طرح عمار حکیم برای گفتوگوی ۵ کشور منطقه
به گزارش خبرگزاری رسا، «سید عمار الحکیم» رییس مجلس اعلای اسلامی عراق دوم مرداد ماه گذشته از سمت خود به عنوان رییس مجلس اعلای عراق کناره گیری کرد و یک حزب سیاسی جدید موسوم به «جریان ملی حکمت» تشکیل داد و تاکید کرد که هر کجا عقل حکم کند این جریان حضور خواهد داشت.
«محمد ابوکلل»، نماینده «جریان ملی حکمت» عراق در قاهره، در گفتوگو با خبرگزاری روسی «اسپونتیک» به شرح تحولات مربوط به اوضاع سیاسی عراق در مرحله کنونی و بازتاب آن بر آینده این کشور پرداخت.
به دنبال اینکه عراق ضربه زیادی از جبههگیریهای طائفهای شکل گرفته توسط اشغالگران آمریکایی متحمل شد، عمار الحکیم رئیس بزرگترین ائتلاف سیاسی شیعیان عراق، موسوم به «ائتلاف ملی» در پارلمان عراق از اتخاذ تصمیمهای متعددی خبر داد که برای محافل سیاسی عراق و کشورهای عربی غیرمنتظره بود.
سدی عمار الحکیم با تاسیس حزب «جریان ملی حکمت» تاکید کرد که رهبری عراق نیاز مبرمی به افراد شایسته و شجاع دارد تا پس از آن با همه طیفهای خود وارد انتخابات شود و با خروج از جبهه گیریهای مذهبی و قومی یک افق سیاسی و ملی را در پیش بگیرد.
متن کامل گفتوگو؛
اسپونتیک: در آغاز بگویید علت خروج سید عمار الحکیم از مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق چه بود؟
ابوکلل: عراق در مرحله پیش رو با خلاصی از چنگ تروریسم داعش و آزادی موصل شاهد تحولات سیاسی بزرگی خواهد بود چون با ورود به مرحله سیاسی جدیدی از جبهه گیریهای طائفهای و قومی که از سال 2003 در این کشور وجود داشت خارج میشویم.
بیشتر از 2 سال است که عمار حکیم خواستار تشکیل گروهی فارغ از فرقهگرایی است چرا که هیچ منفعتی از طائفه گرایی و مذهب گرایی ندیدیم، غیر اینکه مشکلات را بیشتر کرد و از همین رو جز شهروند محوری برای غلبه بر همه این بحرانها نیافتیم از همین رو عمار حکیم با خروج از رهبری مجلس اعلای اسلامی عراق جریان ملی حکمت را که شامل همه طیفها و گروههای عراقی است تشکیل داد و با این ایده شاهد استقبال گسترده جوانان برای پیوستن به جریان حکمت هستیم.
اسپونتیک: چرا عمار حکیم دیدگاه جدید خود را در داخل مجلس اعلامی اسلامی مطرح نکرد آیا اختلافی بین رهبران آن وجود داشت؟
ابوکلل: تغییراتی در دیدگاههایشان پدید آمد، برخی از آنها معتقدند که حر کت در مسیری واحد بهتر است عمار حکیم براین باور است که عراق جدید باید شهروند محور باشد بنابراین اختلافی در دیدگاههای رهبران مجلس اعلا با آقای حکیم پدید آمد و از همین رو وی ترجیح داد از آن خروج کند اقدامی که در تاریخ جاودانه خواهد شد.
اسپونتیک: آیا مجلس اعلای اسلامی که از لحاظ تاریخی با خاندان حکیم مرتبط است متاثر از خروج عمار نمیشود؟
ابوکلل: ما برای برادرانمان در داخل مجلس اعلای اسلامی آرزوی موفقیت داریم، عمار حکیم همچنان حامی این حزب خواهد بود اما مطمئنا خاندان حکیم مجلس اعلای اسلامی عراق را وزنه ارزشمندی در عراق کرده بود و طبیعتا خروج رهبر مجلس اعلای اسلامی بر آن تاثیرخواهد گذاشت اما ما تاکید میکنیم که حامی مجلس اعلای اسلامی خواهیم بود اما هر کدام اندیشههای خودمان را دنبال میکنیم.
اسپونتیک: چرا عمار حکیم از قصد خود برای ترک ریاست ائتلاف ملی خبر داده آن هم در شرایطی که هنوز پنج ماه از پایان مدت آن باقی مانده است؟
ابوکلل: عمار حکیم روز گذشته در جریان نشست رهبران همپیمانی ملی در دفتر خود اعلام کرد که برای بار دوم ریاست این ائتلاف را عهده دار نمیشود و از همین رو خواستار انتخاب هر چه سریعتر رییس جدید ائتلاف شد.
