فصلنامه ایام اشارات ویژه اربعین منتشر شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، اداره کل پژوهشهای اسلامی رسانه بیست و چهارمین شماره فصلنامه اشارات ایام ویژه اربعین را به مدیر مسؤولی محمدحسین ظریفیان یگانه منتشر کرد.
در این شماره از فصلنامه عنوانهای: یادداشت مدیر مسؤول، سخن سردبیر، اربعین؛ در آیینه اصول، سیاستها و راهبرهای رسانهای، گفتار مجری، زیرنویسها و پیام کوتاه، شعر اربعین و متن برنامهای را مطالعه میکنیم.
تحلیل جهانی شدن زیارت مخصوصه اربعین پدیدهای نیست که با قواعد مادی و مرسوم ممکن باشد و گستره و عمق این پدیده شگرف را تنها میشود در بستر آخرالزمانی فهم کرد. دکتر ظریفیان در یادداشت مدیر مسؤول به سه الزام اساسی برای فهم و تعمیق مناسک اربعین اشاره کرده و در این باره چنین آورده است:
اول: کشف دال مرکزی هریک از مناسک که محور اساس همه برنامهها و فعالیتها و نقطهای مهم و حساس است. در مناسک اربعین حسینی مفهوم «زیارت» نقطه کانونی است. «زیارت» مفهومی تعالی بخش است که توانسته پاسدار اعتقادات و ارزشها در طول تاریخ تشیع باشد.
بیان آثار عمیق زیارت خاصه ایجاد انقلاب درونی، تحولزایی و امیدبخشی به حوزه فردی محدود نمیشود و شامل زیارت جمعی نیز میشود. چنانچه محوریت زیارت در فرآیند مهم و تعمیق مناسک اربعین نادیده گرفته شود و این پدیده از هویت خود تهی میشود و این حرکت ممتاز دچار انحرافاتی عمیق خواهد شد.
دوم: فرایند و تعمیق مناسک دینی زمانی به درستی تکمیل میشود که مناسک، مردمی باشد و اجزای آن و اراده توده مردم پیوند خورده باشد و حکومتها و دولتها نقش راهبردی، تشویقگر و تسهیل کننده داشته باشد.
صحیح است که حکومت اسلامی مکلف به تنطیم شعائر الله است ولی باید فعالیتهای خودجوش مردمی خاصه جوانان مؤمن و پرنشاط باشد؛ نه آنکه آنچنان همه ساحتهای مناسک را تصدیگری کند که هم انگیزههای عمومی کمرنگ سازد وهم حرکتهای «آتش به اختیار» را تضعیف و سرکوب کند.
باید میدان تحرک و مدیریت را به مردم سپرد آنگاه خواهیم دید که خلاقیت و توانمندی مردمی شاهکاری خلق خواهند مرد که برنامهریزی پرطمطراق و هزینه کرد منابع کلان نیز بیتالمال در مقابل آن به چشم نخواهد آمد.
آداب و رسوم رایج در فرآیند فهم و تعمیق مناسک دینی نقش مهمی دارند و میزبانان مخلص و بیپیرایه اربعین در کشور عراق بر اساس سنت چند ساله، با آداب و رسوم خاص رفتار میکنند که حکایت از عمق و زلال صفای ایشان دارد، از این رو نویسنده در سومین بخش این یادداشت به آسیبشناسی برپایی موکبهای ایرانی در عراق پرداخته و در این باره چنین آورده است:
در این میان برپایی موکبهای اختصاصی برای ایرانیان و با قومیتها، اقشار و استانهای مختلف ایران و نپذیرفتن زائران غیر ایانی بدعتی خطرناک است و زمینه نقار و اختلاف را فراهم میآورد.
اگر آداب و رسوم ریشهدار میزبانان عراقی را پاس نداریم؛ هزینه کرد میلیاردی، حداکثر ما را دلخوش مستحباتی خواهد کرد که برخی واجبات، ضروریات و مصالح امت اسلامی و جامعه شیعی و اجتماع میلیونی زائران اربعین را بر زمین خواهد نهاد.
به هر روی پیادهروی اربعین هر سال جهانیتر خواهد شد و سیاستگذاری جهان شمول، عالمانه و هوشمندانه، میطلبد که وظیفه اجتنابناپذیر و فوری کارگزاران آن است و تردیدی نیست که مدیریت مردم به مانند تجربههای موفق گذشته موفقیتآمیز و وحدتبخش خواهد بود.
اداره کل پژوهشهای اسلامی رسانه بیست و چهارمین شماره فصلنامه اشارات ایام ویژه اربعین را در ۱۱۴ صفحه و به قیمت ۷۵۰۰ تومان منتشر کرده است و علاقه مندان برای دسترسی به متن کامل این فصلنامه اینجا را کلیک کنند./۹۹۸/ن۶۰۱/ی