۲۰ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۵
کد خبر: ۵۲۴۰۲۲

تبیین مفهوم ولایت در انگلیس

نماینده مقام معظم رهبری در انگلیس در مراسم جشن عید غدیر خم، مفهوم ولایت در اسلام را برای مسلمانان این کشور تبیین کرد.
محمد علی شمالی

به گزارش خبرگزاری رسا، مرکز اسلامی انگلیس در لندن روز گذشته میزبان جشن عید سعید غدیر خم ویژه فارسی‌زبانان بود.

در این برنامه که جمعی از ایرانیان و دیگر فارسی‌زبانان ساکن لندن شرکت داشتند، حجت‌الاسلام محمد علی شمالی، نماینده حضرت آیت‌الله خامنه‌ای(مد ظله العالی) و رییس مرکز اسلامی انگلیس سخنانی ایراد کرد. 
 
وی در سخنان خود ابتدا ضمن تبریک این عید خجسته به همه مسلمانان جهان به ویژه شیعیان، سخنانی در تببین مفهوم ولایت در اسلام بیان کرد. 
 
رییس مرکز اسلامی انگلیس اظهار کرد: در مورد مفهوم ولایت و امامت، علاوه بر کسب اطلاعات به طور معرفتی نسبت به ائمه و حضرت امیر المؤمنین علی (ع) باید محبت خود را نیز نسبت به آن بزرگواران زیاد کنیم.

وی توضیح داد که ولایت فقط یک مسأله اعتقادی نیست و از جنبه عملی نیز برخوردار است. به طور مثال نبوت که مورد قبول همه ادیان ابراهیمی است، به این معنی که خداوند به جز غریزه، عقل و فطرت، راه دیگری به عنوان وحی نیز برای هدایت بشر در نظر گرفته، علاوه بر اینکه یک موضوع اعتقادی است جنبه و لوازم عملی نیز دارد.

حجت‌الاسلام شمالی گفت: در موضوع ولایت نیز اگرچه در مذهب شیعه، ما امامت را به عنوان یکی از اصول دین و به طور اعتقادی قبول داریم اما در فروع دین و در موضوع وظایف دینی نیز باید به تولی و تبری عمل کنیم.

وی در ادامه تصریح کرد که رسول خدا(ص) در موارد متعدد از طرف خدا و نه از طرف شخص خود، حضرت علی(ع) را به عنوان شایسته‌ترین فرد برای جانشینی خود معرفی کرد. عقیده ما این است که پیامبر (ص) از طرف خدا حضرت علی(ع) را به عنوان کسی که شایستگی دارد که بدون خطا رهبری جامعه اسلامی را به عهده بگیرد، معرفی کرده است و این همان عقیده اصلی شیعه بوده و چیزی است که باعث شیعه‌بودن ما می‌شود.

نماینده مقام معظم رهبری در انگلیس نصب الهی امام از سوی پیامبر(ص) است که عقیده اصلی شیعه را تشکیل می‌دهد. حال ممکن است مردم امامت او را بپذیرند یا نه. این در اصل امامت تفاوتی ایجاد نمی‌کند. حال اگر مردم بپذیرند البته امام می‌تواند علم خود و رهبری خود را در اختیار آنها قرار دهد و آنها را بهره‌مند کند.

وی در ادامه افزود: گروهی بودند که در ابتدای رسالت به پیامبر(ص) می‌گفتند که حاضرند به او ایمان آورده و جان و مال خود را در اختیار وی قرار دهند؛ اما به شرط اینکه او نیز جانشین خود را از میان قبیله آنها برگزیند. پیامبر اسلام با وجود اینکه شاید از نظر سیاسی مصلحت بود این پیشنهاد را بپذیرد به آنها می‌گفت که این موضوع در اختیار او نیست و او فقط کاری که خدا از او بخواهد را می‌تواند انجام دهد و لذا در مورد رهبری و جانشینی نمی‌تواند به کسی قولی بدهد.

وی سپس در ادامه تفسیر مفهوم ولایت گفت ولایت یک امر فردی و شخصی نیست که هرکسی بتواند به طور فردی و از طریق اعتقادی به امام وصل شده و بگوید من صاحب ولایت شدم.

ولایت به گفته این سخنران یک امر جمعی است. ولایت مانند نخ تسبیح است که دانه های تسبیح را به هم متصل می‌کند؛ بنابراین بدون اجتماع و به طور فردی نمی‌توان پیرو ولایت بود. ولایت امری جمعی است که خدا، رسول، ائمه و مؤمنان را به هم متصل می‌کند.

حجت‌الاسلام شمالی توضیح داد که نکته جالب در زمینه ولایت دو طرفه‌بودن آن است. یعنی هم خدا ولی ماست و هم ما ولی خدا هستیم. هم امام ولی ماست و هم ما ولی امام. و این رابطه دوطرفه حتی به طور عرضی نیز صادق است. یعنی مؤمنان به طور دوطرفه ولیِِ یکدیگر هستند.
 
وی بیان کرد که این سیستم ولایی یک شبکه اجتماعی ایجاد می‌کند که در آن افراد مانند یک حزب به هم تنیده‌اند و منافع و هدف مشترک دارند و پیروزی یکی، پیروزی دیگری است. برای همین در ادامه آیه ولایت می‌خوانیم که خداوند پیروزی را از آن «حزب خدا» می‌داند.

نماینده مقام معظم رهبری سپس نتیجه گیری کرد که ولایت نه فقط یک امر اعتقادی بلکه یک امر عملی نیز هست و صرف عقیده در آن کافی نیست. به همین ترتیب در مورد ولایت حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) نمی‌توان بدون همکاری با جامعه پیروان آن حضرت از برکت ولایت او برخوردار بود.

وی در پایان حاضران را به مطالعه مقاله‌ای که در این زمینه با نام «ابعاد اجتماعی ولایت» منتشر کرده است دعوت کرده و سخنرانی خود را با دعا برای بهره‌مندی از ولایت آن حضرت به اتمام رساند. 

تکمیل پروژه ساخت مسجد شهر «یورک» انگلیس

پروژه ساخت مسجد شهر یورک انگلیس که در سال 2015 شروع شده بود، مراحل پایانی خود را سپری می‌کند. مسؤولان ساخت این مسجد دو طبقه  پس از اعلام درخواست کمک مالی  1.4 میلیون پوندی در شبکه تلویزیونی «اسکای تی‌وی» و کمکهای خیرین از سراسر جهان توانستند در سال 2015 کار ساخت را شروع کنند. 

به نقل از ایکنا، در ماه آگوست (مرداد) 2012 شورای شهر یورک مجوز ساخت مسجد را صادر کرده بود اما در سال 2015 عملیات ساخت مسجد آغاز شد. بخش‌هایی از مسجد هنوز تکمیل نشده است و کارگران در حال لوله‌کشی، سیم‌کشی و گازکشی ساختمان هستند که انتظار می‌رود تا چند هفته آینده به اتمام برسد. 

دم آلابی، دبیر کمیته مسجد گفت: ایده ساخت این مسجد در سال 1982 مطرح شد و حدود 5 سال است که مجوز ساخت مسجد را گرفته‌ایم زیرا مدت زمان زیادی طول کشید تا شورای شهر با طرح ساخت مسجد موافقت کند.  

وی افزود: این مسجد تنها به مسلمانان تعلق ندارد بلکه به روی تمام پیروان ادیان دیگر باز است و ما برنامه‌های هفتگی خیریه و بانک غذایی داریم و در صورت وقوع حوادث طبیعی به حادثه دیدگان کمک می کنیم./994/ب904/ف

ارسال نظرات