هیچ اتفاقی در عالم خارج از اراده الهی نیست
به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا در كاشان، حجت الاسلام عليرضا شاه فضل، يكشنبه شب در مسجد امام خميني(ره) در تفسيرآيه 51 سوره مباركه توبه، گفت: اين آيه بسيار مهمي است و نكات قابل توجهي در آن ذكر شده است كه نياز است به صورت مفصل و جامع به آن پرداخته شود.
وي افزود: وقتي منافقين براي حضور درجنگ دعوت مي شدند به بهانه هاي مختلف ار شركت در جنگ خودداري كردند، اما زماني كه مسلمانان در جنگ شركت ميكردند، اگر به پيروزي مي رسيدند و غنائم جنگي به دست مي آوردند، منافقين ناراحت مي شدند، اما اگر مسلمانان شكست مي خوردند، منافقين خوشحال مي شدند.
حجت الاسلام شاه فضل ادامه داد: خداوند در جواب منافقين در آيه 51 سوره توبه مي فرمايد، اي پيامبر‹‹قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا›› بگو مصيبتي به ما نمي رسد، مگر اينكه خداوند اين مصيبت را براي ما مقدر كرده باشد ‹‹هُوَ مَوْلَانَا›› خداوند مولاي ما است و مومنين بايد به خداوند توكل كنند.
وي با اشاره به مفهوم اين آيه كه هيچ مصيبتي به ما نخواهد رسيد مگر اينكه خدا آن را براي ما مقدركرده باشد، گفت: برخي از افراد از اين آيه استفاده جبر كردند و ميگويند اگر كسي بيمار شود خداوند برايش مقدركرده است و نمي تواند از بيماري جلوگيري كند و اين اتفاق براي انسان ‹‹كَتَبَ اللَّهُ لَنَا›› است و خدا مقدر كرده است.
دبير جامعه روحانيت كاشان گفت: اگر اميرمومنان(ع) در محراب مسجد به شهادت مي رسد و يا امام حسين(ع) در در كربلا به شهادت مي رسد همه اين اتفاقات مقدرات خداوند است، از اين رو اين حرف نيز از جانب خداوند به پيامبر است كه بگو ‹‹قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا›› هيچ مصيبتي به ما نمي رسد، مگر اينكه خدا آن را براي ما مقدر كرده باشد.
حجت الاسلام شاه فضل ابراز کرد: آيه ديگري مشابه اين آيه نيز مي فرمايد ‹‹مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِّن قَبْلِ أَن نَّبْرَأَهَا›› هيچ مصيبتي نيست مگر اينكه در كتاب مبين نوشته شده باشد كه منظور لوح محفوظ است ‹‹إِنَّ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ›› اين كار براي خدا آسان است.
وي با اشاره به اينكه اگر آنچه براي ما مقدر شده است و رخ دهد اين جبر است، اظهار داشت: برخي قائل به جبر شدند و گفته اند نسبت به وقايعي كه براي ما رخ مي دهد خيلي دلگير و درگير و عصباني نشويم، چرا كه همه اتفاقات و رخداد ها مقدرات خدا و ‹‹كَتَبَ اللَّهُ لَنَا›› است.
دبير جامعه روحانيت كاشان همچنين با بيان اينكه خداوند براي هر حادثه و هر واقعه اي چند احتمال قرار داده است، عنوان كرد: خداوند مقدر كرده است اگر ليوان آب را رها كنيد به طرف زمين خواهد افتاد نه به طرف آسمان، اما اگر زمين با ابر اسفنجي پوشيده شده باشد، احتمال شكستن ليوان كم است، اما اگر روي زمين سنگ باشد خواهد شكست.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: خداوند مي فرمايد، آنچه را كه من در كتاب مبين نوشته ام اين است كه اگر روي زمين ابر اسفنجي باشد ليوان نخواهد شكست اما اگر روي زمين سنگ باشد خواهد شكست و اين دو فرضيه اي است كه خدا نوشته است، اما نگفته اگر ليوان را رها كنيد به طرف آسمان خواهد رفت.
وي افزود: خداوند در اين كتاب براي هر واقعه و مسأله و كاري چندين احتمال نوشته است، بنابراين از 10 احتمالي كه نوشته يكي از 10 احتمال محقق خواهد شد، اما همه آنچه در اين كتاب نوشته شده است اتفاق نخواهد افتاد، اما هرچه كه رخ دهد در اين كتاب نوشته شده است.
