به قلم و هر آنچه که نوشته میشود سوگند یاد کرده است. بنابراین شاید این سوال پیش بیاید که علت چه بوده است؟ بزرگترین علت آن بوده است که قلم و نوشتن یکی از اعظم نعمتهای الهی برای بشر بوده است. کمااینکه در جای دیگری از قرآن پس از خلقت بشر، بحث آموختن قلم و علم را بیان میکند.
امروز رونمایی از دو عنوان کتاب نوجوان را داریم، نوجوانی که به گفتۀ امام راحل (ره)، آیندهساز جامعه اسلامی ماست. نوجوانی که چشم امید امام به او بود و اکنون هم چشم امید رهبری به آنهاست و نوشتن برای نوجوان اهمیت ویژهای دارد چرا که امیرالمؤمنین (ع) میفرمایند که: آنچه نوجوان در این سنین میآموزد مانند کندهکاری بر روی سنگ است و در حافظه و روح و روان نوجوان باقی خواهد ماند. نوجوانی که امروز در هجمه شدید فرهنگی واقع شده است تا جایی که ما در این هجمه فرهنگی بسیاری از نوجوانانمان را از دست دادیم. نوجوانانی که از فرهنگ ملی و دینی خودشان جدا شدند و دنبال فرهنگهای دیگر چه از نوع شرقی و چه غربی رفتهاند. به همین دلیل نوشتن برای نوجوانان، در جامعه اسلامی ما و در این دوران بسیار حائز اهمیت است. از طرف دیگر نوشتن برای نوجوانان دارای ظرافتهای خاصی است.
وی در ادامه گفت: در کتاب «آبشار اندیشه» سعی شده تا بهدور از مستقیم گوییهای رایج، ذهن نوجوان را در برابر دنیای پیرامون خودش به چالش بکشد و بعد با ظرافت خاصی به این چالشها پاسخ دهد. شاید این کتاب، کتاب راهنمایی برای والدین باشد تا بتوانند به راحتی اینگونه مسائل را برای نوجوانانشان مطرح کنند. در این کتاب سعی شده نوجوان به فکر وادار شود و تا زمانی که به پدیدههای پیرامون خود نگاه میکند، دنبال چراییهای آن باشد. در واقع در این اثر سعی شده تا دروازهای از فلسفه را به روی نوجوان باز کند. فلسفه همان علمی است که رهبر معظم انقلاب تأکید فراوانی بر آموزش این علم به قشر کودک و نوجوان دارند و کمتر کسی به دنبال تبیین این مسائل آمده است.
وی در ادامه گفت: به زودی یک رمان فلسفی در مؤسسه قدر ولایت منتشر خواهد شد که حتماً مورد توجه واقع خواهد شد.
دومین کتابی که امروز رونمایی خواهد شد، کتاب «مقتل نوجوان» است. کتابی که با بیانی شیوا به توضیح و بیان واقعۀ کربلا پرداخته است. اهمیت مقتلخوانی بر هیچکس پوشیده نیست و شاید مهمترین تأکیدات رهبر در بحث واقعه کربلا، تأکید بر مقتلخوانی است و علت این همه تأکید آن است که این واقعه بزرگ مورد تحریف واقع نشود. در این کتاب از مقاتل و احادیث معتبر و مستند استفاده شده است و زندگینامه اباعبدالله از تولد تا شهادت بیان شده است.
حجتالاسلام علی شعیبی در ادامه مراسم بیان کردند: تأکید بزرگان بر تفکر است. لذا کمال دینداری در علمآموزی است و در اسلام هم بیشتر از اینکه به تعبد تأکید شود، بر تعقل و تفکر تأکید شده است. در اسلام هیچ جایی بیان نشده است که بروید و بپذیرید و تعبد کنید و بسیار داریم، اَفلا یَتَفکّرون، اَفلا یَتَدَبّرون، اَکثَرَهُم لایَعقِلون.
در ادامه بغلانی از شعیبی دربارۀ علت نوشتن برای نوجوانان پرسید.
شعیبی در پاسخ به این سوال بیان کرد: امام صادق (ع) فرمودند: «به داد جوانهایتان برسید قبل از اینکه مُرجِعه (در آن زمان یک فرقه انحرافی بود)، آنها را از شما برُباید.» امروز باید به داد جوانها برسیم قبل از اینکه دشمن فکر و دینشان را برباید. همچنین میزان تأثیرگذاری که میتوان بر نوجوانان گذاشت با بزرگسالان قابل مقایسه نیست.
