۱۴ مهر ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۷
کد خبر: ۵۳۰۰۴۴

ضرورت اقدام مشترک کشورهاى منطقه در برابر توطئه‎های رژیم صهیونیستی

در کنار مشکلات اقتصادى و محصور بودن اقلیم کردستان در میان سه کشور مخالف تجزیه، آینده بسیار سختى را پیش روى کردها قرار داده است و البته مسعود بارزانى با آگاهى از این مشکلات، تنها به‌دنبال کسب وجهه و قهرمان‌بازى است که تأثیرى در حل مشکلات مردم ندارد.
حمایت رژیم صهیونیستی از همه‌پرسی کردستان و تجزیه عراق

به گزارش خبرگزاری رسا، مقامات اقلیم کردستان عراق در شرایطى همه‌پرسى جدایى‌طلبى ازعراق را انجام دادند که منطقه در موقعیت مناسبى قرار ندارد و همین امر موجب مخالفت کشورهاى منطقه با این موضوع شده است. همه‌پرسى استقلال کردستان به‌رغم اختلافات داخلى و مخالفت‌هاى خارجى، دوشنبه سوم مهرماه برگزار شد. اگرچه بازیگران منطقه‌ای ‌و بین‌المللى زیادى تلاش کرده‌اند تا مسعود بارزانى را براى توقف این همه‌پرسى متقاعد کنند اما این تلاش‌ها بدون نتیجه بود. به‌طورى‌که بسیارى از کشورهاى دنیا در نشست اخیر سازمان ملل این اقدام اقلیم کردستان را برخلاف ثبات و امنیت منطقه دانستند و حتى کشورهایى همچون عربستان که رابطه مناسبى با دولت شیعى عراق ندارند، جدایى کردستان از عراق را موجب افزایش بحران داخلى و بى‌ثباتى منطقه‌اى دانستند. باتوجه به این‌که پشت پرده اصلى این حرکت رژیم صهیونیستى ونظام استکبارى آمریکاى جنایتکار قرار دارد و نظام سلطه به‌دنبال‌ بى‌ثباتى منطقه غرب آسیا مى‌باشد، قطعا کشورهایى مثل جمهورى اسلامى ایران، ترکیه وعراق (که مرزهاى مشترک با اقلیم دارند) ساکت نمى‌نشینند و حتما موضع مشترک و قاطعى در این خصوص اتخاذ خواهند کرد.

سناریوهاى بارزانى درهمه‌پرسى‌

الف: تشکیل دولت کنفدراسیون‌

با وجود این‌که بیشتر تجربه‌هاى مربوط به تشکیل دولت کنفدراسیون، در ابتدا براى فدرالیه بوده و هدف از آن انفصال و جدایى نبوده است، اما در عراق شرایط اندکى متفاوت است و مى‌توان تشکیل دولت کنفدراسیون را گامى براى استقلال این منطقه در آینده دانست.

ب: استقلال اقلیم کردستان‌

اظهارات رییس اقلیم کردستان عراق و جنجال رسانه‌اى و تبلیغاتى شخصیت‌هاى حامى همه‌پرسى حاکى از آن است که اقدام بعدى در اقلیم، بعد از برپایى همه‌پرسى، رفتن به سمت استقلال این منطقه است. بارزانى همواره از آرزوى خود براى تأسیس دولت کرد سخن مى‌گوید و مدعى شده است که تنها در این مرحله است که مأموریتش را به پایان رسانده است.

ج: مذاکره و کسب امتیاز

یکى از انگیزه‌هاى مسعود بارزانى و حزب دموکراتیک کردستان عراق در انجام همه‌پرسى، این بود که آن‌ها این همه‌پرسى را به ابزارى براى کسب اعتبار مردمى براى خود و به دردسر انداختن رقباى کُرد خود در داخل و خارج از اقلیم کردستان تبدیل کنند.

غفلت رژیم صهیونیستی

یک نکته بسیار مهم این‌که سران تل آویو از این نکته غافل شده‌اند که نزدیکى به مرزهاى ایران، نه تنها منافع و امنیت آن‌ها را تأمین نمى‌کند، بلکه بالعکس موجب تهدید بیشتر کیان و هویت آنان خواهد شد. اگر سران صهیونیست سرزمین‌هاى اقلیم را حیات خلوت خود مى‌دانند، در واقع خود را زیر سیطره اطلاعاتى -امنیتى ایران قرار داده‌اند و به این ترتیب دشمن شماره یک جمهورى اسلامى با پاى خود به دام اطلاعاتى -امنیتى ایران افتاده است.

