انگلیس باز هم ادعاها علیه ایران را تکرار کرد
به گزارش خبرگزاری رسا، در حالی که روایت آمریکا از وقوع حادثه برای دو نفتکش در دریای عمان با تردیدهای جدی در دنیا مواجه شده، انگلیس تنها کشوری است که از این روایت حمایت کرده و همسو با واشنگتن ایران را به نقشآفرینی در این حادثه متهم کرده است.
«جرمی هانت»، وزیر خارجه انگلیس روز یکشنبه تلاش کرد از انتقادها علیه کشورش درباره پیروی کورکورانه از مواضع ضدایرانی آمریکا علیه ایران بکاهد. او ادعا کرد انگیس بر پایه ارزیابیهای مستقل خودش به این نتیجه رسیده که «نائبان ایران» عاملان حمله به دو نفتکش در روز پنجشنبه در دریای عمان بودهاند.
هانت همچنین بار دیگر ادعا کرد انگلیس «تقریباً مطمئن» است ایران در انجام این حمله به تانکرهای نفتکش دست داشته است.
«توبیاس الوود» معاون وزیر دفاع انگلیس هم ساعاتی قبلتر ایران را به ایجاد بیثباتی در منطقه متهم کرده و گفته بود لندن از «منافع» خود دفاع میکند.
منابع خبری پنجشنبه از حمله به 2 نفتکش در دریای عمان خبر دادند. کشتی «فرانت آلتر» با پرچم جزایر مارشال و کشتی «کوکوکا کاریجس» با پرچم پاناما در حال حرکت بود. نفتکش اول از امارات متحده عربی بهسوی تایوان و کشتی دوم که مالک آن یک شرکت ژاپنی است از عربستان سعودی بهسوی سنگاپور در حال حرکت بودند.
منابع آگاه گفتهاند اولین کشتی ساعت 8 و 50 دقیقه صبح در فاصله 25مایلی جاسک و دومین کشتی در ساعت 9 و 50 دقیقه در فاصله 28مایلی جاسک دچار حریق شد. کشتی اول از میانه دچار حریق شد.
دولت آمریکا ساعاتی بعد از این حادثه، همانطور که انتظار میرفت انگشت اتهام را بهسمت ایران نشانه گرفت. «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری رسماً ایران را عامل این حادثه معرفی کرد. پامپئو مدعی شد ارزیابیهای دولت آمریکا بر «دادههای اطلاعاتی» استوار است. «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا هم چند بار تصریح کرد که حمله به نفتکشها از سوی ایران انجام شده است.
علاوه بر این، نیروی دریایی آمریکا پنجشنبهشب ویدئویی را منتشر و ادعا کرد در ساعت 4:10 بعدازظهر پنجشنبه بهوقت محلی، یک قایق گشتی ایران به کشتی آسیبدیده «کوکوکا کاریجس» نزدیک شده و یک «مین عملنکرده را از بدنه این نفتکش جدا کرد».
این روایت، اما بهشدت مورد تردید واقع شده. «یاتاکا کاتادا»، مالک نفتکش ژاپنی گفته که بهخلاف روایت آمریکا اصلاً انفجار مین عامل صدمه به این کشتی نبوده و طبق اطلاعاتی که به او رسیده حمله از سوی یک «شیء پرنده» صورت گرفته است. او ادعاها درباره هدف قرار گرفتن کشتیهابه وسیله اژدر را هم رد کرد و گفت با توجه به اینکه محل اصابت کاملاً بالای آب است، حمله با اژدر نیز قابل قبول نیست.
روایت آمریکاییها میان کشورهای اروپایی هم بهغیر از انگلیس مشتری خاصی پیدا نکرده و بهنظر میرسد این بار ادعاهای آمریکا آنقدر غیرقابلقبول است که از پس اقناع اروپای کاملاً همنوا با آمریکا در اتهامپراکنی علیه ایران در مسائل منطقهای هم بر نیامده است.
دولت آلمان روز جمعه با انتشار بیانیهای ادعای آمریکا علیه ایران را زیر سؤال برد و گفت که تنها انتشار یک ویدئو برای متهم کردن یک طرف به انجام حمله به نفتکشها کافی نیست. اتحادیه اروپا هم در برابر سیاست آمریکا که میگوید «فشار حداکثری علیه ایران» را در دستور کار قرار داده همه طرفها را به «خویشتنداری حداکثری» دعوت کرده است.
«ناتالی توچی»، از مشاوران ارشد «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ایران را «بازیگری بسیار معقول» توصیف کرده و ادعای آمریکا را بهچالش کشیده است. او گفت: «قبل از آنکه کسی را مقصر قلمداد کنیم به شواهد معتبر نیاز داریم».
وی در ادامه با بیان اینکه ایرانیها «بازیگرانی بسیار معقول» هستند گفته است: «اینکه آنها در زمان حضور نخستوزیر ژاپن در کشورشان به یک کشتی ژاپنی حمله کنند کار چندان معقولی نیست».
توچی در ادامه ادعا کرده سیاستهای واشنگتن علیه تهران به تضعیف جناحی در داخل ایران ــ بهقول او «میانهروها» ــ منجر خواهد شد که از همکاری با اروپا حمایت میکنند.
روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی نوشته کشورهای اروپایی بهدلیل بیاعتمادی به سیاستهای دولت ترامپ و رویکرد ستیزهجویانه این کشور علیه ایران این بار جانب احتیاط پیشه گرفتهاند. آنها با علم به سیاستهای مبالغهآمیز واشنگتن علیه ایران و سوءتعبیرهای این کشور از دادههای اطلاعاتی از دولت ترامپ خواستهاند شواهد محکمهپسند درباره ادعاهای خود علیه ایران ارائه کنند./847/ب
منبع: تسنیم