فراتر از یک استیضاح
به گزارش خبرگزاری رسا، مساله استیضاح هر وزیر از هر دولت و در هر کدام از ادوار مجلس شورای اسلامی به خودی خود مسالهای مهم و تاثیرگذار در روند تحولات کشور بوده و خواهد بود و از همین رو کمتر استیضاحی را در سالهای پس از انقلاب اسلامی میتوان یافت که فاقد اهمیت در روند تحولات زمانه خود در کشور بوده باشد اما آنچه این امر پراهمیت را گاهی تبدیل به امری اهم میکند، جایگاه و موقعیت وزیر استیضاح شونده و نسبت آن با شرایط و موقعیت زمانی استیضاح است. با در نظر داشتن این امر میتوان با یقینی نسبی اذعان کرد مساله استیضاح 3 وزیر دولت در شرایط فعلی کشور میتواند مهمترین مقوله اثرگذار بر شرایط نامطلوب موجود باشد. اهمیت این امر خود نه به یک علت واحد که به مجموعهای از علل تعیینکننده بازمیگردد.
الف- پس از شکلگیری و گسترش امواج اعتراضات مردمی با غلبه مساله معیشت و نسبتسنجی میان وزرای مورد استیضاح واقع شده و آسیبدیدگان جدی شرایط اخیر، با این مساله مواجه میشویم که وزرای یادشده عمده فعالیتشان حول 3 محور «راه و مسکن»، «کار و کارگران» و «کشاورزان» تعریف میشود و این شامل 3 مساله پررنگ در موج اعتراضات بحق مردمی میشود. نارضایتی و انتقادات گسترده نسبت به عملکرد اقتصادی دولت، دیگر امری محدود به جریانات منتقد دولت نیست و در بخش عمدهای از طرفداران دولت نیز این مساله بارها تکرار شده است.
ب- فارغ از مساله ناکارآمدی وزرایی که کارشان به استیضاح رسیده است جامعه در اسرع وقت نیازمند دیدن موجی از تغییر رویه دولتمردی در سطوح بالاست و در این امر «مجلس شورای اسلامی» به عنوان قوهای که بیشترین جنبه نظارتی را بر امور اجرایی کشور دارد میتواند پیشگامی خوب باشد. اخبار متعددی که این روزها از به کار افتادن لابیهای دولتمردان برای نجات وزرای استیضاح شده شنیده میشود بیش از هر چیز در حال تبدیل کردن این فرضیه ناخوشایند به یقین است که وزرایی همچون وزیر راهوشهرسازی که در صورت رای نیاوردن استیضاحش برای بار سوم از این مهلکه جان سالم به در میبرد، دارای مصونیتی بر پایه لابی در قوه مقننه هستند.
امتیاز دادنهای وزارتی به نمایندگان استیضاحکننده، برگزاری جلساتی با امکانات دولتی برای منصرف کردن مخالفان از دادن رای عدم اعتماد به وزرا و مواردی از این دست میتواند مانع و سدی محکم برابر نیاز جامعه به تماشای شکلگیری موجی از تغییرات باشد. جامعهای که معوقات چندین ماهه (در مواردی بیش از یکسال) کارگران، وضع تاسفبرانگیز کشاورزان، تحویل ندادن مسکن مهرهای صدها هزار خانوار چشم انتظار، انواع حوادث هوایی، دریایی و جادهای و... را در مدتی کوتاه دیده و در سوی دیگر این روزها اخبار متعددی را مبنی بر لابی برای نجات مسؤولان این امور مشاهده میکند، قطع به یقین در صورت ندیدن روزنهای از تغییر ـ در خوشبینانهترین حالت ممکن ـ ناامید میشود.
