گزارشی از حمله تحت رهبری آمریکا به سوریه
به گزارش خبرگزاری رسا، دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا بامداد شنبه اعلام کرد دستور حمله به سوریه را صادر کرده است.
وی گفت: «اندکی پیش من به نیروهای مسلح آمریکا دستور آغاز حملات به مواضعی در سوریه که با توانمندیهای شیمیایی بشار اسد مرتبط هستند را صادر کردم.»
ترامپ اضافه کرد: «حمله نظامی مشترک با فرانسه و انگلیس در جریان است. ما از این دو کشور تشکر میکنیم. امشب میخواهم درباره دلیل این حمله صحبت کنم.»
وی در بخشی از اظهاراتش با تکرار ادعاهای تأییدنشده گفت: «از ایران و روسیه میپرسم: کدام کشورها میخواهند خودشان را با قتل عام مردان، زنان و کودکان بیگناه مرتبط کنند؟ کشورهای دنیا را میتوان با دوستانی که دارند شناخت. هیچ کشوری در دراز مدت نمیتواند در امر تقویت دولتهای سرکش، زورگویان بیرحم و دیکتاتورهای قاتل موفق شود.»
ترامپ گفت: « امید است روزی بتوانیم با روسیه و شاید حتی ایران کنار بیاییم. شاید هم این اتفاق نیفتد.»
وی اضافه کرد: «میتوانم این را بگویم که ایالات متحده با بزرگترین و قدرتمندترین اقتصاد در تاریخ دنیا داشتههای زیادی برای پیشنهاد دادن دارد.»
همزمان با این اظهارات، منابع خبری از شنیده شدن صدای انفجارهای قوی در دمشق خبر دادند. منابع سوری به نقل از تلویزیون سوریه اعلام کردند پدافند هوایی با چند موشک تامهاوک مقابله کرده است.
ترامپ در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «افزایش همکاریهای دوستان ما از جمله عربستان، قطر و امارات ضمانت خواهد کرد که ایران از نابودی داعش منتفع نمیشود.»
او همچنین گفت آمریکا تحت هیچ شرایطی به دنبال حضور نامحدود در سوریه نیست.
ترزا می، نخستوزیر انگلیس هم در بیانیهای اعلام کرد دستور آغاز حملاتی هدفمند «برای تضعیف ظرفیت تسلیحاتی شیمیایی سوریه و استفاده از آنها» را صادر کرده است.
سیانان به نقل از مقامهای پنتاگون گزارش داد در حمله به سوریه هم از کشتیها و هم از هواپیماهای آمریکایی استفاده شده است.
«امانوئل ماکرون» رییسجمهور فرانسه در بیانیهای اعلام کرد هدف از حمله به سوریه، مقابله با توان این کشور برای استفاده از سلاحهای شیمیایی است.
خبرنگار بیبیسی گفت «مرکز تحقیقات علمی» سوریه، واقع در شرق دمشق یکی از مراکزی است که هدف حمله آمریکا، انگلیس و فرانسه قرار گرفته است.
وزارت دفاع انگلیس هم اعلام کرد جنگندههای این کشور اقدام به شلیک موشکهایی به مراکز نظامی نزدیک حمص کردهاند.
نانسی پلوسی، نماینده کنگره آمریکا در بیانیهای از حمله هوایی به سوریه انتقاد کرد و نوشت: «یک شب حمله هوایی، جایگزینی برای راهبرد منسجم در قبال سوریه نیست.»
دانفورد: حملات پایان یافته است
جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا در یک نشست خبری گفت حمله امشب عزم جامعه بینالملل برای جلوگیری از استفاده از سلاحهای شیمیایی را نشان میدهد.
او گفت تمامی «کشورهای متمدن» باید با حمایت از روند صلح ژنو برای پایان دادن به جنگ سوریه اقدام کنند.
جوزف دانفورد درباره مراکزی که هدف حمله قرار گرفتهاند گفت: « ما مراکزی را انتخاب کردیم که خطرات تلفات نظامی عملیات را کاهش دهد.»