من سالها با جوانان و نوجوانان دبیرستانی کار کردهام، آنجا بود که این کمبود را احساس کردم. آن زمان یک کتاب مناسب با سن آنها نبود و ما به اجبار کتاب آقای استادی را تدریس میکردیم؛ کتابی که برای دانشجویان مقیم اروپا نوشته شده بود و یا کتابهای آقای مکارم و آقای قائمی را تدریس میکردیم. بعد از این کتاب اصول دینی را برای نوجوانان نوشتیم که در نشر معارف چاپ و منتشر شده و با استقبال زیادی روبهرو شد.
بغلانی در سوال دیگری از شعیبی در خصوص اهدافش پرسید و اینکه با توجه به اهدافی که مدنظر داشته، آیا در کتاب «آبشار اندیشه» به آنها رسیده و اگر نرسیده تا چه حد به آن دست پیدا کردهاید؟
شعیبی در پاسخ گفت: این یک چیز نسبی است و نمیشود گفت که بهطور کامل به اهدافمان رسیدهایم. افراد و برداشتها متفاوت هستند، اما در این کتاب سعی شده به زبان ساده و همه فهم مطالب تبیین شود و هرکس بنا بر محیط و شرایط اطراف خودش بتواند به سؤالها پاسخ دهد. به نظر من همین که ذهن نوجوان به سمت جهانبینی توحیدی برده شود، کفایت میکند.
وی در جواب اینکه این کتاب آموزشی برای بزرگسالان است گفت: در این کتاب هر چیزی که بیان شده است، ذیل آن علت بیان آن برای والدین را توضیح دادهایم تا والدین بدانند چرا این مباحث را مطرح میکنیم. ضمن اینکه ارزش این مطالب برایشان روشن شود و متوجه شوند که باید بیشتر روی این مسائل کار کنند.
شعیبی در توضیح راجع به کتاب «مقتل نوجوان» گفت: یکی از علتهایی که این اثر نوشته شد این است که من به عنوان یک طلبه نهایت آرزویم، نوشتن برای سیدالشهدا بوده است که تأکیدات فراوانی درباره جایگاه و مقام کسی که در مصیبت سیدالشهدا بگرید و دیگران را بگریاند آمده است. دلیل دیگر این که در این مسئله دستمان برای نوجوانان خالی بود. به عقیدۀ من مهمترین بحث شناساندن امام حسین (ع) به نوجوانان است؛ چرا که بچههای ما از همان کودکی به لباس سیاه و فضای روضه مأنوس میشوند ولی خلأهایی وجود دارد و شبهاتی ایجاد میشود و بدون پاسخ میماند.
شعیبی در جواب اینکه چرا مستقیم به مقتل نپرداخته است گفت: اگر مستقیم وارد مقتل میشدیم، هدف آن واقعۀ عظیم ذبح میشد. امام حسین (ع) آمد و شهید شد. که بود؟ چه شد؟ چرا شهید شد؟ اول باید تفاوت امام با یزید بیان میشد. باید یزید به بچهها شناسانده میشد و جایگاه او را نسبت به امام روشن میکردیم. اگر این بحث مطرح نمیشد، علاوه بر اینکه پاسخی به سوالات بچهها داده نمیشد، سؤالهای متعددی هم برایشان مطرح میشد، لذا ریشۀ ماجرا لازم بود مطرح شود چرا که آمادگی ذهنی و شناخت اهل بیت، پیشزمینه واقعه کربلا است.
در ادامه محمدحسین صلواتیان درباره تصویرگریهای این اثر صحبت کرد و گفت: کتاب «آبشار اندیشه» تجربه بحث تفکر و تفقه و تدبر در آیات قرآن کریم را به خوبی بیان کرده است. در این آثار سعی کردهام جزئیات مدنظر به درستی به تصویر کشیده شود و مطلبی از قلم نیفتد. مفاهیم بیان شده در کتاب باید در قالب تصویر هم رنگ میگرفت. این اثر یک کتاب فلسفی است و با فکر و اندیشه سروکار دارد و جایی برای غفلت نگذاشته است ضمن اینکه فلسفه اسلامی از عقل عبور میکند و به قلب میرسد و قلب را احیا میکند.
نوجوانان امروز اکثر اطلاعاتشان را از روضه میگیرند ولی ناقص! اما کتاب مقتل نوجوان، آنها را به واقعیت نزدیک میکند.
در پایان این مراسم از علی شعیبی نویسنده این دو اثر و محمدحسین صلواتیان تصویرگر تجلیل به عمل آمد./826/د102/ق