انتظارات مقام معظم رهبری از جوان ایرانی
به گزارش خبرنگار سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا، چاپ بیستم و یکم کتاب توقف ممنوع (انتظارات مقام معظم رهبری از جوان ایرانی) نوشته اسما حیدری توسط موسسه انتشارات شهید کاظمی روانه بازار شد.
تولید علم در گرو داشتن نیروی جوان و زبده است و داشتن نیت.روی جوان یعنی مهیا بودن شرایط برای تولید علم. همانگونه که از نام کتاب مشخص است، مطالب بیانشده در این کتاب جنبه محرک برای جوانان را دارد،، یک فرآیند جهتدار از حرکت دانشآموزی تا جنبش نرمافزاری که ماحصلش دانشگاه و تحصیلات تکمیلی خواهد بود. محرکی که جوان را از متوقف شدن منع میکند و او را به حرکت روبهجلو و تلاش برای رسیدن به مراتب بالاتر تشویق میکند.
مقام معظم رهبری همواره نسبت به نسل جوان دغدغه داشته و دارند و مسائل مربوط به این بخش از جامعه را با حساسیت ویژهای دنبال میکنند. همین نگاه دقیق و دلسوزانه باعث شده است که ایشان در موقعیتهای مختلف در ارتباط با مسائل مرتبط با نسل جوان و انتظاراتی که از آنها دارند صحبت کنند.
البته با توجه به گستردگی موضوعات مرتبط به نسل جوان ایشان به فراخور هر مناسبتی که با جوانان و دانشجویان صحبتی داشتهاند، مسائلی متناسب با همان مناسبت را مطرح کردهاند. به همین خاطر این نیاز احساس میشد که باید صحبتهای رهبری در این حوزه را دستهبندی کرد تا بتوان در هر حوزه اهم مسائل مطرح شده از سوی ایشان را مشخص کرد.
چینش بیانات ذکر شده از رهبری در این کتاب بهصورت کاملاً هوشمندانه است، به شکلی که مخاطب حس میکند تمام این بیانات پشت سرهم بیانشدهاند، در حالی که هرکدام از بیانات مربوط به دیداری متفاوت است.
ساختار کتاب:
در این کتاب در سه فصل مجزا به ارائه بیانات ایشان پرداختهشده است.
فصل اول شامل بیان ویژگیهای نوجوان و جوان ایرانی و فصل دوم شامل انتظارات مقام معظم رهبری از نوجوان و جوان ایرانی در راستای حرکت علمی و فصل سوم شامل توصیهها و انتظارات ایشان از اجتماع، مدرسه و دانشگاه و تبیین وظایف آنان است. قطعاً آنچه نگاشته شده همه ظرافتهای کلام معظم له را نداشته است و در عمق کلام ایشان مفاهیم و اندیشههایی بیش از این مکتوب است ولی تمام سعی این بوده است که بدون کمترین دخل و تصرفی آنچه پیرامون این مباحث در طی سالهای (۱۳۶۸ تا ۱۳۸۹) بیانشده است، گردآوری و با یک سیر منطقی تبدیل به یک مدل مفهومی شود. در پایان کتاب نموداری از چکیده مطالب مربوط به هر کلیدواژه مطرح شده است.