او گفت سه مرکز هدف قرار گرفتهاند. وی گفت: «اولین هدف، یک مرکز تحقیقات علمی بود که در دمشق بزرگ واقع شده است... دومین مرکز، انبار تسلیحات شیمیایی در غرب حمص بود...سومین هدف که در مجاورت هدف دوم واقع شده بود مرکزی شامل انبار تسلیحات شیمیایی و یک مقر فرماندهی مهم بود.»
دانفورد گفت اولین موج از حملات پایان یافته است. متیس هم گفت این حمله تنها یک مرحله داشته و فعلا برنامهای برای حملات آتی وجود ندارد.
تلویزیون سوریه: ۱۳ موشک مهاجم ساقط شد
تلویزیون سوریه ضمن اعلام اینکه وضعیت در استانهای حسکه (شمال شرق)، لاذقیه (شمال غرب)، طرطوس (غرب) و حلب (شمال) آرام و طبیعی است از مقابله با موشکهای آمریکا، فرانسه و انگلیس در استان دمشق و حمص خبر داد.
تلویزیون الاخباریه ضمن اعلام اینکه با چندین موشک کروز و تامهاوک در آسمان دمشق مقابله شده است، هدف گرفته شدن فرودگاه بینالمللی دمشق و همچنین هدف قرار گرفته شدن مرکز پژوهشهای علمی در مصیاف (در حماة) را تکذیب کرد.
بنا بر این گزارش، پدافند هوایی سوریه با حملات به نقاطی در استان حمص نیز مقابله کرده و تلویزیون این کشور اعلام کرد که تا این لحظه (تنظیم خبر) با تجاوز سهگانه آمریکایی، فرانسوی، انگلیسی مقابله شده و هیچ خسارتی در استان حمص ایجاد نشده است.
به گفته این شبکه سوری، تا این لحظه (تنظیم خبر) 13 موشک مهاجم در منطقه الکسوه ساقط شده است و از جمله نقاطی که هدف گرفته شده، مرکز پژوهشهای «برزه» است.
تلویزیون رسمی سوریه همچنین اعلام کرد که این «تجاوز سه گانه [آمریکا، انگلیس و فرانسه] نقض آشکار قانون بینالملل و نشاندهنده بیاعتنایی کشورهای متجاوز به قانون بینالملل است. سوریه با همان عزمی که با تروریسم مقابله کرد با این تجاوز سهجانبه نیز مقابله خواهد کرد. آمریکا و محور حامی تروریسم که مدعی حمایت قوانین بینالملل هستند، بار دیگر این قوانین را زیر پا گذاشتند.
به گفته این رسانه سوری با بیان اینکه «سرنوشت تجاوز سه گانه شکست است و نمیتواند مزدوران تروریست خود در سوریه را نجات بدهد»، اعلام کرد که رسانههای حامی تروریسم تلاش میکنند تجاوز سهجانبه را عملی قهرمانانه معرفی کنند اما هدف اصلی آنان ضربهزدن به استقامت سوریهاست.
سفیر روسیه در آمریکا در واکنش به این حمله آن را «سناریویی از پیشطراحیشده» خواند و گفت که مسکو هشدار داده این اقدام بدون تبعات نخواهد ماند.
پال رایان، رییس مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیهای نوشت: «امشب ایالات متحده اقدام قاطعی با همکاری متحانمان انجام داده است. ما در عزم خود مبنی بر اینکه استفاده از سلاحهای شیمیایی بیپاسخ نمیماند، متحد هستیم.»
او در ادامه این ادعاها اضافه کرد: «تردیدی در این نیست که دستان ایران و روسیه به خون آلوده است و شراکت آنها با بشار اسد ماهیت حکومتشان را آشکار میکند.»
مشارکت بمبافکنهای آمریکایی در جمله
اسکاینیوز به نقل از مقامهای آمریکایی گزارش داده بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ موشک به مواضع نظامی سوریه شلیک شده است.