اسپونتیک: آیا خروج عمار حکیم از مجلس اعلای اسلامی و سفرهای مقتدی صدر به ریاض و ابوظبی به معنای خروج این دو گروه بزرگ سیاسی شیعی در عراق از آغوش ایران و ورود آنها به آغوش کشورهای عربی است؟
ابوکلل: روابط ما با برادران ایرانی رابطه دوستی راهبردی مبتنی بر اصل همجواری است، عراق با ایران مرز مشترک بالغ بر یک هزار و دویست کیلومتری دارد ایران هنگامی که داعش وارد عراق شد در کنار ما و پشتیبان ما بوده است و این جای تقدیر دارد.
متاسفانه برخی برادران عرب ما درهایشان را به روی عراق بستند اما امروز همین کشورهای عربی هستند که به عراق بازگشتند در حالی که پیشتر از آنها خواسته بودیم برای مبارزه با داعش به ما کمک کنند قبل از اینکه تروریسم به کشورهایشان سرایت کنند اما کاری نکردند.
اسپونتیک: اطلاعاتی در دست است که میگوید بر اساس توافق یک سال پیش که در جریان انتخاب عمار حکیم برای ریاست ائتلاف صورت گرفت نور المالکی جایگزین وی میشود، آیا این خبر درست است؟
ابوکلل: تاکنون تصویر شفافی از جانشین حکیم وجود ندارد در واقع ائتلاف قبل از اینکه عمار حکیم ریاست آن را برعهده بگیرد در طول مدت گذشته فلج بوده است در حالی که حکیم توانست وضعیت ائتلاف را از رکود درآورده و آن را به قدرتی بزرگی در داخل پارلمان عراق مبدل کند، اسامی افرادی مثل نوری المالکی و خضیر الخزاعی برای نامزدی ریاست ائتلاف مطرح است اما چالش واقعی در میزان توانایی آنها برای پذیرش جانشینی عمار حکیم است.
اسپونتیک : آیا (حزب) جریان ملی حکمت میتواند جدا از ائتلاف ملی در انتخابات شرکت کند؟
ابوکلل: بله خیلی احتمال دارد.
اسپونتیک: برخی معتقدند که ادامه حضور شما در ائتلاف ملی شیعی با ماهیت جریان جدید شما در تضاد است.
ابوکلل: جریان ملی حکمت، مدنی است و لیبرال نیست از همین رو میتوانیم با همه احزاب سنی، شیعی و کرد ائتلاف کنیم همه باید باید به عراق جدید فارغ از مذهب گرایی و قومی گرایی فکر کنند.
اسپونتیک: انتخابات پارلمانی در عراق نزدیک است و مطمئنا جریان حکمت موضع خود را در قبال ائتلاف ملی قطعی کرده است آیا در ضمن ائتلاف در انتخابات شرکت میکنید یا خیر؟
ابوکلل: تاکنون تصمیم بر این بوده که خارج از ائتلاف در انتخابات پارلمانی شرکت کنیم و این برای بار اول نیست چون احزاب سیاسی در انتخابات شرکت میکنند و سپس ائتلافها پس از اعلام نتایج شکل میگیرد چون هیچ حزب سیاسی قوی در عراق نیست که بتواند به تنهایی تشکیل حکومت بدهد از همین رو تشکیل ائتلافها امر مهمی است.
اسپونتیک: شما در جریان حکمت چه ارتباطی با جریان صدر دارید؟
ابوکلل: ما ارتباط بسیار خوبی با جریان صدر داریم عمار حکیم و مقتدا صدر همواره با یکدیگر مشورت و رایزنی دارند اما درباره تشکیل ائتلاف بین این دو جریان هنوز زود است صحبت کرد اکنون برگزاری انتخابات مهم است.
اسپونتیک: عمار حکیم به هیات رسانهای ایران که اوایل آگوست با وی در دفترش ملاقات داشت گفت تا قبل از توقف جنگ در یمن به عربستان سفر نمیکند، آیا دعوتی از عمار حکیم برای سفر به ریاض شده است؟
ابوکلل: عمار حکیم اصلا این حرف را نزده در واقع از وی برای سفر به عربستان دعوت شده و او هم در زمان مناسب پاسخ خواهد داد.
