سیاست «بنسلمان» در سرکوب و حذف مخالفان سیاسی برای تکیه بر تخت پادشاهی
به گزارش خبرگزاری رسا، محمد بن سلمان از سال 2017 که ولیعهدی عربستان سعودی را به دست گرفت ، سیاست سرکوب و حذف مخالفان را کلید زد و در چارچوب دستگیریهای گسترده تعدادی از شاهزادگان، تاجران و فعالان حقوقی زن را دستگیر کرد.
جدیدترین مورد از موج دستگیری مخالفان پادشاهی که محمد بن سلمان به اجرا در آورد، شامل احمد بن عبدالعزیز برادر پادشاه عربستان و محمد بن نایف ولیعهد سابق و نیز برادر او شاهزاده نواف بن نایف است.
بر اساس سیاست دستگیری مخالفان که محمد بن سلمان در پیش گرفته است، سرشناسترین افراد و شخصیتهای سعودی که در سه سال گذشته دستگیر شدهاند به شرح زیر است:
بن سلمان روند دستگیری را با موج گسترده ای از بازداشت مبلغان کلید زد که مهم ترین این افراد "سلمان العوده " بود که در سپتامبر 2017 به اتهام نافرمانی پادشاه سعودی و تجاوز به کشورهای دوست دستگیر شد که البته منظور از اتهام اخیر انتقاد برخی دستگیر شدگان از امارات متحده عربی بود.
جاسوسی برای طرف های خارجی و تلاش برای فتنه انگیزی و ایجاد بی ثباتی در کشور و حمایت مالی از تروریستهای خارج از عربستان از جمله اتهامات وارده به افراد دستگیر شده بود.
بنابر اعلام سازمان عفو بین الملل، العوده به دلیل فعالیتهای مسالمت آمیز در زمینه آزادی بیان با مجازات اعدام روبه رو است.
"عوض القرنی" نیزی یک مبلغ سعودی است که دادگاه عربستان در مارس 2017 حکم مسدود شدن صفحه تویتر او و نیز پرداخت جریمه یکصد هزار ریالی را برایش صادر کرد. اتهام او این بود که تویتی منتشر کرده بود که موجب تشویق اذهان عمومی و خدشه دار کردن ارتباط بین جامعه و رهبری و تاثیرگذاری بر روابط عربستان با سایر کشورها بود.
عربستان ، القرنی را به وابستگی به گروه اخوان المسلمین و همدردی با قطر متهم کرده است در حالی که نهادهای حقوقی بین المللی تاکید دارند، احتمال صدور حکم اعدام وی وجود دارد.
"علی العمری" یک مبلغ سرشناس دیگر سعودی و رئیس دانشگاه مکه مکرمه است که در سپتامبر 2017 دستگیر شد و مسئولان سعودی شبکه " جوانان" به مدیریت او را تعطیل کردند.
بنابر اعلام صفحه " بازداشت شدگان دیدگاه" که به انتشار اخبار دستگیر شدگان سعودی متهم است، العمری به اتهام حمایت از تروریسم در زندان مورد شکنجه قرار گرفت.
"سفر الحوالی" اندیشمند 69 ساله سعودی یکی از سرشناس ترین مبلغان این کشور است که در شبکه های اجتماعی حضور گسترده ای داشته و در سراسر جهان اسلام تاثیرگذار است .
مسئولان امنیتی عربستان سعودی در ابتدای سال 2018 الحوالی و سه فرزند او را دستگیر کرده و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
دستگیری الحوالی و سه فرزندش در پی انتشار کتابی تحت عنوان " مسلمانان و تمدن غرب" صورت گرفت که در آن در خصوص هزینههای چند میلیاردی عربستان و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس برای آمریکا هنگام سفر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به ریاض در نیمه سال 2017 صحبت شده است.
اکتبر 2017؛ بازداشت چهره های قضایی
قضات عربستان سعودی نیز از ظلم و ستم بن سلمان در امان نماندند تا جایی که هفت نفر از قضات دادگاه کیفری عربستان و در صدر آنان "خالد الرشودی" قاضی شهر "الخبر" است که در کنار تعدادی از کارمندان وزارت دادگستری در اکتبر 2017 دستگیر شدند.