دو مقام پنتاگون به سیانان گفتهاند دستکم از یکی از رزمناوهای نیروی دریایی آمریکا مستقر در دریای سرخ برای حمله به سوریه استفاده شد. بمبافکنهای بی-۱ هم در این حملات مورد استفاده قرار گرفتند.
تلآویو استقبال کرد
یک مقام ارشد کابینه رژیم صهیونیستی روز شنبه از حمله موشکی آمریکا، انگلیس و فرانسه به چند نقطه در سوریه حمایت و تمجید کرد.
بنا بر گزارش کانال ۱۰ تلویزیون رژیم صهیونیستی، وی گفت: «رییسجمهور [دونالد] ترامپ پارسال به صراحت اعلام کرد که استفاده از تسلیحات شیمیایی خط قرمز اوست. امشب او به همراه انگلستان و فرانسه این خط قرمز را اعمال کرد.»
این مقام صهیونیست افزود: «سوریه همچنان به کشتار ادامه داده و به پایگاهی به چنین اقداماتی، از جمله اقدامات ایران بدل شده است. این کشور با این کار اراضیاش، نیروهای نظامی و رهبریاش را در معرض خطر قرار داده است.»
همزمان «یوال گالانت» وزیر ساخت و ساز رژیم صهیونیستی هم در توییتر از این حمله تمجید کرد و آن را «پیامی مهم» برای ایران، حزبالله و سوریه خواند.
وی نوشت: «حمله آمریکا، پیامی مهم به محور شرارت، یعنی ایران، سوریه و حزبالله است. استفاده از تسلیحات شیمیایی عبور از خط قرمزی است که بشریت دیگر آن را تحمل نمیکند.»
یک مقام آمریکایی به رسانهها گفته واشنگتن پیش از آغاز حمله، تلآویو را در جریان قرار داده است.
مسکو: تمام تبعات این حمله بر عهده واشنگتن، لندن و پاریس است
«آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در واشنگتن در اولین واکنش مسکو به این جمله با اشاره به این تجاوز آن را «یک سناریوی از پیشطراحیشده» خوانده که از سوی ائتلاف غربی به اجرا در آمده است.
وی تصریح کره است: «بدترین نگرانیها محقق شدهاند و هشدارهای ما شنیده نشدهاند. هشدار داده بودیم که این اقدامات بدون تبعات نخواهند بود.»
این دیپلمات روس گفته که مسؤولیت تمامی تبعات ناشی از این اقدام به عهده واشنگتن، لندن و پاریس خواهد بود.
او همچنین خاطرنشان کرده آمریکا به عنوان کشور دارنده بزرگترین انبار تسلیحات شیمیایی از هیچ حق اخلاقی برای سرزنش کردن سایر کشورها برخوردار نیست.
همزمان وزارت دفاع روسیه اعلام کرد هیچ موشکی به سمت مواضع یا پایگاههای نظامی روسیه در سوریه شلیک نشده است.
خبرگزاری سوریه: موشکهای متجاوزان به اهداف تعیینشده نرسید
خبرگزاری رسمی سوریه به نقل از این منابع که هویت آنان را فاش نکرد، نوشت که «به لطف پدافند هوایی سوریه که یا موشکهای متجاوزان سهجانبه را منهدم یا از مسیر خود منحرف کرد، این موشکها به اهداف مد نظر خود نرسیدند».
خبرگزاری رسمی سوریه میگوید، با موشکهایی که به اطراف حمص شلیک شده بود، مقابله شد و پس از منحرف کردن آن از هدف اصلی، سبب جراحت سه نفر شد.
گوترش: همه باید به منشور سازمان ملل احترام بگذارند
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل با صدور بیانیهای بدون محکوم کردن تجاوز آشکار آمریکا، فرانسه و انگلیس به حاکمیت سوریه، تنها به همه کشورها توصیه کرده به منشور سازمان ملل متحد پایبند باشد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «به دقت گزارشها درباره حمله هوایی در سوریه از سوی ایالات متحده، فرانسه و انگلستان را دنبال میکنم. تعهدی وجود دارد، به خصوص در موارد مربوط به صلح و امنیت، که بر اساس آن باید بر اساس منشور ملل متحد و به طور کلی قوانین بینالمللی عمل شود.»