موضع مشترک کشورهاى منطقه‌

وزیر دفاع امیرحاتمى با اشاره به این‌که با هرگونه حرکت خلاف صلح و ثبات منطقه به‌شدت مخالفیم، تأکید کرد: اجازه نمى‌دهیم حرکتى مخالف همکارى کشورهاى منطقه شکل بگیرد. وى با تأکید بر این مسأله که جمهورى اسلامى ایران با تجزیه‌طلبى در عراق و به هم خوردن مرزهاى این کشور مخالف است، گفت: جریان تجزیه‌طلبى در عراق را براى امنیت منطقه مضر مى‌دانیم و براى حفظ تمامیت ارضى و ثبات در کشورهاى منطقه از هیچ تلاشى فروگذار نیستیم. امیر حاتمى باقاطعیت اعلام کرد: مجریان و عاملان تجزیه‌طلبى عراق بدانند حتماً در زمین آمریکا و رژیم صهیونیستى بازى مى‌کنند چراکه کشورهاى منطقه به آرامش، امنیت و ثبات نیاز دارند و هر حرکتى خلاف خواست مردم کشورهاى منطقه محکوم به شکست خواهد بود.

بن على یلدریم نخست‌وزیر ترکیه پس از تماس تلفنى با اسحاق جهانگیرى معاون اول رییس جمهورى ایران در مصاحبه با خبرنگاران گفت: ترکیه در موضوع همه‌پرسى اقلیم کردستان عراق همکارى نزدیکى با ایران و عراق دارد و به همکارى با این دو کشور در این‌زمینه ادامه خواهد داد. وى در خصوص اعمال تحریم علیه اقلیم کردستان عراق نیز بیان کرد: گام‌هاى عملى در این‌زمینه آغاز شده و وزارت امور خارجه ترکیه بیانیه‌اى مبنى بر جلوگیرى از بازگشت نماینده اقلیم کردستان عراق به دفتر ترکیه صادر کرده است.

نخست وزیر ترکیه اضافه کرد: در گفت و گو با حیدر العبادى نخست وزیر عراق نیز اعلام کردیم که همزمان با واگذارى مرزها و فرودگاه‌ها به دولت مرکزى در چارچوب تصمیم مجلس این کشور، ترکیه نیز تمام روابط اقتصادى، تجارى و دیپلماتیک خود با عراق را با دولت مرکزى اجرا خواهد کرد.

پیش ازهمه، دولت ترکیه از بابت این مسأله نگران و خشمگین است. رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه رفراندوم را اشتباه و تهدید براى تمامیت ارضى عراق دانسته است و این کاملاً قابل درک است، زیرا استقلال کردستان عراق، کردهاى ترکیه را که یک‌سوم جمعیت این کشور را تشکیل مى‌دهند به اقدام مشابهى سوق خواهد داد و بدین‌ترتیب، درگیرى‌هاى مسلحانه ارتش با جنگجویان حزب کارگران کردستان شدت یافته و ناامنى بر ترکیه مستولى خواهد شد.

در این شرایط، هجوم ارتش ترکیه به شمال عراق محتمل است. شوراى عالى امنیت ملى ترکیه اعلام کرده است در صورت اجراى همه‌پرسى تجزیه عراق، توافقنامه 1926 که اجازه ورود ارتش ترکیه به موصل و کرکوک را مى‌دهد، اجرایى مى‌کند. بر اساس توافقنامه 1926 آنکارا که بعد از معاهده لوزان تنظیم شد، در صورت ایجاد هرج و مرج در منطقه و تغییر مرزهاى عراق، ترکیه مشروعیت بین‌المللى را به‌دست مى‌آورد تا در موصل و کرکوک مداخله کند؛ یعنى در صورت ایجاد یک بحران عمیق در منطقه، ترکیه خواهد توانست کنترل کرکوک و موصل را به‌دست بگیرد.

هرچند کردهاى اقلیم کردستان عراق نخستین گام را در جهت تشکیل کردستان مستقل برداشتند، اما همه‌پرسى لزوما و به سرعت، به تشکیل کشور مستقل کُردى منجر نخواهد شد. اولین مانع مهم پیش روى کُردها، شناسایى از سوى جامعه بین‌الملل است که مستلزم یک پروسه طولانى سیاسى و حقوقى است لذا کردها تا رسیدن به استقلال راه طولانى و دشوارى پیش رو دارند.

در وهله بعدى، کردها باید مشکلات و چالش‌هاى مربوط به مرحله پس از همه‌پرسى را حل کنند که با توجه به حجم مشکلات و پیچیدگى‌هاى آن، در کوتاه‌مدت و حتى میان‌مدت، امکان‌پذیر نیست. این موضوع در کنار مشکلات اقتصادى و محصور بودن اقلیم کردستان در میان سه کشور مخالف استقلال، آینده بسیار سختى را پیش روى کردها قرار داده است و البته مسعود بارزانى با آگاهى از این مشکلات، تنها به‌دنبال کسب وجهه و قهرمان‌بازى است که هیچ تأثیرى در حل مشکلات مردم اقلیم کردستان ندارد./۸۴۷/ب۱۰۱/ف

منبع: تسنیم

ارسال نظرات