بخشهایی از این کتاب:
پرده اول: عقبافتادگی علمی را جبران کنید
عقبافتادگی علمی را جبران کنید
عزیزان من! کمبود علم و عقبافتادگی علمی ما را جبران کنید؛ و این، با درس خواندن، فکر کردن، کار کردن و شجاعت علمی داشتن حاصل میشود. ایمان خود را تقویت کنید. احساسات پاک و دلهای روشن و نورانی و صفاهای شما، بهترین فرصت برای شماست تا پایههای ایمان را در دل خود مستحکم کنید که بحمدالله وجود دارد. خدا را شکر میکنیم که بسیاری از جوانان ما- شاید بشود گفت اکثریت بزرگی از آنها- پاکدامناند. مواظب باشیم آلوده دامن طلبان عالم- که میخواهند همه جوانان دنیا، آلوده دامن باشند- نتوانند به آرزوی خود در مورد شما برسند. (۱۲/۸/۸۰، در دیدار جوانان استان اصفهان)
اعتراض داشتن ایرادی ندارد، اما مبنا و پایه کارش باید درست باشد
البته ممکن است به خیلی از مسئولان کشور اعتراض هم داشته باشد؛ اما اعتراض او، اعتراض یک جوان است و هیچ اشکالی هم ندارد. بنده وقتی در مجامع دانشجویی شرکت میکنم- شماها یا بودهاید و یا از نزدیک دیدهاید یا از تلویزیون مشاهده کردهاید- میبینید که چندین هزار دانشجو چه ابراز احساساتی میکنند. من میدانم در همین مجموعه چند هزارنفری، درصد قابل توجهی هستند که به شخص من اعتراض دارند؛ ولی اگر بنا باشد محبت خودم را بین این مجموعه تقسیم کنم، سهم آنها را یک مثقال کمتر نخواهم گذاشت. اینها هم جوانند، اینها هم فرزندان و بچههای من هستند، اینها هم دانشجوهای این کشورند. گیرم به مسئلهای –به حق یا به ناحق- اعتراض دارند؛ چه اشکالی دارد؟ اعتراض داشتن ایرادی ندارد، اما مبنا و پایه کارش باید درست باشد. (۱۷/۱۰/۸۳- دیدار وزیر علوم و روسای دانشگاهها)
پرده دوم: انتظاراتی که از نوجوان و جوان ایرانی دارم
قضا و قدر را مکمل یکدیگر بدانید
ببینید عزیزان من! همه شما مثل فرزندان من هستید، من یکیک شما جوانان عزیز را از ته دل دوست میدارم و معتقدم هر کاری در این مملکت باید بشود و بتوان کرد، باید به دست شماها انجام شود. البته هر کاری سازوکار دارد. مایلم صادقانه مطلب برای شما روشن شود. ما معتقدیم این چشمانداز، تحقق یافتنی است. اما باید برنامهریزی و راه حرکت را پیدا کرد. کسی هم که عامل و مباشر این کار است، نسل جوان است. اینکه میگویم ما میتوانیم یک تحلیل اسلامی قرآنی دقیق دارد. ما در اسلام و در تعبیرات دینی چیزی داریم به نام تقدیر، چیزی داریم به نام قضا، که روی هم گفته میشود قضا و قدر. ما به قضا و قدر اعتقاد داریم؛ هم قدر حق است، هم قضا حق است. بعضیها خیال میکنند آدم اگر معتقد به قضا و قدر شد، نمیتواند اراده و قدرت انتخاب انسان را مؤثر بداند. این همان بد فهمیدن معنای قضا و قدر است. نخیر ما کاملاً به قضا و قدر و حق انتخاب انسان معتقدیم، اینها مکمل -یکدیگرند. (۱۷/۴/۸۳- در جمع جوانان، اساتید و دانشجویان و دانشگاههای استان همدان)
درس خواندن، یک فریضه اصلی برای شماست
اگر بر این علم، عمل خوب و ماندگاری مترتب شود، برای بعد از مرگ هم مفید خواهد بود. درس خواندن، یک فریضه اصلی برای شماست. (۸/۱۲/۷۹- در جمع اعضای اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان)
بدبین نباشید که بدبینی موجب بیعملی و بیتحرکی است
