انتقاد سرکنسول ترکیه از بیتفاوتی آمریکا نسبت به مسأله تروریسم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، چاغلار فاحری چاکرآلپ، سرکنسول جمهوری ترکیه در تبریز امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت سالروز کودتای نافرجام 15 جولای 2016 ترتیب یافته بود، اظهار داشت: وقایع 15 جولای قطعاً یک کودتای نظامی معمولی نبود. در لحظات اولیه که در آسمان های آنکارا و استانبول هواپیماهای جنگنده دیده شد؛ متوجه آن شدیم که بعضی چیزها عادی نیست. در ساعات بعد معلوم شد این اقدام فراتر از یک کودتای نظامی بوده و عاملان آن از مریدان فتح الله گولن که خود را "امام کائنات" میداند، شکل گرفته است.
چاکرآلپ با اشاره به اینکه بیان وحشت و خیانت کودتاگران در آن شب غیر قابل توصیف است، ادامه داد: اقدام مذکور، خونین بارترین عملیات تروریستی در تاریخ جمهوری ترکیه به شمار می رود. کودتا گران علیه غیر نظامیان که جهت دفاع از سازمان های دموکراتیک دولتی به خیابان ها آمده بودند از سلاحهای مرگبار استفاده کردند و فرماندهان و پرسنل نظامی بیگناه را که از همکاری کردن با آنها سرباز زدند کشتند.
وی با بیان اینکه کودتاگران برای سرکوب مقاومت، اماکن حساس از جمله مجلس کبیر ملی ترکیه و مجتمع ریاست جمهوری را بمباران و رئیس جمهور را مورد سوء قصد قرار دادند، گفت: آن شب 250 نفر از هموطنان ما کشته و بیش از دو هزار نفر نیز مجروح شدند. 15 جولای، یک آزمون قدرت و ثبات برای دموکراسی و دولت ترک بود.
سرکنسول جمهوری ترکیه در تبریز ادامه داد: مفتخریم که از این حادثه سربلند بیرون آمدیم. شاهد بودیم که حزب حاکم و هم احزاب اپوزیسیون، اعضای نیروهای مسلح و انتظامی و همچنین رسانهها در مقابل کودتاگران ایستادند. فراتر از این، مردم ترکیه از هر قشر و گرایش سیاسی با فداکاری جلو تانک آمده و از حقوق دموکراتیک خود دفاع کرده و همبستگی تاریخی خود را به نمایش گذاشتند.
چاکرآلپ افزود: در شب 15 جولای، مشخص شده بود که فتح الله گولن و مریدان او پشت این اقدام خونین بودند. نامبرده، به منظور تصاحب و به دست گرفتن کنترل دولت ترک و تأسیس رژیم تازه طبق اعتقادات منحرف خود، دهها سال بود که برای نفوذ مریدان خود به نهادهای حساس دولتی از جمله امنیتی، قضایی و نیروهای مسلح تلاش می کرد.
وی با بیان اینکه تروریستها، نمونه بارزی از افراطی گری را به نمایش گذاشتند، گفت: این اشخاص باور دارند که گولن مسیح و خودشان نیز "نسل طلایی" هستند. وفاداری مریدان تنها به شخص گولن باعث میشود که جهت حفظ منافع این گروهک همه مقررات حقوقی، دینی و اخلاقی را زیر پا بگذارند. آنان برای نفوذ به تمام محافل بدون تردید پنهان نگه داشتن ارتباط خود با گولن مهارت دارند. به عبارت دیگر، فتو (FETÖ) یک گروهک تروریستی نسل جدید بر پایه ریاکاری، مخفی گری و پنهانکاری می باشد.
وی با بیان اینکه دولت ترک، قبل از 15 جولای نسبت به این گروهک تروریستی شبه مافیایی و منابع مالی آن اقدام کرده بود، گفت: تعطیلی آموزشگاه هایی که در ارتباط با گولن بودند، انجام تحقیقات اداری و قضایی درخصوص تقلب در آزمون های استخدام پرسنل دولتی، شنود غیر قانونی و عملیات پولشویی و همچنین برکناری برخی مقامات امنیتی و قضایی از جمله اقدامات صورت گرفته بوده است.
چاکرآلپ با بیان اینکه فتو تلاش برای تصرف دولت توسط مریدانشان را در فرم و لباس درجه داری و افسری می کرد، گفت: آخرین شانس این گروهک برای پا برجا بودن در ترکیه بود. از این جهت، سریعاً اثبات کردیم که عاملان این اقدام به کودتای 15 جولای اعضای فتو (FETÖ) هستند، در 15 جولای، تهدیدی که بنیانهای دولت ترک و موجودیت آن را هدف قرار داده بود صراحتاً ظاهر شدند.
وی با بیان اینکه منسوبین فتو در درون سیستم نفوذ کرده بودند، گفت: در یک سال اخیر، بعد از تحقیقات اداری، جزایی و حقوقی به عمل آمده پی بردیم که در 15 جولای چه اتفاقی رخداده و عاملان پشت پرده آنها را شناسایی کردیم. تا به حال 78 دعوی در 23 استان مختلف در ارتباط با عاملان این کودتا موجود است.
