سایه سنگین ناشران دولتی حوزه «دفاع مقدس» بر سر مؤسسات خصوصی نشر
به گزارش خبرگزاری رسا، فرزانه قلعهقوند، معاون پژوهش و انتشارات موسسه فرهنگی پیام آزادگان با اشاره به تعداد کتابهای چاپ شده از سوی انتشارات «پیام آزادگان» گفت: تا کنون ۱۸۰ عنوان کتاب از طریق انتشارات «پیام آزادگان» به چاپ رسیده است.
وی افزود: البته کمیت چاپ کتاب در سالهای فعالیت این انتشارات فراز و فرود داشته است؛ بهطوری که در بعضی سالها در نشر کتاب سرعت بیشتری داشتهایم و در برخی سالها نیز تعداد کتابهایی که چاپ شدهاند، زیاد نبوده است.
قلعهقوند یکی از دلایل این فراز و فرود انتشارات پیام آزادگان را توجه عادلانه به تمام اردوگاهها دانست و گفت: چون انتشارات پیام آزادگان تنها ناشر تخصصی حوزه اسارت است، توجهای عادلانه به همه اردوگاهها را مد نظر داشته و به همین دلیل تلاش شده تا خاطرات مربوط به تمام اردوگاهها بهصورت متوازن بررسی، نگارش و چاپ شود.
معاون پژوهش و انتشارات مؤسسه فرهنگی پیام آزادگان، دلیل دوم فراز و فرود کمیت کتابهای چاپ شده این انتشارات را کنترل تمام فرایند زنجیره ارزش محصول کتاب عنوان و تصریح کرد: معاونت پژوهش، تمام فعالیتهای نشر کتاب اعم از ویراستاری، صفحهآرایی، توزیع و غیره را خود انجام میدهد و فعالیتهای گسترده دیگر این معاونت سبب میشود تا گاهی انتشار کتابها با مشکلاتی مواجهه شود.
سرباز کوچک امام به چاپ هشتاد و سوم رسیدقلعهقوند به قالبهای نشر کتاب اشاره و گفت: کتابهای انتشارات «پیام آزادگان» در حوزه کودک، نوجوان و بزرگسال و در قالبهای متنوع شعر، خاطره، زندگینامه، رمان، پژوهش و ... به چاپ میرسد.
وی به کتابهای پرفروش انتشارات «پیام آزادگان» نیز اشاره و بیان کرد: کتاب «سرباز کوچک امام(ره)» از جمله کتابهای پرفروش این انتشارات است که تا قبل از تقریظ مقام معظم رهبری 6 بار چاپ شده بود و پس از آن تاکنون به چاپ هشتاد و سوم رسیده است.
معاون پژوهش و انتشارات موسسه پیام آزادگان ادامه داد: همه کتابهای مربوط به سیدآزادگان مانند «حجتاسلام» و «ابر فیاض»، «قصه نماز آزادگان»، «سه مزار برای یک شهید» (خاطرات اولین روحانی شهید، محمدحسین شریف قنوتی)، کتاب مصور «شکوه مقاومت» (برگزیده دوازدهمین دوره کتاب سال دفاع مقدس)، «شهدای غریب» و «کتاب زمان ایستاده بود» در شمار کتابهای پرفروش بودهاند.
قلعهقوند با اشاره به اینکه انتشارات «پیام آزادگان» بهمنظور حمایت از نویسندگان آزاده، به سمت انتشار خاطرات خودنگاشت آزادگان رفته است، گفت: در برخی موارد به نوقلمان نیز اعتماد شده و از ظرفیت آنها در نگارش کتابهای حوزه اسارت استفاده شده است.
این نویسنده کتابهای حوزه اسارت به همکاری انتشارات «پیام آزادگان» با صاحبقلمان حوزه ادبیات پایداری اشاره کرد و گفت: افراد مطرح و مجربی همچون خانم فاطمه دوستکامی نویسنده کتاب «سرباز کوچک امام (ره)»، آقای مجید پورولی کلشتری نویسنده رمان «مردی که پروانه شد» و خانم سهیلا عبدالحسینی نویسنده کتاب «خداحافظ آقای رئیس» نویسندگان مطرحی بودهاند که کتابهای آنان توسط انتشارات «پیام آزادگان» به چاپ رسیده است.
کتابهای جدید انتشارات پیام آزادگان
وی از حضور انتشارات «پیام آزادگان» در نمایشگاه بینالمللی کتاب سال ۱۳۹۹ خبر داد و تصریح کرد: این انتشارات با ۶ عنوان کتاب جدید در سی و سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب حضور خواهد داشت.