عزیزان من! شرط اصلی فعالیت درست شما در این جبهه جنگ نرم، یکیاش نگاه خوشبینانه است؛ نه از روی توهم، بلکه از روی بصیرت. شما جوانید- مرکز خوشبینی- مواظب باشید نگاهتان به آینده، نگاه بدبینانه نباشد؛ نگاه امیدوارانه باشد؛ نه نگاه نومیدانه. اگر نگاه نومیدانه شد، نگاه بدبینانه شد، نگاه «چه فایدهای دارد؟» شد، به دنبالش بیعملی، به دنبالش بیتحرکی، به دنبالش انزوا است؛ مطلقاً دیگر حرکتی وجود نخواهد داشت؛ همانی است که دشمن میخواهد. (۴/۶/۸۸- در جمع دانشجویان و نخبگان علمی)
پرده سوم: برای تقویت جسم و روحتان برنامهریزی کنید
ورزش قهرمانی در واقع نخبه پروری در باب ورزش است
مثلاً ورزش؛ خوب البته میدانید و بارها گفتهام، من از طرفداران ورزش قهرمانیام؛ یعنی من برخلاف یکحرفی که گفته میشد: «آقا! ورزش قهرمانی چیست؟» بنده گفتم که نه! ورزش قهرمانی لازم است. ورزش قهرمانی در واقع نخبهپروری در باب ورزش است؛ این میشود یک قله، تا قله نباشد دامنه نیست. وقتی یک قله درست شد، آنوقت دامنه- یعنی ورزش عمومی- شکل خواهد گرفت. بنابراین بنده به ورزش قهرمانی معتقدم؛ به این قهرمانهایی هم که میروند و پرچم کشورمان و سرود ملی کشورمان را اینجا و آنجا به چشم و گوش مردم دنیا میرسانند، علاقهمندم. از آنها هم تشکر میکنم. خیلی هم دوستشان میدارم. (۸/۱۲/۷۹- در جمع اعضای اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان)
پرده چهارم: علم و علمآموزی را دریابید
قناعت به این وضع را برای هیچکس مجاز نمیدانم!
من هرچه نگاه میکنم، میبینم هیچ کشوری از این کشورهایی که در زمینههای مختلف چنین پیشرفتهایی پیدا کردهاند، مثل کشور ما نیست! ما مظلومانه، تنها و در بین این همه دشمنیها – در حالی که هم شرق کمونیستی و هم غرب سرمایهداری با ما به جد دشمن بودند. اروپا هم که مایل بود یک نقش مثلاً میان آنها ایفا کند، هیچگونه کمکی به ما نکرد، بلکه ضربه هم زد- این جوانهای باهوش و زیرک و احیاناً بسیار زبل از میان ملت ما، توانستند این نهالها را رشد بدهند و به ثمر برسانند. کارهای بزرگ شده است. این خیلی امید بخش است. در آینده هم میتوانید این کارها را انجام بدهید. لذا من نگاهم به آینده، نگاه خیلی خوبی است اگرچه وضع کنونی را قابل تحسین میدانم، اما بههیچوجه قناعت به این وضع را مجاز نمیشمارم. برای هیچکس! نه برای دولتیها، نه برای خود شما جوانها، نه برای اساتیدتان، ما هنوز خیلی راه باید برویم. خیلی باید حرکت کنیم. فاصله ما هنوز با آن قلهها- حتی برخی پایینتر از قلهها- زیاد است. باید این فاصلهها را طی کنیم. (۵/۶/۸۷- در دیدار نخبگان جوان دانشگاهی)
علاقهمندان میتوانند برای جهت تهیه این کتاب به آدرس قم – خ معلم – پاساژ ناشران و یا بلوار پیامبر اعظم، مسجد مقدس جمکران، انتشارات کتاب جمکران مراجعه و یا با شماره ۳۷۸۴۲۱۳۱-۰۲۵ تماس حاصل نمایند. یا از سایت من و کتاب (manvaketab.ir) و یا از طریق ارسال نام کتاب به سامانه پیام کوتاه ۳۰۰۰۱۴۱۴۴۱ کتاب را با پست رایگان دریافت کنند. /۹۹۸/پ ۲۰۲/ش
کتاب جامعی است به خصوص برای هدیه دادن برا ی نسل جوان و نوجوان
اگه رده سنی نوجوان و جوان دنبال یک برنامه برای زندگی اجتماعی و آینده شان می خواهند توصیه می کنم حتمن این کتاب رو بخونن
چون یک خط سیری بهشون داده می شود.
باتشکر
تشکر ویزه دارم از نویسنده و ناشر