نوامبر 2017؛ دستگیری شاهزادگان
در نوامبر 2017 بن سلمان بسیاری از شاهزادگان خاندان حاکم را روانه زندان کرد که سرشناس ترین آنان "بن عبدالعزیز آل سعود" و "متعب بن عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود" و نیز وزیر سابق گارد ملی و عضو سابق شورای امور سیاسی و امنیتی بودند.
همچنین شاهزاده "ترکی بن عبد الله بن عبد العزیز آل سعود" امیر سابق منطقه ریاض که پسر هفتم ملک عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود بود، در نوامبر همان سال دستگیر شد و بن سلمان او را راهی زندان کرد.
دریابان "فهد بن عبدالله بن محمد بن عبدالرحمن آل سعود " معاون وزیر دفاع از 20 آوریل 2013 تا ششم اوت همان سال، از دیگر افرادی بود که در سال 2017 دستگیر شد.
فهد در سال 1941 در ریاض متولد شد. پدر بزرگش محمد بن عبدالرحمن بن فیصل آل سعود برادر ملک عبدالعزیز بود و پدرش شاهزاده عبدالله بن محمد بن عبدالرحمن برادر ناتنی ملک فهد بن عبدالعزیز بود.
شاهزاده "احمد بن عبد العزیز آل سعود"، وزیر کشور عربستان از ژوئیه 2012 تا پنجم نوامبر آن سال نیز از جمله افرادی بود که از این دستگیریها در امان نماند.
شاهزاده احمد بن عبد العزیز آل سعود متولد پنجم سپتامبر 1942 واز 18 ژوئن 2012 تا پنجم نوامبر 2012 وزیر کشور عربستان سعودی بود. او سی و یکمین فرزند ملک عبدالعزیز و کوچکترین پسرش از شاهزاده حصه دختر احمد السدیری است.
شاهزاده احمد بن عبدالعزیز از جمله افرادی است که لقب هفت سدیری را دارد.
شاهزاده محمد بن نایف بن عبدالعزیز آل سعودی ولیعهد عربستان و معاون رئیس شورای وزیران و وزیر کشور عربستان به اضافه برادرش شاهزاده نواف بن نایف نیز در فهرست دستگیر شدگان بودند.
شاهزاده محمد بن نایف بن عبدالعزیز آل سعود متولد 30 اوت 1959 که تا زمانی که در 21ژوئن 2017 برکنار شد، ولیعد عربستان و وزیر کشور بود.
او یکی از پسران شاهزاده نایف بن عبدالعزیز آل سعود از شاهزاده جوهره دختر عبدالعزیز بن مساعد بن جلوی آل سعود است. پدر بزرگ پدری اش ملک عبدالعزیز آل سعود پادشاه عربستان سعودی بود و پدربزرگ مادری اش هم شاهزاده عبدالعزیز بن مساعد بن جلوی آل سعود امیر سابق منطقه حائل بود.
شاهزاده نواف بن نایف شاهزاده نواف برادر محمد بن نایف بن عبدالعزیز آل سعود است که ولیعهد و معاون رئیس شورای وزیران و وزیر کشور بود تا اینکه در سال 2017 برکنار شد.
البته بودند دیگر شاهزادگانی که از گزند بن سلمان در امان نماندند که از شرشناس ترین آنها میلیاردر معروف ولید بن طلال بود.
شاهزاده ولید بن طلال بن عبد العزیز آل سعود، در هفتم مارس 1955 در ریاض متولد شد. وی تاجری سعودی و از بزرگترین سرمایه گذاران دنیا است و در سال 2004 مجله فوربس او را چهارمین مرد ثروتمند دنیا اعلام کرد که ثروتش بالغ بر 21 میلیارد دلار اعلام شد.
شاهزاده متعب بن عبدالله بن عبد العزیز آل سعود، وزیر سابق گارد ملی عربستان و عضو سابق مجلس امور سیاسی و امنیتی که از مقام خود برکنار شد.