قلعهقوند، کتاب تاریخ شفاهی «از فیضیه تا زندان الرشید» با پژوهش و نگارش سیدحسین ولیپور زرومی، «هفتخوان» با پژوهش و نگارش فرزانه قلعهقوند، «امتحان سخت»، با نگارش سیداحمد قشمی، «ممد یزدی» با پژوهش و نگارش یوسف بدرالدین، «دور از چشم صلیب» با نگارش مسعود قربانی و کتاب پژوهشی «اسیران جنگ تحمیلی» با پژوهش و نگارش فتحالله پرتو را تازههای نشر «پیام آزادگان» برای نمایشگاه کتاب برشمرد.
وی با بیان اینکه هماکنون کتابهایی نیز در دست نگارش است، بیان کرد: کتاب مستند «سرود اردوگاهی» به کوشش سیدرسول عمادی، «آموزش عربی در اسارت» به کوشش آزاده دکتر عظیمپور، «الفبای اسارت» خاطرات خودنگاشت سیدجمالالدین زهرایی آزاده اردوگاههای رمادی و الانبار و خاطرات خودنگاشت آزاده اردوگاه ۱۱، رحمان سلطانی معروف به محمد سلطانی کتابهای در دست نگارش را شامل میشوند.
خطر تجاریسازی ادبیات حوزه دفاع مقدس را تهدید میکند
قلعهقوند مهمترین چالشهای انتشارات «پیام آزادگان» را مورد تأکید قرار داد و تصریح کرد: درهمتنیدگی فعالیتهای معاونت پژوهش با انتشارات مانعی برای تحقق اهداف انتشارات محسوب میشود که برای رفع آن ساختار مؤسسه نیاز به اصلاح دارد.
وی تأکید کرد: تعداد کارکنان این معاونت برای حجم زیادی از فعالیتها کافی نیست و بهنظر میرسد وقت آن رسیده که تنها انتشارات تخصصی آزادگان برای حضور حرفهای، ورود به بازار کتاب و ارائه کتابهای بهتر و بیشتر از بدنه سازمانی معاونت پژوهش جدا شده و بهطور مستقل به حیات خود ادامه دهد.
قلعهقوند حمایت نکردن از نشرهای خصوصی و توجه ویژه به نشرهای دولتی را مانع بزرگی برای دیدهشدن کتابهای انتشارات «پیام آزادگان» برشمرد و گفت: اغلب نشرهای دولتی، با در اختیار داشتن همه فرصتها سبب میشوند تا نشرهای خصوصی که از امکانات زیادی برخوردار نیستند، نادیده گرفته شوند.
معاون پژوهش و انتشارات موسسه پیام آزادگان تصریح کرد: نادیده گرفته شدن انتشارات خصوصی حوزه دفاع مقدس در حالی رخ میدهد که صاحبنظران این عرصه به صحت، سلامت و اصالت کتابهای انتشارات «پیام آزادگان» باور دارند و آن را فاقد بزرگنمایی و تحریف متداول در نشرهای صاحبنام میدانند.
قلعهقوند با بیان اینکه خطر تجاریسازی بهشدت این حوزه ادبیات پایداری را تهدید میکند، تصریح کرد: انتشارات فرهنگی پیام آزادگان، میراث فرهنگی سید آزادگان است و همواره به تأسی از ایشان با عمل به شعار «پاکی و خدمتگزاری» نشان داده است و جز ترویج ارزشهای دوران انسانساز اسارت هدف دیگری ندارد، اما متأسفانه ترویج فرهنگ و ایثار دفاع مقدس برای برخی به تجارت تبدیل شده و اولویتدهی به صداقت، رفتار حرفهای و پایبندی به اخلاق اسلامی در این عرصه کمرنگ است.
وی با اشاره به این موضوع که کتاب منتشر شده از سوی انتشارات پیام آزادگان به نام ارزشمند «سرباز کوچک امام (ره)» توانسته تقریظ مقام معظم رهبری را دریافت کند، گفت:این موضوع نشان میدهد ناشران خصوصی ظرفیت و توانایی بالایی برای رقابت با ناشران دولتی دارند و باید اجازه داده شود این رقابت در محیطی سالم شکل بگیرد.
معاون پژوهش و انتشارات موسسه پیام آزادگان در پاسخ به این سؤال که در حوزه نشر دیجیتال چه اقداماتی انجام دادهاید، گفت: متأسفانه ورودی به این حوزه نداشتهایم، اما یکی از نیازهای روز ورود به ساحت دیجیتال است و امیدواریم امکانی را فراهم کرده که با همکاری نرمافزارهای موبایلی بتوانیم توزیع گسترده دیجیتال را داشته باشیم./998/