سرکنسول ترکیه در تبریز با بیان اینکه دادستان ها، شواهد مهمی را مبنی بر ارتباط و دخالت بی قید و شرط گروهک فتو به عنوان صحنه گردان اقدام به کودتا به دست آورده اند، گفت: شواهد دال بر مکالمات تلفنی میان کودتاگران، نوارهای ویدیویی و اعترافاتشان در ارتباط با هزاران درجه دار و افسر با گروهک فتو (FETÖ) موجود می باشد.
وی افزود: مقامات ترک موفق شدند سیستم ارتباطی رمزدار "بایلوک" را که تنها توسط گروهک فتو (FETÖ) مورد استفاده قرار می گرفت، رمزگشایی کنند. در اصل، این موضوع بزرگترین نقطه عطف در رابطه با روشن کردن فعالیت های غیر قانونی نامبردگان و شناسایی هر چه بهتر اعضای فتو (FETÖ) می باشد که در داخل سازمان های دولتی امنیتی نفوذ کرده بودند.
چاکرآلپ با تأکید بر اینکه مبارزه با چنین ساختار تاریک، شوم و مخفی آسان نیست، گفت: دولت ترک، برای سرکوب این تهدید نزدیک و در نهایت برطرف کردن آن تدابیری صحیح اتخاذ کرد؛ در آن دوران اعمال وضعیت فوق العاده به منظور دخالت در زندگی روزمره مردم نبوده است، عاملان حادثه حین اقدام به کودتا حقوق بشر را نقض کرده و باید به جزای اقدامات مجرمانه خود برسند.
وی با اشاره به اینکه کمیسیون وندیک شورای اروپا تأکید کرده که ترکیه در مقابل تهدیدات علیه مردم و دولت ترکیه حق اتخاذ تدابیر لازم را دارد، گفت: جهت تأمین تعادل صحیح مابین آزادیها و نیازهای امنیتی حداکثر اهتمام به خرج داده شده است. تا به حال بیش از سیصد سازمان تعطیل شده و دوباره فعالیت خود را از سر گرفته اند. بیش از 30 هزار کارمند دولتی توسط کمیسیون های تحقیق اداری به شغل شان برگردانده شدند.
چاکرآلپ با تأکید بر اینکه به همکاری خود با مکانیسم های بین المللی مرتبط از جمله شورای اروپا، سازمان ملل و سازمان همکاری امنیتی اروپا در قالب گفتگوهای سازنده ادامه می دهیم، گفت: مصمم هستیم با فتو(FETÖ) در چهارچوب برتریت حقوق، اخلاق و دموکراسی که در نظر آنها سه عنصر بیاهمیت می باشد، مبارزه کنیم.
وی تنها راه مبارزه با تروریسم را اعمال دموکراسی دانست و گفت: گروههک ترورریستی فت، یک حرکت آموزشی غیر نظامی دارای حسن نیت نیست، ما با یک گروهک تروریستی خواهان رسیدن به قدرت و حاکمیت در بعد جهانی رو در رو هستیم. فتو (FETÖ)، در بیش از 160 کشور جهان با مدارس، سازمانهای مردم نهاد، نهادهای رسانه ای و شرکتها فعالیت می کند.
چاکرآلپ با اشاره به اینکه مبارزه با گروهک تروریستی فتو(FETÖ) در بیش از 160 کشور سازماندهی شده، مسأله ای نیست که فقط ترکیه با آن مواجه باشد، گفت: مبارزه با این گروهک تروریستی که تأثیرگذاری و قدرت عملیات آن در داخل ترکیه که تا حد زیادی از بین رفته است؛ باید در بعد افکار عمومی خارجی و روابط بین دولت ها نیز مطرح شود.
وی با انتقاد از موضع بی تفاوت برخی کشورهای متحد ترکیه از جمله آلمان و آمریکا نسبت به مقابله با گروهک تروریستی فتو (FETÖ) و حمایت آنها از درخواست پناهندگی پرسنل نظامی که عوامل کودتا بودند، تصریح کرد: رئیس جمهور ایران در تماس تلفنی مورخ 18 جولای 2016 با جناب آقای رجب طیب اردوغان صریحاً بیان کرد که دولت و ملت ایران این اقدام غیر قانونی و غیر مشروع را محکوم کرده و به حمایت خود از حکومت ترک و دولت منتخب آن و قرار گرفتن درکنار آن ادامه خواهند داد.
سرکنسول ترکیه در تبریز در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا تاکنون با امام جمعه جدید تبریز دیدار نکرده است، اظهار داشت: بنده پس از انتصاب آیت الله آلهاشم به امامت جمعه تبریز پیام تبریکی ارسال کردم و در متن آن خواستار ملاقات حضوری شدهام که تاکنون دعوتی از ما صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه ائمه جمعه نزد ملت ایران و ترکیه از جایگاه مهم و ارزشمندی برخوردار هستند، گفت: همانطور که با آیت الله شبستری ارتباط نزدیک و صمیمانهای داشتیم، خواستار ملاقات و ارتباط صمیمی با آیت الله آل هاشم امام جمعه جدید تبریز هستیم./۹۳۵/ ۲۰۲/ع