ناظران سیاسی تصمیم برکناری تعداد زیادی از امیران و وزیران و در صدر آنان امیر متعب بن عبدالله و ولید بن طلال میلیاردر معروف را به مثابه زلزله سیاسی در این کشور ارزیابی کرده بودند.
وی متولد 12اکتبر در سال 1953 و سومین پسر ملک عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود پادشاه متوفی عربستان از همسرش شاهزاده منیره دختر محمد العطیشان التمیمی.
شاهزاده ترکی بن ناصر پسر هفتم شاهزاده ناصر بن عبدالعزیز آل سعود است و مادرش شاهزاده موضی دختر احمد بن محمد السدیری بود.
وی در 14 آوریل 1948 در ریاض پایتخت عربستان متولد شد و داری مدرک تحصیلی لیسانس علوم سیاسی است و از تاجران بزرگ و یکی از ثروتمندترین تاجران سعودی است. ترکی بن ناصر رئیس سابق اداره هواشناسی و محیط زیست بود.
دستگیری این شاهزادگان به بهانه مبارزه با فساد و تروریسم صورت گرفت ولی از نظر مخالفان سعودی این بازداشتها در راستای انتقام بن سلمان از رقبا و دشمنان احتمالی وی صورت گرفته که ممکن بود در آینده مانعی در مسیر اهداف وی باشند
می 2018، دستگیری فعالان زن
مسئولان سعودی در روزهای آخر ماه می 2018 تعدادی از فعلان حقوق بشر را در چارچوب حملات گسترده سرکوب مخالفان، دستگیر کردند که مهم ترین آنان "لجین الهذلول" و "عزیزه الیوسف" در کنار "هتون الفاسی" و "ایمان النفجان" بودند.
عربستان در مارس 2019 محاکمه های فردی 11 فعال زن را آغاز کرد که بیشتر آنان از مبلغان بنام حقوق زنان بودند که در آغاز می 2018 دستگیر شده بودند.
بنابر اعلام سازمان های حقوقی ، مسئولان سعودی بسیاری از بازداشت شدگان زن را به اتهاماتی خطرناکی متهم کرده اند که شامل تماس های مشکوک با طرف های خارجی است و حملات گسترده ای را برای بدنام کردن آنان کلید زدند و در همین راستا رسانه های حامی نظام حاکم عربستان سعودی نیز آنان را خائن نامیدند.
دستگیری تاجران و بازرگانان سعودی
تاجران نیز از ظلم بن سلمان در امان نماندند به این معنی که "صالح کامل"، "الولید الإبراهیم" مالک MBC و "خالد الملحم" مدیر کل سابق شرکت هواپیمایی عربستان به اضافه "بکر بن لادن" رئیس کنسرسیوم بن لادن و "محمد العمودی" تاجر سعودی همگی در چارچوب دستگیری تاجران بازداشت شدند و سپس بن سلمان با قردادهای مالی با بسیاری از این افراد روند آزادی تعدادی از تاجران را آغاز کرد.
آوریل 2019؛ دستگیری شخصیتهای عربی
روند دستگیریها در عربستان تا شخصیت های سیاسی عربی نیز پیش رفت که معروف ترین آنان "محمد الخضری" نماینده 81 ساله جنبش مقاومت اسلامی "حماس" در عربستان و پسرش "هانی" در کنار دهها فلسطینی و اردنی بود.
پایگاه خبری الخلیج آنلاین پیش از این دستگیریها از بازداشت "ابوعبیده الاغا" یکی از اعضای ارشد جنبش حماس در عربستان خبر داده بود. وی پسر "خیری الاغا" یکی از مهم ترین بنیانگذاران حماس است که راهی زندان سیاسی "ذهبان " در جده شد.
مارس 2020؛ دور جدید دستگیری شاهزادگان سرشناس سعودی
جدیدترین مورد دستگیریهایی که بن سلمان به اجرا گذاشت، دستگیری سه شاهزاده سعودی به نام احمد بن عبد العزیز برادر پادشاه عربستان و "محمد بن نایف" ولیعهد سابق و برادرش شاهزاده نواف بن نایف است.