دبير جامعه روحانيت كاشان گفت: اگر در رانندگي با سرعت بالا حركت كنيد تصادف مي كنيد اما اگر با سرعت مطمئنه حركت كنيد تصادف نمي كنيد، بنابراين هر دو را نوشته و از بين اين دو هركدام را كه انتخاب كنيد اتفاق خواهد افتاد، اگر با سرعت غير مجاز حركت كرديد و تصادف كرديد خداوند مي فرمايد، اين حادثه را نوشته بودم.
وي افزود: حرف اصلي اين آيه اين است كه هيچ اتفاقي در عالم نخواهد افتاد مگر اينكه در اين كتاب نوشته شده باشد و خارج از اراده الهي هيچ اتفاقي رخ نخواهد داد و در دعاها هم داريم كه مي گويد هرچه رخ دهد در دايره حكومت خدا است و خداوند در اين كتاب براي همه ما بهشت و جهنم را نوشته است، اما انتخاب با انسان است.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: زماني كه گفته مي شود ‹‹قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا›› به اين معني نيست كه تنها شكست را براي ما مقدر كرده است، بلكه پيروزي را هم براي مقدر كرده است كه احتمال شكست و پيروز داده شده است و شكست و پيروزي وابسته اعمال و رفتار ما است.
وي ادامه داد: خداوند در آيه 30 سوره مباركه شورا اين دو بحث را توضيح ميدهد ‹‹وَمَا أَصَابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ›› هيچ مصيبتي براي شما رخ نخواهد داد مگر اينكه رفتار شما آن را رقم بزند و آنچه در كتاب نوشته شده است يكي از اين دو كار است كه انجام مي دهيد.
دبير جامعه روحانيت كاشان ادامه داد: تمامي وقايعي كه رخ مي دهد در علم الهي است و در كتاب مبين و لوح محفوظ نوشته شده است، اما در لوح مخفوظ وقايعي را كه ما انجام نمي دهيم هم نوشته شده است و انتخاب با انسان است، بنابراين خيلي از مسائل نيز در كتاب مبين نوشته نشده است و اگر تا ابد هم تلاش كنيد نمي توانيد آن را انجام دهيد چرا كه خدا براي شما ننوشته است.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: كامپيوتر از خودش چيزي ندارد و آنچه از سوي اين وسيله براي ما انجام مي شود همان چيزهايي است كه از بيرون برايش نوشته اند و برنامه نويس نوشته است، اما خارج برنامه نوشته شده هيچ كاري را نمي تواند انجام دهد.
وي افزود: خداوند براي ما حركت هايي را طراحي كرده است، اما نه براي اينكه همه اين حركتها را انجام دهيم، بلكه هم مي توانيم انجام دهيم و هم انجام ندهيم و اختيار با انسان است.
دبير جامعه روحانيت كاشان ادامه داد: در برخي آيات گفته است برخي از اتفاقات و حوادث براي انسان دركتاب مبين نوشته است اما از طرف ديگر مي فرمايد، هرمصيبتي به انسان مي رسد به دليل ‹‹ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ›› است و هيچ اختياري از انسان سلب نشده و خداوند مي فرمايد، تمامي وقايع عالم زير نظر من است و از دايره حكومت من خارج نيست.
حجت الاسلام شاه فضل گفت: اگر اين مطلب را خوب بفهميم، از بسياري انحرافات و شكست ها جلوگيري خواهد شد اما مشكل ما اين است كه اين آيه را خوب نفهميده ايم و در حوادث تصادف عنوان مي كنيم خواست خدا بوده و يا قسمت بوده در حاليكه نمي گوييم اگر قوانين راهنمايي و رانندگي را رعايت مي كرديم تصادف نمي كرديم.
به گفته وي، خداوند هيچ حادثه اي را براي ما قطعي نكرده است بلكه خداوند مي فرمايد ‹‹لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَىٰ›› شما به هر مقداري كه تلاش عاقلانه و عالمانه و حكيمانه كنيد به همان ميزان از دسترنج خود استفاده خواهيد كرد.
دبير جامعه روحانيت كاشان گفت: مشكل ما مسلمانان اين است كه هر دسيسه اي و توطئه اي بر عليه ما انجام دادند آن را قسمت و خواست خدا دانستيم و چشم خود را باز نكرديم تا واقعيت ها را ببينيم چرا كه هيچ چيزي براي ما مقدر نشده است./1307/پ203/ب1