این بیانیه میافزاید: «شورای امنیت مسؤول اصلی حفظ صلح و ثبات بینالمللی است. من از اعضای شورای امنیت میخواهم اتحاد خود را حفظ کرده و مسؤولیتهای خود را اجرا کنند. به همه کشورهای عضو توصیه میکنم در این شرایط خطرناک خویشتنداری به خرج داده و از هر اقدامی که میتواند به تشدید تنش و شدیدتر کردن رنجهای مردم سوریه منجر شود، خودداری کنند.»
لو دریان: هدف حمله تغییر نظام سوریه نبود
«ژان ایو لو دریان» وزیر خارجه فرانسه ساعاتی پس از حمله به همراه وزیر دفاع این کشور در نشست خبری مشترک حاضر شد و گفت از این اقدام نظامی تغییر نظام سوریه نبوده است.
وی بار دیگر با متهم کردن دولت سوریه به استفاده از سلاح شیمیایی، گفت هدف پاریس از مشارکت در این حمله «تأکید بر این نکته بود که دولت سوریه نباید علیه مردم خود از سلاح شیمیایی استفاده کند.»
او گفت پاریس همچنان معتقد است که بحران سوریه باید از طریق راهکار سیاسی حل شود و به همین منظور برای پیشبرد ابتکار سیاسی برای حل بحران تلاش خواهد کرد.
لو دریان همچنین تأکید کرد که در این حمله مواضع همپیمانان دولت سوریه هدف قرار نگرفته است. وی گفت پیش از آغاز عملیات، به روسیه اطلاع داده شده بود.
وزیر دفاع فرانسه هم در این نشست خبری تایید کرد که جنگندههای این کشور در این حمله مشارکت داشتهاند و موشکهایی را به سمت اهداف مشخصشده شلیک کردهاند.
به گفته وی، در این عملیات از سوی فرانسه جنگندههای «میراژ»، «رافائل» و ۴ ناوشکن مشارکت کردهاند.
ریاستجمهوری فرانسه هم در بیانیهای اعلام کرد: «اقدام نظامی ما علیه سوریه پایان یافته است، اما ارتش آماده است در آینده در صورت نیاز باز هم اقدام کند.»
وزارت دفاع روسیه: پدافند هوایی سوریه اغلب موشکهای مهاجم را هدف قرار داد
وزارت دفاع روسیه با صدور بیانیهای اعلام کرد در حمله بامداد امروز، مهاجمین جمعا حدود ۱۰۰ موشک کروز و هوا به زمین شلیک کردهاند. در این حمله دو کشتی جنگی آمریکا و دستکم یک بمبافکن آمریکایی مشارکت داشتهاند.
بنا بر اعلام مسکو، پدافند هوایی ارتش سوریه اغلب موشکهای مهاجم را هدف قرار داده و از برخورد آنها با اهداف تعیینشده ممانعت کرده است.
به گفته روسیه ارتش سوریه برای هدف قرار دادن این موشکها از سامانههای پدافندی اس-۱۲۵، اس-۲۰۰، بوک و سام ۶ استفاده کرده است.
اسد در دفتر کار، زندگی عادی در دمشق
تصاویر مخابرهشده از میادین اصلی شهر دمشق از زندگی عادی در پایتخت سوریه حکایت دارد و حتی برخی از شهروندان با در دست گرفتن پرچم سوریه، ایران و روسیه به شادی پرداختهاند.
وزارت خارجه سوریه در بیانیهای اعلام کرد که «تجاوز نظامی ظالمانه و وحشیانه» با روحیه عالی مردمی روبرو شد که برای محکوم کردن این حمله به خیابانها آمدند.
همزمان دفتر ریاستجمهوری سوریه هم ویدئویی با عنوان «صبح پایداری بخیر» منتشر کرده که نشان میدهد «بشار اسد» رییسجمهور سوریه صبح امروز در دفتر کارش حضور یافته است.
