نگاهی به «تأثیر تمدن پارسی در آندلس اسلامی»
به گزارش سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، «تأثیر تمدن پارسی در اندلس اسلامی»، نوشته گابریله دولدقدر با ترجمه کریم زاشا و به اهتمام سیدعلی موجانی از سوی نشر مورخ منتشر شد.
در تأثیر و حضور ایرانیان در آندلس معمولاً نظرات مختلفی مطرح میشود؛ گروهی منکر حضور و تأثیر ایرانیها بر این منطقه هستند و گروهی دیگر نیز با اغراق از نقش ایرانیان در تحول فرهنگ و هنر آندلس سخن میگویند. با وجود همه این دیدگاهها، آثار به یادگار مانده در این منطقه و همچنین حضور دانشمندان ایرانی در این منطقه و تأثیر آنها بر حوزههای مختلف از موسیقی و ستارهشناسی گرفته تا ادبیات و هنر بر نقش تأثیرگذار ایرانیان بر این منطقه پس از فتح توسط سپاه اسلام تأکید دارد. در واقع میتوان گفت اگرچه شاید ایرانیها در فتح آندلس نقشی نداشتند، اما در پویایی و ماندگاری هنر، ادبیات و دانش در این منطقه نقش بیبدیلی ایفا کردهاند.
کتاب «تأثیر تمدن پارسی در اندلس اسلامی» تلاش دارد تا به نقش ایرانیان در این منطقه بپردازد و از وجوه مختلف این مسئله را بررسی کند. در معرفی این اثر آمده است: این کتاب در درجه اول یک کار بینرشتهای میان تاریخ، دین و هنر است؛ کاری که ما در دوره سخت نیازمند آن هستیم. در واقع، روزگاری که آفت ملیگرایی مانند خوره به جان ملتها افتاده؛ از یک سو ملتی را از باقی ملتها جدا کرده و از سوی دیگر، تعصب و کورباطنی و خودمحوری را در آنان فزونی میبخشد، اگر ما بتوانیم مناسبات انسانی را به خصوص در سایه اخلاق و دین، و در قالب هنر توسعه دهیم، میتوانیم امیدوار باشیم تا از پیامدهای منفی ملیگرایی افراطی جلوگیری کنیم.
بدین ترتیب، پژوهش بین رشتهای آن هم در حوزه جغرافیایی بینالمللی یا منطقهای، همیشه میتواند تقویتکننده مناسبات انسانی باشد. نویسنده در این کتاب میکوشد با ایجاد یک پل بین هنر، دین، تاریخ، سیاست و اقتصاد، ما را در جریان مناسبات دو منطقه بزرگ که هر کدام سهمی عظیم در تمدن اسلامی دارند بگذارد؛ ایران و اندلس. نمای کلی کتاب در جهت تحقق یک کار بین رشتهای در حوزه دین و هنر، میان دو نقطه مهم در شرق و غرب اسلام است.
نشر مورخ کتاب حاضر را در 470 صفحه و به قیمت 65 هزار تومان در دسترس علاقهمندان قرار داده است./826/د102/ق