ج- یکی از مهمترین مسائل قابل تامل در نسبتسنجی میان دولت تدبیر و امید و مجلس شورای اسلامی نبود تصویری روشن از جایگاه ممتاز مجلس است به عنوان عصاره ملت که در راس امور است. دولتمردان چه نسبت به مجلس پیشین، چه در نسبت با مجلس مستقر همواره سعی کردهاند قدرت تاثیرگذاری آن را به شکلی فرمایشی و نمایشی تقلیل دهند. مخفیکاری در باب معاهدات و توافقات بینالمللی، پافشاری بر انتخاب وزرایی که بدیل آنها از مجلس رای اعتماد نگرفتهاند و... نمونههایی از این دست اقدامات دولت فعلی بوده است.
لابیهای گسترده انجام شده در باب استیضاح پیش رو و... نیز همگی حاکی از آن است که دولت کماکان به جای پاسخگویی و رفع ابهام مجلس نسبت به وزیرانش سعی میکند با شیوههایی خارج از عرف این مساله را حل کند. در این میان طبیعی جلوه میکند که استیضاح پیش رو میتواند آزمونی مهم و تعیینکننده جهت نمایش استقلال نمایندگان مردم در بهارستان باشد؛ نمایشی که قطعا جلوه آن میتواند روزنهای از امید را برای مردم نمایان کند.
د- غیرقابل انکار است که در هر دولتی مجموعهای از وزرا بیش از سایرین، نماینده و جلوهای عینی از مشی مطلوب دولت موجود هستند. عباس آخوندی و رویکرد عدالتستیز او میتواند نمونهای کامل از مشی کلی دولت نولیبرال روحانی باشد و همین مساله او را تبدیل به وزیری حیثیتی برای دولت کرده است. حجم انبوه تلفات و سوانح جادهای بهرغم ولخرجیهای بیسابقه او در این زمینه و اوضاع نابسامان مسکن به عنوان حیاتیترین نیاز بشری هر خانوار و عدم تحویل مسکن مهرهای نیمهتمام به متقاضیانشان از مهمترین جلوههای اعتراضآمیز در دولت روحانی بوده است.
مساله آخوندی و ایستادن برابر مشی اشرافی او میتواند به مثابه سرعتگیری باشد که بخش عمدهای از تندرویهای دولت را مهار کند. آخوندی چه در رفتار فردی و چه در قامت سیاستگذار، نماد اشرافیت دولت محسوب میشود. او حتی با لابیهای گسترده و شیوه برخورد معترضانهاش نسبت به مجلس بابت استیضاحش نیز جلوهای از این مساله را برابر نمایندگان مردم به نمایش گذاشت. ایستادن برابر فشار لابیها و وادار کردن او به پاسخگویی بابت مدیریت سوالبرانگیزش میتواند گامی رو به جلو از سوی مجلس و عاملی بازدارنده برای مشی غلط دولت روحانی باشد.
مجموعا میتوان استیضاح پیش رو را از مهمترین استیضاحهای تاریخ انقلاب دانست که چه از نظر افراد استیضاح شونده و چه از نظر موقعیت فعلی جامعه ایرانی میتواند تعیینکنندگی حداکثری داشته باشد. در روزهایی که مطرح نشدن طرح «اعاده اموال نامشروع مسؤولان» با دخالت هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی خیلی از امیدها را برای آغاز روندی نو ناامید کرد، فائق آمدن بر گستره لابیهای شکل گرفته و وادار کردن وزرای استیضاح شده به پاسخگویی در باب عملکرد نامطلوبشان میتواند علاوه بر استقلال مجلس نشاندهنده شنیده شدن صدای اقشار محروم در قلب تصمیمگیریهای حاکمیتی باشد؛ امیدی که میتواند به باقی امور نیز تعمیم یابد، به همین جهت استیضاح پیش رو صرفا محدود به استیضاح 3 وزیر نمیشود، بلکه در سطحی کلانتر جلوه و نمادی از تصمیم مهمترین رکن نظارتی کشور برای تغییر رویهای مساعد است، به همین علت میتوان استیضاح پیش رو را آزمونی برای امیدبخشی به میلیونها نفر از مردممان که در ماههای اخیر اعتراضات بحقی داشتهاند، دانست./۹۶۹//۱۰۲/خ
منبع: وطن امروز