حزبالله: حمله به سوریه، تکمیل حمله اخیر صهیونیستها به این کشور بود
حزبالله در بیانیهای حمله سه کشور را به شدت محکوم و آن را نقض آشکار حاکمیت سوریه، کرامت ملت این کشور و سایر ملتهای منطقه توصیف کرده است.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «این اقدام، تکمیل حمله صهیونیستی اخیر به سوریه و نیز تایید آشکار و مستقیم از گروهکهای تروریستی و جنایتکار است که حمایتهای مالی، سیاسی و رسانهای برای آنها فراهم میشود و هر زمانی در برابر قهرمانان ارتش سوریه در میدان شکست میخورند، (حامیان آنها) به یاریشان میشتابند.»
آمریکا ساختمانهای خالی را هدف قرار داد
طبق گزارش رویترز، یک مقام ارشد ائتلاف منطقهای حامی دمشق خبر داده که چند روز قبل و به دنبال هشدار اولیه روسیه، دولت سوریه و متحدانش مراکزی که امریکا، فرانسه و انگلیس در حملات بامداد امروز هدف قرار دادند را تخلیه و خالی کرده بودند.
این مقام که نام و ملیت او اشارهای نشده، گفت: «ما حمله( آمریکا، فرانسه و انگلیس) را جذب کردیم. ما پیشاپیش از سوی روسها هشدار دریافت کرده بودیم و چند روز قبل همه پایگاههای نظامی تخلیه شده بودند».
این مقام افزود: «ما در حال ارزیابی خسارتهای مادی (حملات آمریکا و متحدانش به سوریه) هستیم».
سیانان: حمله به سوریه جز اثر سمبلیک، دستاوردی نداشت
«فردریک پلیتگن» تحلیلگر شبکه سی. ان. ان نوشت: «من ۲۰ بار در سوریه بودهام. دولت سوریه این حمله را یک پیروزی بزرگ برای خودش خواهد دید. سه تاسیسات هدف قرار گرفته شد، اما به نظر میرسد که تاسیسات پدافندی آنها توانسته حداقل برخی از موشکهای شلیک شده را هدف قرار دهد و اصلا اینطور نیست که توانمندیهای ارتش سوریه نابود شده و از بین رفته باشد.
قبل از این حملات، نگرانی شدیدی درباره اثرگذاری کارزار هوایی گسترده آمریکا بر مخاطره افتادن ارتش سوریه و شاید تاثیرگذاری آن بر جنگ داخلی این کشور وجود داشت؛ جنگی که نیروهای دولتی سوریه در حال پیروزی در آن بوده است و روسها وارد صحنه آن شدند.
اینطور به نظر میرسد که این حملات نمادین و سمبلیک بوده است و نه چیز دیگر».
واکنشها به حمله مثلث غربی به سوریه
«جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا که پیشتر هم اعلام کرده بود کشورش در عملیات علیه سوریه مشارکت نمیکند، با صدور بیانیهای از اقدام آمریکا، انگلیس و فرانسه حمایت کرد و این حمله را «پاسخی درخور» به استفاده ادعایی از تسلیحات شیمیایی توصیف کرد.
«جان مککین» رییس کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا هم از این حمله حمایت کرده است. در بخشی از بیانیه او آمده است: «من رییسجمهور را به دلیل اقدام نظامی علیه رژیم اسد به دلیل مورد اخیر استفاده از تسلیحات شیمیایی و نشان دادن اراده برای انجام دوباره این کار در صورت ادامه حملات شریرانه، تحسین میکنم.»
وی با این حال تأکید کرده که آمریکا باید راهبردی بلندمدت برای مقابله با نفوذ روسیه و ایران در سوریه تدوین و اجرا کند.
«رجب طیب اردوغان» رییسجمهور ترکیه هم که روز گذشته گفته بود امیدوار است جهان علیه دولت سوریه متحد شود، از حمله آمریکا استقبال کرد و آن را واکنشی متناسب به حادثه دوما توصیف کرد./۸۴۷/ب۱۰۱/ف
منبع: فارس