آذرماه، آخرین مهلت شرکت در ششمین دوره انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران
به گزارش خبرگزاری رسا، ابراهیم حیدری، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بر اساس فراخوان منتشر شده این رویداد در تیرماه سال جاری، شهرهای متقاضی میتوانند تا پایان وقت اداری روز شنبه ۳۰ آذر ماه ۱۳۹۸ برنامهها و فعالیتهای کتابخوانی خود را از طریق پست به دبیرخانه مرکزی انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران ارسال کنند.
وی افزود: برنامه ارسالی، باید حاوی معرفی مجموعه برنامهها و فعالیتهای فرهنگی، ترویجی و ابتکاری در حوزه کتاب برای حداقل یک سال با شرایط زیر باشد؛ مشارکت همه اجزای صنعت نشر (پدیدآورندگان، ناشران، توزیعکنندگان، کتابفروشان، کتابداران)، مشارکت نهادها و فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی مانند کتابخانهها، کتابداران و غیره، مشارکت سازمانهای غیردولتی و دولتی مرتبط با کتابخوانی، حضور فعال مفاخر، مشاهیر و هنرمندان شاخص و محبوب، در نظر گرفتن طیف گسترده مخاطبها (ازجمله زنان، کودکان، نوجوانان و …) و برنامهها باید اثربخش، خلاقانه و پایدار باشند.
دبیر ششمین دوره انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران، درباره ویژگیهای کلی برنامههای ارسالی شهرها به دبیرخانه توضیح داد و گفت: برنامهها باید واجد ویژگیهایی همچون؛
۱- برنامهها، فعالیتها و اقدامها باید به طور ویژه برای پایتخت کتاب طراحی شده باشد.
۲- متناسب با نیازهای محلی، آیینهای بومی و ارزشهای دینی و ملی باشد.
۳- تأثیرات پایداری در ارتقای سطح فرهنگ کتابخوانی داشته باشد.
۴- از مشارکت مردمی و پشتیبانی شرکتهای بزرگ تجاری، کارخانهها و دستگاههای اجرایی برای تأمین هزینهها و سرمایهگذاری برخوردار باشد.
۵- قابلیت الگوبرداری داشته باشد.
۶- در محتوا و شیوه اجرا نوآورانه و کیفی باشد.
۷- برنامههای هر شهر میتواند شامل تمام شهرستانها و روستاهای آن باشد.
۸- قابلیت و ضمانت اجرایی داشته و اسناد لازم برای ضمانت اجرایی به پیوست باشد. (اسنادی همچون توافقنامهها، قراردادهای اجرایی، مصوبات شورای شهر و شوراهای ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی، بهعنوان مستندات تضمینی در نظر گرفته میشوند.)
۹- برآورد کلی از هزینههای برنامهها وجود داشته باشد. در برآورد مالی به منابع تأمین منابع، شیوههای بهرهوری و کسب بیشترین تأثیر اشاره شود.
۱۰- گستره اجرای برنامه میتواند در سطح شهر، سطوح محلی، ملی و حتی منطقهای و بینالمللی باشد.
۱۱- جدول زمانی قابل ارزیابی و پیگیری دقیقی را ارائه دهد..
حیدری بیان کرد: هدف از انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران، کمک به توسعه پایدار، فرهنگی و اجتماعمحور شهرها و انسجامبخشی به فعالیتهای فرهنگی در شهرها با محوریت کتاب و کتابخوانی عنوان شده است. کشف، جذب، ساماندهی و بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهای محلی و بومی برای ترویج کتابخوانی و تقویت برنامهریزی و نگاه به آینده از دیگر اهداف این رویداد است.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مشارکت فعال نهادها و سازمانها در این طرح خاطرنشان کرد: این طرح با مشارکت برخی از نهادهای دولتی و غیردولتی از جمله کمیسیون ملی یونسکو، سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نهاد کتابخانههای عمومی کشور، تشکلهای نشر، و دیگر نهادها و سازمانهای فعال و علاقهمند در این زمینه اجرا میشود. شهر منتخب علاوه بر لوح تقدیر مقامات عالیرتبه کشوری، مجموعهای از تسهیلات، اعتبارات و منابع فرهنگی دریافت خواهد کرد.
شایان ذکر است، در پنجمین دوره، از میان یکصد و هفتاد و سه شهر شرکت کننده در رقابت کسب عنوان پایتخت کتاب، شهر یزد موفق به کسب این عنوان شد. همچنین در ادوار پیشین شههای کاشان، اهواز، بوشهر و نیشابور پایتخت کتاب ایران بودند.
دبیرخانه مرکزی در تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان فجر (جم سابق)، نبش کیهان، شماره۷، ساختمان فجر، طبقه۵، کد پستی۱۵۸۹۷۴۳۱۱۱ قرار دارد. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به وبسایت شبکه ترویج کتابخوانی به نشانی http://bookpromotion.ir مراجعه کنند./۹۹۸/د ۱۰۲/ش