اسپونتیک: آقای حکیم طرحی منطقهای را به عبدالفتاح السیسی، رییس جمهور مصر ارائه داده و در آن دعوت به حضور در نشستی با مشارکت عربستان، ترکیه و ایران کرده است این طرح به کجا رسید؟
ابوکلل: عمار حکیم این نشست پنج جانبه را به السیسی پیشنهاد داده به گونهای که شامل مصر، عراق، ترکیه، ایران و عربستان باشد ما معتقدیم درگیری کنونی از داخل کشورها بروز نکرده بلکه در خاک آنها اداره میشود این کشورها اگر گرد هم نیایند و حرفهای خود را بیان نکنند این بحرانها تمامی ندارد نباید کشورهای ما با این هولوکاست سر کند دعوت عمار حکیم خطاب به مصر بود چون ما این کشور را برادر بزرگتر و میانه رو خود میدانیم.
اسپونتیک: نظر جریان ملی حکمت درباره جنگ در سوریه چیست؟
ابوکلل: ما حامی ارتش سوریه در جنگ با گروههای تروریستی هستیم و آنچه در سوریه اتفاق میافتد تروریسمی آشکار است صرف نظر از اینکه نظر ما درباره دولت بشار اسد چیست، اما نمیتوانیم قبول کنیم که داعش و جبهه النصره بخشی از راه حل بحران سوریه باشند این یک جنایت است چگونه به این سگهای ولگرد اجازه بدهیم ارتش سوریه را با همه قدمت و جانفشانی نیروهایش سرنگون کنند این تنها موضع عراق نیست بلکه کشورهای دیگری نظیر مصر هم به همین مساله معتقدند.
اسپونتیک: نظر شما درباره جنگ یمن چیست؟
ابوکلل: ما از روز اول مخالف حوادث یمن و عملیات طوفان قاطع بودیم و هنوز هم باید امور به صورتی سیاسی حل شود چون هر آنچه در یمن روی میدهد مصیبتی برای ملت یمن است که کورکورانه کشته میشوند و ما این را قبول نداریم.
اسپونتیک: آیا موضع جریان ملی حکمت در قبال جنگ یمن موجب تضعیف روابط حکیم با برخی کشورهای خلیج فارس شده است؟
ابوکلل: بالعکس روابط ما با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بسیار قوی است و در ماه رمضان گذشته عمار حکیم به کویت سفر کرد.
اسپونتیک: اما کویت در عملیات طوفان قاطع شرکت نداشت منظور ما عربستان و امارات است.
ابوکلل: روابط ما با عربستان بسیار خوب است ما در جریان ملی حکمت از نزدیک عراق و عربستان بشدت استقبال میکنیم و مقدمات لازم برای این امر را فراهم ساختهایم، عربستان کشور بزرگ و همسایه ماست که نقش بزرگی هم در ثبات امنیت کشورهای عربی دارد.
اسپونتیک: نظر شما درباره حضور آمریکا در عراق چیست؟
ابوکلل: ما با حضور هر نیروی نظامی خارجی در خاک خود مخالفیم فرقی نمیکند که آنها از چه ملیتهایی باشند.
اسپونتیک: نظر شما درباره رابطه با ترکیه چیست بخصوص در سایه حضور نیروهای این کشور در بعشیقه عراق؟
ابوکلل: طبیعتا ما با حضور نیروهای ترکیه در خاک عراق مخالفیم عمار حکیم به وزیر خارجه ترکیه مخالفت آشکار خود را در این قضیه اعلام کرد ما حضور ترکیه در خاک خود را تجاوز و دخالتی آشکار به کشورمان می دانیم.
اسپونتیک: شما در اظهاراتی گفته اید که داعش نفت عراق را با کمک ترکیه قاچاق کرده است آیا دلیلی برای حرف خود دارید؟
ابوکلل: اسناد آن نزد برخی طرفهای بین المللی موجود است و پس از سرکوب داعش آن را فاش میکنیم در این خصوص تحرکاتی بینالمللی جریان دارد.
اسپونتیک: نظر جریان ملی حکمت درباره رابطه عراق با روسیه چیست؟
ابوکلل: روسیه کشور بزرگی است و ما منتظر ایفای نقش بزرگ این کشور در بازسازی عراق هستیم نقش مسکو در بازگرداندن آرامش به منطقه و بخصوص سوریه بسیار اساسی و موفق بوده است و ما از آن حمایت میکنیم.
به گزارش فارس، روسیه از همان روز اول بر راه حل سیاسی بحران سوریه تاکید داشت روسیه و آمریکا دو بازیگر اصلی بحران سوریه هستند مسکو خواهان راه حل سیاسی و عقلانی است اما آمریکا به راه حل نظامی اعتقاد دارد ما از راه حل روسیه حمایت می کنیم و البته این موضع همه میانهرو ها در منطقه و نه تنها مصریهاست ما در سوریه 2 گزینه پیش رو داریم یا ارتش سوریه را بپذیریم یا داعش و جبهه النصره را و هیچ انسان عاقلی تروریسم را انتخاب نمی کند./۹۹۴/ب۹۰۴/ف