معامله قرن؛ فرصتی وحدت آفرین برای فلسطین
به گزارش خبرگزاری رسا، آمریکا قصد دارد با طرح ۵۰ میلیارد دلاری خود موسوم به معامله قرن به زعم خود مهر پایانی بر دههها منازعه فلسطین و رژیماشغالگر بزند؛ اما از همان نخستین ساعات انتشار این طرح با مخالفت سخت فلسطینیها روبهرو شد. این طرح برای تطمیع مردم و مقامهای فلسطین شامل ۱۷۹ پروژه زیربنایی و تجاری میشود و به موجب آن قرار است مبلغ ۲۸ میلیارد دلار در کرانه باختری و نوار غزه سرمایهگذاری شود. آمریکا در این پروژه که اجرایی کردنش ظاهراً میلیاردها دلار هزینه به همراه دارد سهم بسیار اندکی برای خود در نظر گرفته و قرار است بیشتر آن را کشورهای عربی حوزه خلیجفارس بپردازند.
منامه پایتخت بحرین روزهای سه شنبه و چهارشنبه شاهد نشست جنجالی بود که به اصطلاح «کنفرانس اقتصادی منامه» به عنوان فاز نخست رونمایی از معامله قرن نامگذاری شد.
از مهمترین غائبان در نشست مذکور، تشکیلات خودگردان و همه گروههای فلسطینی هستند که به طور متحد این نشست را تحریم کرده اند. عراق و لبنان در همبستگی با موضع فلسطینیها این نشست را تحریم کرده اند، اما در عین حال رژیم صهیونیستی در این نشست شرکت کرده است.
ریاست این نشست را جرد کوشنر داماد دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا برعهده داشت. وی بانی این نشست به نمایندگی از آمریکا است و سیاستمداران و بازرگانان آمریکایی نیز وی را همراهی کردند.
مصر در سطح وزیر دارایی، عربستان با «محمد التویجری» وزیر اقتصاد و برنامه ریزی و امارات با «عبدالطایر» وزیر مشاور در امور مالی و اردن نیز در سطح دبیرکل وزارت دارایی در این نشست شرکت کردند. بحرین و مغرب نیز از دیگر کشورهای عربی حاضر در این کنفرانس بوده است.
نشست مذکور با سخنرانی جرد کوشنر داماد و مشاور رییس جمهوری آمریکا گشایش یافت. وی در این نشست گفت: ما باید واقعیت جدیدی در خاورمیانه را تصور کنیم و طرحهای زیادی در منطقه انجام میدهیم تا این منطقه از قربانی به الگویی به دنیا تبدیل شود. بر این باوریم که امکان افزایش تولید قومی ملت فلسطین و کاهش فقر به میزان ۵۰ درصد را داریم.
وی افزود: کارگاه بحرین معامله قرن نیست بلکه فرصت قرن است. توافق درباره روند اقتصادی شرط ضروری صلح است.
داماد ترامپ اعلام کرد: ترامپ و آمریکا از فلسطینی دست نکشیدهاند. شکوفایی ملت فلسطین بدون راهکار سیاسی عادلانه نزاع میسر نخواهد شد. موضوعات سیاسی در نشست منامه مورد بحث قرار نخواهد گرفت.
همزمان با آغاز نشست منامه، شماری از کشورها و ملتهای عربی با برپایی تظاهراتی مخالفت خود را با چنین نشستی اعلام کردند. مناطق مختلف فلسطین، لبنان، تونس و اردن شاهد اعتراضات و خشم مردمی بود.
در حالی که آمریکا هدف نشست را تحقق شکوفایی اقتصادی میداند اما واقعیت این نشست نابودی آرمان فلسطین و بر باد رفتن آرزوی تشکیل کشور مستقل فلسطین است.
هدف معامله قرن همانطور که جرد کوشنر میگوید مسائل اقتصادی نیست بلکه حقوقی است همچون حق بازگشت آواگان فلسطینی و تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شریف که با سرنوشت ملت فلسطین گره خورده است.
پیش از این بیانیه بالفور و جنگهای ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ که نتوانست فلسطینیان را از حق تاریخی خود محروم کند چنین طرحهایی همچون معامله قرن نیز به سرانجام نخواهد رسید.
بیش از هر چیز هدف چنین نشستهایی ابراز دوستی با آمریکا با اهداف مشترکی همچون ایران هراسی و از سوی دیگر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در مقابل دوربینهای رسانهای است اقدامی که پیش از این چندان علنی نبوده است اما برگزاری چنین نشستهایی به اسم حل مناقشه فلسطین و اسرائیل این موضوع را عادیتر جلوه میدهد.
صرف نظر از اینکه این نشست تا چه حد در راستای سیاستهای آمریکا و رژیم صهیونیستی موفقیت آمیز خواهد بود باید گفت که این امر فرصتی مهم را برای ایجاد وحدت میان تمامی گروههای فلسطینی فراهم کرده است، فرصتی که طی سالهای اخیر کمتر وجود داشت چرا که نشست منامه و معامله قرن یکی از موضوعات منحصر بفردی است که هم گروههای مقاومت فلسطین همچون جنبش حماس و جهاد اسلامی و… هم تشکیلات خودگردان فلسطین، جنبش فتح و سازمان آزادیبخش فلسطین خواهان تحقق معامله قرن نیستند.
این فرصت وحدت آفرین با همراهی مردم فلسطین و اعتراضات ملتهای عربی چه بسا به انتفاضهای جدید در فلسطین منجر شود و طبق تجربه انتفاضههای پیشین دستاوردهایی را برای فلسطینیان به همراه داشته باشد. تاریخ مناقشات گروههای فلسطینی با رژیم صهیونیستی سرتاسر نشان داده است هر زمان که فلسطینیان به گزینه مقاومت نظامی در برابر اسرائیل روی آوردهاند موفقیتهای چشمگیری حاصل کرده اند./847/ب
منبع: مهر