موضع کشورهای عربی، عزم واشنگتن برای ارائه معامله قرن را جزمتر کرد
به گزارش خبرگزاری رسا، فهمی هویدی تحلیلگر و کارشناس سیاسی سرشناس جهان عرب در گفت وگو با الرساله نت تصریح کرد که تشکیلات خودگردان همچنان به مذاکرات سازش و همکاری امنیتی با رژیم صهیونیستی دل خوش کرده است و موضع کنونی آن تا حدود زیادی همسو با موضع کشورهایی است که در اجرای معامله موسوم به معامله قرن دست دارند.
هویدی تصریح کرد که اعلام مخالفت تشکیلات خودگردان با معامله قرن، مسأله ای جدی نبوده و فقط تظاهر است.
این در حالی است که روزنامه الحیات چاپ لندن اخیرا از طرح پیشنهادی محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان که از طریق یک میانجی سوم آن را ارائه داده است، پرده برداشت که عباس در این طرح، موافقت خود را با تشکیل کشور فلسطین به شیوه ای تدریجی و مرحله ای اعلام کرده است.
فهمی هویدی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است اقدامات و تصمیمات تشکیلات خودگردان بخشی از مقدمات و اقدامات بین المللی برای نابودی مسئله باشد، گفت: این ها اقداماتی مستمر و ادامه دار است و ممکن است بخشی از آن یا اقداماتی وابسته به آن باشد.
هویدی خاطر نشان کرد: آنچه تازگی دارد، زمان اجرای این اقدامات و تدابیر است که با پروژه بین المللی هدفمند برای نابودی مسئله فلسطین، همراه شده است. وی تاکید کرد که حمله به غزه یکی از حلقه های نابودی مسئله فلسطین است و ممکن است دروازه ورود به راه حل منطقه ای باشد.
در همین راستا، این تحلیلگر سرشناس عرب عنوان کرد که رژیم صهیونیستی به دنبال بازگشت به میز مذاکرات سازش با تشکیلات خودگردان نیست، زیرا مذاکرات دیگر برای این رژیم در اولویت قرار ندارد، بلکه اولویت آن، راه حل منطقه ای برای نزاع در فلسطین است.
فهمی هویدی تاکید کرد که دو مسئله موجب ارائه و پیشبرد معامله قرن شده است: نخست موضع ضعیف و کم رنگ کشورهای عربی و دوم موضع کاملا حمایتی دولت آمریکا از رژیم صهیونیستی. وی افزود که بیشتری حکومیت های عربی با این طرح آمریکا همسو شده اند و همین مسئله موجب شده تا عزم ارائه دهندگان این طرح جزم تر شود.
هویدی بار دیگر تصریح کرد که موضع ضعیف کشورهای عربی یکی از عمده ترین دلایل اصرار واشنگتن بر ارائه و اجرای معامله قرن است و رژیم صهیونیستی نیز در سایه این مواضع و حمایت همه جانبه آمریکا همسو با خواسته های جناح راست گرای افراطی صهیونیستی، به راحتی و هر کجا که بخواهد، جولان می دهد.
وی اظهار داشت که میان طرح و برنامه معامله قرن و فرصت های موفقیت آن فرق های وجود دارد و برآوردهای استراتژیک رژیم صهیونیستی حاکی از آن است که وضعیت ملت های منطقه اصلی ترین دغدغه و نگرانی و تهدیدی اساسی برای این معامله خواهد بود.
فهمی هویدی خاطر نشان کرد که ملت های عربی به رغم تمامی سرکوبگری ها، هرگز اجازه اجرای چنین طرحی را نخواهد داد. وی گفت که این معامله صرفا تهدید و خطری برای فلسطینیان نیست، بلکه بیشتر حکومت های عربی را تهدید می کند و تداوم سرکوبگری ملت های عرب، زمینه ساز انفجار اوضاع خواهد بود و در نهایت اوضاع به سمت مقابله با پروژه ها و طرح های آمریکا پیش خواهد رفت.
هویدی پیش بینی کرد که در اجلاس واشنگتن در ماه جولای آینده که با مشارکت مصر، اردن و رژیم صهیونیستی برگزار خواهد شد، برخی گزینه ها و سناریوها در مورد مقدمات نابودی مسئله فلسطین ارائه شود. وی گفت که پروژه بین المللی در حقیقت توسعه پروژه کمیته چهارجانبه بین المللی است که در دوره باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا مطرح شد.
متن گزارش کمیته چهارجانبه عربی که پس از نشست فوریه سال گذشته در شهر مونیخ آلمان صادر شد، بر تشکیل دو کشور پس از بازگشت طرفین به مذاکرات سازش و حل و فصل تمامی مسائل وضعیت نهایی تاکید داشت.
هویدی یادآور شد که تشکیلات خودگردان فلسطین هدف بزرگی را دنبال می کند که عبارت است از پایان وضعیت حاکم بر غزه و سیطره دوباره بر این منطقه و تلاش های این تشکیلات برای رسیدن به این هدف متوقف نشده است، بلکه امروز با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ که اصرار زیادی بر نابودی مسئله فلسطین دارد، همسو و همزمان شده است.
وی در مورد شکل و ساختار کشور آینده فلسطین تاکید کرد که فعلا زود است در این باره سخن گفته شود، زیرا منطقه ملتهب و متشنج است و معلوم نیست چه عواقب و پیامدهایی در انتظار آن باشد.
این در حالی است که برخی منابع آگاه اعلام کرده بودند که جیسون گرینبلات فرستاده ویژه صلح آمریکا به خاورمیانه به کنسولگری کشورهای اروپایی در قدس ابلاغ کرده است که معامله قرن در مراحل پایانی قرار دارد و اکنون تنها باید کمی به آن رنگ و لعاب داده شود و به زودی از آن رونمایی خواهد شد.
گرینبلات تصریح کرد که این طرح کل منطقه را شامل می شود و فلسطینیان یکی از طرف های آن هستند، اما طرف تعیین کننده در اجرای آن نیستند. این مسئله به وضوح عزم دولت آمریکا برای پیشبرد معامله قرن به رغم اعتراضات و مخالفت های فلسطینیان را نشان می دهد.
این منابع به نقل از گرینبلات تصریح کردند که واشنگتن می خواهد آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی را برچیند، زیرا معقول نیست که این آژانس تا ابد فعالیت داشته باشد و باید زمان پایان فعالیت آن مشخص شود. وی مدعی شد که نسل جدید آوارگان فلسطینی دیگر آواره خوانده نمی شوند، زیرا در سرزمینی جدید به دنیا آمده اند./۹۹۴/ب۱۰۲/ف
منبع: مرکز اطلاع رسانی فلسطین